Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Rutes

La Fortificació del Castellot de Viver Destacats

Fent Camí amb el Russi (Josep Maria Rossinyol).

ITINERARI AL CASTELLOT DE VIVER 
 
Lloc de sortida: Església de Sant Miquel de Viver.
Sortim a peu per una pista de terra en direcció al mas Vilanova, una construcció de grans dimensions de forma quadrada.
Passem per sota d’aquesta i només fer-ho deixem la pista i pugem un marge a la dreta. Ho fem per no passar per davant de la porta de la casa.
Seguim en la mateixa direcció, al començament, el camí és una mica confús, però al cap de poc ja es fa ample.
La pista segueix de pla a tocar d’una paret de roques.
Quan arribem a una gran clariana, deixem la pista i ens enfilem cap a la dreta pel mig del bosc, seguint corriols mig amagats fins a arribar sota les roques del castellot.
Hem trigat uns 10 minut des de l’església.
 
Esglesia De Sant Marti De Viver
 
RESUM HISTÒRIC 
 
Situat al municipi de Viver i Serrateix (Berguedà), es tracta d’una gran roca arrodonida d’uns 9 o 10 m d’alçada amb una base molt més estreta, sobre la que s’hi va edificar una torre de defensa.
Tant a les parets d’aquesta, com de les roques del voltant s’hi poden veure molts forats fets per l’home. Aquests servien per encaixar-hi bigues de fusta que devien formar part d’una estructura de fusta.
Al peu del castellot s’hi poden veure, excavades a la roca, diverses tombes antropomorfes. També es poden observar restes d’una antiga muralla que devia tancar el castell i l’església avui desapareguts.
 
Tomba Antropomorfa
 
L’església va ser consagrada l’any 1186. L’existència de forats a la roca en forma de capella han fet pensar que en aquest lloc podia haver-hi hagut un santuari paleocristià.
Aquest lloc surt esmentat per primer cop en un document de l’any 910. Està declarat bé cultural d’interès nacional.
 

Informació addicional

  • Text: Josep Maria Rossinyol
  • Fotografía: Josep Maria Rossinyol
  • Municipi: Berguedà
Back to top