Pànxing Berguedà

19, abril del 2024

Search
Close this search box.

19, abril del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

L’orientació es fa un lloc al Berguedà

Berguedà
894176f65d6b398d7f280ce397c4c870.jpg

L’esport agafa presència a la comarca gràcies als entorns naturals adients per a la seva pràctica i a la promoció de la disciplina per part del Club d’Orientació del Berguedà.

Berguedà i natura conformen un binomi indestriable, i natura i esport a l’aire lliure, també. La comarca i els seus entorns són el millor escenari per a la pràctica esportiva. Lluny encara d’assolir el reconeixement social i esportiu que s’ha aconseguit als països nòrdics, però cada cop més a prop, una de les disciplines que ha agafat més embranzida al territori en els darrers anys és la de l’orientació. Una competició atlètica de camp a través, a contrarellotge i sense itinerari prefixat, però que obliga els corredors a passar per uns controls assenyalats en un mapa. Qui passa per tots els controls en menys temps, guanya.
 
El Club d’Orientació del Berguedà (COB) és l’entitat responsable que aquest esport estigui guanyant terreny a la comarca, i és que des de la seva creació, l’any 2006, el seu objectiu ha estat promoure i donar a conèixer l’orientació i facilitar-ne la pràctica. Aquest febrer, el Berguedà serà punt de trobada de prop de 150 corredors d’orientació del món. Els millors de la disciplina participaran en la catorzena edició del Mediterranean Open Championship (MOC), que per primer cop se celebrarà a Catalunya i en el qual el Berguedà tindrà bona part del protagonisme.
 
 
Creixement al Berguedà
Al darrere del Club d’Orientació del Berguedà hi ha un grup de persones amb ganes de potenciar, encara més, l’orientació i arribar a com més públic millor. Quina és el principal avantatge? Que “tothom pot entrar en aquest món”, asseguren Laura Serra i Pol Ràfols, dos membres implicats de l’entitat. “En una mateixa cursa poden participar des de famílies amb infants que mai n’hagin fet cap fins a esportistes d’elit que volen millorar la seva marca”, han assegurat. Serra i Ràfols es mostren satisfets de la bona acollida que està tenint l’orientació al Berguedà i constaten que “des de fa un parell o tres anys, a l’entitat hi ha hagut un creixement molt gran de socis actius”. 
 
Actualment al COB hi ha més d’un centenar de socis i el nivell del club “és bo”. Sense anar més lluny, la passada temporada van quedar primers de Catalunya en la categoria de clubs. “Un repte que ens havíem marcat a mig termini i que ja hem assolit”, asseguren. Desconeixen quins són els motius exactes d’aquest creixement i creuen que hi ha diversos factors que hi han influït. Per una banda, el terreny del Berguedà, que permet la realització de curses “de molta qualitat”. Els membres del club expliquen que s’ha cartografiat “gairebé tot el Berguedà” i per això es disposa de molts mapes per realitzar “gràcies als entorns naturals que existeixen”. Ràfols considera que “per fer un mapa ha de ser necessari que hi hagi un bosc més o menys net per circular-hi i segurament, de Catalunya, tenim la millor comarca per practicar orientació”. En destaquen alguns que asseguren que són dels més exigents, com el de les zones de Capolat, Taravil, Malanyeu o els Rasos de Peguera.
 
 
Un altre dels factors que consideren que han facilitat el creixement és el de generar més activitat al territori: “Durant el desè aniversari vam organitzar una desena de curses d’orientació populars i això va fer que hi hagués moltes més persones que s’atrevissin a provar l’esport i descobrissin que no cal ser professional i que tothom pot practicar-lo”, destaca Laura Serra. Volen deixar clar, però, que “l’orientació no es pot concebre únicament com un esport familiar”, perquè no és així: “Hi ha persones que s’hi dediquen professionalment i són esportistes que han d’estar igual de preparats físicament que els corredors de curses de muntanya o d’atletisme”, asseguren. “L’avantatge és que és una disciplina apta per a un ampli ventall de perfils”, admet. 
 
Entrenaments i mapes
Entre les activitats del club cal destacar els entrenaments que tenen lloc cada dijous al vespre, combinant circuits urbans i forestals, oberts a tots els socis i també a persones que tenen ganes de conèixer l’esport; així com la lliga berguedana de curses, que té l’objectiu d’acostar l’orientació als veïns, fer-la més visible arreu de la comarca i ser un espai d’entrenament per als esportistes experimentats. La propera serà el 25 de març a Berga.
 
 
Per altra banda, el calendari de proves que organitza el COB és molt més ampli tant pel que fa a curses populars com a curses dins de la copa catalana, entre les quals cal destacar els dos dies al Berguedà, que és la que aplega més participants i té lloc al novembre. El club també té, entre el material disponible per fomentar la pràctica esportiva, quatre circuits permanents: al Refugi de Rebost i a Vilada, al Berguedà; i a Aguilar de Segarra i Castelladral, a la comarca del Bages.
 
