Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Activitats

Saldes estrena el distintiu de Cel Nocturn de Qualitat a Catalunya Destacats

El projecte, pioner a casa nostra, pretén incrementar l’estalvi de la despesa energètica amb una millora de l’eficiència a la vegada que es potencia un turisme relacionat amb l’observació astronòmica als peus del Pedraforca.
Saldes és el primer municipi de tot Catalunya d’obtenir el distintiu d’Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat. La vila berguedana treballa des de fa més d’un any per millorar la seva eficiència energètica pensant, principalment, en ser un municipi que respecti al màxim el medi ambient. L’alcalde, Moisès Masanas, assegura que és una de les seves principals línies d’actuació des de que el seu grup governa al municipi. Reben el distintiu d’Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat (ECNQ) com una oportunitat per potenciar, encara més, l’estalvi energètic i relacionar-ho amb un projecte de turisme vinculat amb l’observació del cel als peus del Pedraforca i a la resta d’entorns únics del municipi. 
 
El projecte és un instrument de protecció derivada del Decret d’ordenació ambiental de l’enllumenat per a la protecció del medi nocturn que s’aplica als espais on es considera convenient preservar la qualitat del cel nocturn per les seves singularitats. Saldes compleix amb alguns d’aquests requisits i el govern municipal va interessar-se per formar-ne part. Que sigui el primer poble de Catalunya en adherir-se al programa és una casualitat, assegura l’alcalde, però ho volen aprofitar al màxim. “Quan vam arribar a l’ajuntament, un dels nostres objectius era fer que el municipi fos el més ecològic possible. A banda de treballar amb el projecte de la biomassa, també vam iniciar altres accions per millorar l’eficiència energètica. Vam assabentar-nos d’aquest decret sobre la protecció d’espais per emissions per contaminació lumínica i vam sol•licitar adherir-nos, sent els primers en aconseguir-ho”, ha relatat. En els darrers mesos han treballat amb la direcció general de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya per acabar de determinar-ne els detalls i està previst que aquest gener el projecte es presenti en públic. 
 
Condicions adients
Saldes, degut a la seva situació, disposa de les condicions naturals i ambientals adients per disposar d’aquest distintiu de qualitat. D’aquesta manera ho ha constatat l’estudi que ha avaluat les condicions ambientals i lumíniques de l’indret que ha realitzat la Universitat Politècnica de Catalunya, la Diputació de Barcelona i que ha validat la direcció general de l’àmbit corresponent. 
 
Masanas ha recordat que, des del consistori, ja s’han realitzat algunes actuacions en aquest camí. Propostes que formen part del Pla de Prevenció contra la Contaminació Lumínica per mantenir i millorar l’entorn i l’eficiència, que inclou accions de difusió ciutadana, inversions per a la renovació de l’enllumenat i una campanya de sensibilització, a banda d’altres actuacions. 
 
El procés tindrà una durada de quatre anys, que serà el temps que tindrà el consistori i també el sector privat i turístic del municipi per adaptar-se a la normativa que demana el projecte per  evitar la contaminació lluminosa.  L’alcalde ha detallat que en els propers mesos està previst iniciar una segona fase per a la substitució de l’enllumenat públic, per  aconseguir, precisament, més eficiència energètica i reduir la taxa de contaminació. En aquest sentit, ha volgut agrair la implicació del sector privat de Saldes, “que també està disposat a fer una inversió per substituir l’actual sistema lumínic i adaptar-se als requisits del programa”.
 
Centre d’observació astronòmica 
Aquestes actuacions estan relacionades, estretament, amb el canvi de plantejament que l’equip de govern ha fet en el projecte de restauració de l’antiga casa forestal, en desús, que inicialment havia de convertir-se en un alberg municipal. “Hem pensat que per treure més profit de l’equipament calia reinventar-lo com a centre d’observació astronòmica”, ha detallat. “Volem ser el més ecològics possibles, però també ser un pol d’atracció turística per a un perfil de visitants que possiblement no vindrien a casa nostra”, ha destacat. “No ens inventem res, perquè Saldes té unes característiques especials que hem d’aprofitar: estem envoltats de muntanya i la llum de les grans ciutats no té afectació al nostre cel; però al mateix temps, la vall no és del tot tancada i tenim suficient cel per fer una bona observació nocturna”. 
 
