Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Cultura

La memòria històrica de Guardiola de Berguedà

El projecte Memòria i Paisatge a Guardiola de Berguedà es va presentar, fa uns dies, al Casal Cívic del municipi en un acte per tots els veïns. 

Un centenar de persones van rebre el retorn de les històries de vida captades per l'Arada durant l'estiu passat. Un recull que dóna continuïtat a la feina feta des de l'Ajuntament i la Ruta Minera, i que s'ha plasmat en una aplicació web i un documental format per tres capítols que recorren el segle XX a Guardiola i retraten la relació dels guardiolencs i guardiolenques amb el seu entorn. Des de la pagesia fins el turisme actual passant per la mineria i els ferrocarrils.
 
L’alcaldessa Montserrat Ribera i el tinent d'alcalde Josep Lara van presentar el projecte i van donar veu al director del Parc Natural, el Sr. Jordi Garcia, i el tècnic de l'Arada, el Sr. Bernat Mar-quilles. 
 
Aquest últim va presentar els productes que es deriven de la feina realitzada i que van més enllà del documental. 
 
Els veïns podran consultar-los a través d’una aplicació interactiva, un enllaç ac-cessible des de la web de l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà o directament des de l'adreça 
www.memoriaipaisatge.cat.
 
L'Ajuntament de Guardiola és l’encarregat de custodiar l'arxiu documental recollit pel projecte: més de 20 entrevistes i 20 hores de vídeo, més de 500 fotografies antigues i relats històrics explicats en primera persona.
 
El projecte es presenta com un producte històric i pedagògic molt important pel poble, tant per entendre grans canvis històrics i culturals que han configurat la realitat de Guardiola, com per presentar i reconèixer el municipi  davant del món com un poble amb una història única i amb un patrimoni immaterial molt valuós. 
 
Els veïns i veïnes van poder gaudir d'una mostra de 15 minuts de cada capítol, sortint amb la il·lusió d'indagar més en aquest web, de revisar-ne el total dels vídeos editats, i a l'espera de comentar-ne les anècdotes amb els veïns i amics. Els vídeos es passaran també pròximament per la televisió local.

Informació addicional

  • Municipi: Berguedà
Back to top