L’escoleta
Un dels reptes que han assolit recentment és el de la creació d’una escoleta per a infants. Des del setembre, el COB, juntament amb els Mountain Runners del Berguedà, han posat en marxa entrenaments setmanals dirigits a infants de 6 a 16 anys. “Entrenem una hora a la setmana amb l’objectiu d’acostar aquest esport als infants”, expliquen Ràfols i Serra, els seus impulsors. “Confiem molt en els valors que et pot aportar l’orientació des de petits: en contacte directe amb la natura, es treballen competències personals a part de les tècniques: com entendre un mapa; com fer servir la brúixola; com desplaçar-te pel medi amb seguretat; es promou l’autoestima, la seguretat, l’acceptació, la confiança, la frustració… perquè els nens que practiquen orientació es troben que han de prendre decisions en solitari, segons la seva experiència i coneixements. A vegades et pot sortir bé i a vegades pot sortir malament, i això és personal i ho has de resoldre tu mateix”, detalla. L’escoleta ha començat amb molt bona resposta pel que fa als infants de primària, amb més de mig centenar de nens. 
 
 
El proper repte és arribar, amb la mateixa força, als joves d’entre 12 i 16 anys. I és que un dels objectius del club és enganxar a l’esport els joves. “La franja d’edat de 25 en amunt està coberta i hi ha molta gent que ho practica, però hi ha un salt generacional des de primària fins a aquesta edat, i per això ara intentem acostar-nos als instituts, per cobrir aquest buit que tenim”. Aquest any s’ha ampliat al Berguedà el projecte d’orientació a les escoles i instituts iniciat l’any passat, que consisteix a formar els professors dels centres i donar-los recursos per treballar l’orientació en etapa escolar. “Els facilitem mapes, material i activitats ben dissenyades per promoure l’esport i, sobretot, garantir que sigui una orientació ben feta i amb el màxim de qualitat possible”, expliquen Ràfols i Serra. 
 
El Berguedà, centre del món 
Des de fa unes setmanes, els membres del club estan treballant a contrarellotge per convertir-se en una de les seus del Mediterranean Open Championship (MOC), un camp d’entrenament d’orientació d’alt nivell en què participen les millors seleccions del món en aquesta modalitat i que gira entorn de tres vessants diferenciats: l’esportiu d’alt nivell, el competitiu i el turístic esportiu. El Berguedà, el Bages i el Solsonès seran protagonistes d’aquesta competició en la categoria d’alt rendiment: el MOC Camp, que es realitzarà del 19 al 22 de febrer sota l’organització del club berguedà i amb la direcció tècnica d’Emil Wingstedt, campió del món en diverses ocasions. 
 
En aquest cas, es realitzaran entrenaments en format esprint, alguns cronometrats i d’altres de lliures, que es podran fer en qualsevol dels dies que dura la competició, segons han explicat fonts de l’organització. El dilluns, 19 de febrer, hi haurà entrenaments al nucli antic de Gironella; el dimarts 20, sessió d’esprints a Cardona, al matí, i a Solsona, a la tarda; dimecres 21, entrenaments lliures, i dijous 22, a Berga, les dues fases classificatòries i la final. 
 
 
A més a més, el darrer dia del MOC Camp a Berga servirà per provar nous formats esprint per als futurs World Orineteering Championship (WOC), controlats per la International Orienteering Federation. Es preveu que en el MOC participin uns 150 esportistes d’alt rendiment d’arreu d’Europa, que representen les seves seleccions absolutes. Aquestes seleccions aprofiten el MOC com a prova classificatòria per poder accedir al mundial de 2018. Entre algunes de les seleccions que ja han confirmat assistència, hi ha la de Suècia, Finlàndia i Suïssa i, entre els corredors destacats, aquesta edició comptarà amb l’actual campió del món en la modalitat esprint, Daniel Hubmann.
 
Segons els membres del COB, “és una gran oportunitat per veure córrer els millors orientadors del món i a la vegada córrer i provar, posteriorment, els mateixos recorreguts, ja que serà una competició oberta a tothom”. 
 
Posteriorment, del 22 al 25, sota l’organització del Club Montsant Orientació, el MOC Championship es desplaçarà a Tarragona, amb quatre curses internacionals que proclamaran els guanyadors del MOC 2018 en cadascuna de les seves categories. 
 
Prèviament s’haurà disputat el MOC Tour, encarat al turisme esportiu, que es desenvolupa en llocs emblemàtics com Montserrat o Barcelona i Girona, entre d’altres. Aquest, que arrencarà el dia 16 de febrer, inclourà el Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona, organitzat pel Club Orientació Catalunya.
 
Circuit al refugi de Rebost – Fitxa tècnica
 
Dades mapa
•Extensió: 1,5 km2
•Escala: 1:7500
•Cartografia: Eduard Vizcaya
•Mapa base: LIDAR ICC Pau Llorens
 
Dades circuit permanent 
•Nombre d’estaques: 26
•Circuits proposats: 4 (familiar, fàcil, mitjà i difícil)
•Lloc inici: Refugi de Rebost
•Preu mapa: 3 €
•Posada en funcionament: novembre 2015
 
On aconseguir el mapa
•Refugi de Rebost 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.