Creu que, més enllà de treballar per a l’objectiu de sostenibilitat màxima, “tant com ens sigui possible”, aquest projecte és una oportunitat per potenciar el municipi a nivell turístic. “Nosaltres, Saldes i molts pobles del Berguedà, venim d’una tradició industrial i minera, i tenim una petja que hem de canviar. El nostre objectiu és que el  municipi sigui molt visible de dia, però també que pugui passar desapercebut de nit perquè puguem gaudir de la foscor.”. 
 
Fosca Nit
 
Turisme respectuós
Per a l’alcalde, el paraigües d’Espai amb el Cel Nocturn de Qualitat no és una campanya de màrqueting ni de publicitat, sinó de sensibilització. “Volem un turisme respectuós amb el medi, que els que ens visiten coneguin els nostres valors, culturals ambientals i paisatgístics, i també el de cel nocturn de qualitat i que vegin que aquests atractius es mantenen per part dels agents implicats”. 
 
De fet, abans de tirar endavant el projecte  i de rebre el distintiu de qualitat, el consistori va dur a terme un cicle de xerrades sobre aspectes relacionats amb la contaminació lumínica, l’eficiència energètica i també van proposar donar a conèixer l’experiència de l’observatori astronòmic del Montsec. Masanas ha assegurat que “aquesta primera presa de contacte ha servit per veure tot el que es pot fer d’ara en endavant i sobretot, per comprovar que hi ha interès per part dels veïns i del sector turístic del poble”. 
 
Finançament en marxa
Per poder adaptar-se a la llei que bateja Saldes com a Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat, el consistori ja ha iniciat el procés per demanar les subvencions corresponents en aquesta matèria i poder desenvolupar accions necessàries. “A les meses de contractació hem demanat finançament per canviar una part de la il·luminació del municipi, i creiem que si estem adherits al programa, entenem que la Generalitat ens donarà un cop de mà per complir amb la normativa”, ha conclòs. 
Masanas té clar que el projecte és “necessari i interessant”. I sap que més enllà de potenciar una millora de l’estalvi i de l’eficiència en la despesa energètica, que treballaran en d’altres camps, la proposta permet dinamitzar la vila i la comarca. “Volem continuar treballant colze a colze amb ajuntaments veïns perquè sabem que sols tenim una oferta molt limitada. Si portem gent a Saldes i a partir d’aquí van a fer una visita al Museu Picasso de Gósol, fan escalada a Vallcebre i se’n van a dinar a Josa, doncs benvinguts siguin els visitants”, assegura. 
 
El Pedraforca, muntanya emblemàtica del Mediterrani
El Pedraforca és un dels nou massissos que forma part del programa Emblematic, Muntanyes Emblemàtiques del Mediterrani. Un projecte que connecta a cinc països europeus amb l´objectiu de potenciar un turisme de qualitat a l´entorn d´aquestes muntanyes que comparteixen característiques que fan que siguin singulars. 
 
Després de més de dos anys de cooperació, el projecte ha rebut 3 milions d´euros, en total, per a desenvolupar l’estratègia per fer créixer l´impacte que aquestes muntanyes tenen al territori i millorar-ne el turisme que s´hi genera al seu entorn, és a dir, convertir aquests massissos emblemàtics en destinacions costaneres per excel•lència.
 
A banda del Pedraforca i la Serra de Tramuntana, a l´estat espanyol; també formen part del projecte el Canigó i Sainte Victorie, a França; el Gran Sasso i l´Etna, d´Itàlia; l´Olimp i l´Idà de Grècia; i el Cika d´Albania. 
 

Informació addicional

  • Municipi: Saldes
Back to top