Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Activitats

Banys termals, un descans mil·lenari Destacats

Si el mes passat parlàvem dels banys de bosc, ara parlarem dels banys termals. La Cerdanya és una comarca on existeix una certa activitat geotèrmica en el seu subsòl. Prova d’això és l’existència des de molt antic de banys termals, com és el cas de la Iulia Lybica romana (Llívia) o els antics banys de Músser.

Potser els més coneguts són els banys termals de Dorres. N’hi ha uns d’antics i uns altres de molt més moderns, però la veta d’aigua calenta i sulfurosa deu ser si fa no fa la mateixa. Pensem que molt a prop d’allà es va construir el Balneari de les Escaldes, molt actiu a finals del segle XIX i començaments del segle XX, com a lloc de repòs i de tractament de certes malalties, especialment de la pell.
 
Els banys de Dorres, però, eren especialment coneguts pel jovent local que anava a banyar-s’hi de nit i, possiblement, a fer altres activitats d’esbarjo que no cal detallar. Actualment, els banys estan tancats de nit i no s’hi pot accedir.
 
També trobem aigües termals a Llo, on un complex de piscines interiors i exteriors al costat del naixement del riu Segre fa les delícies dels seus usuaris.
 
Un altre balneari molt conegut és el de Senillés (o Senillers) que es troba a la carretera entre Martinet i Lles (o Músser), on hi ha diverses fonts d’aigua calenta utilitzades i publicitades des d’antic.
 
Una mica més avall, de camí cap a la Seu, ja fora de Cerdanya, trobem els banys de Sant Vicenç, que també s’aprofiten de les aigües caldes de la zona.
 
I finalment, cal destacar el recent descobriment d’una capa freàtica d’aigües calentes a Llívia, a la zona del parc de Sant Guillem, on s’està treballant per construir unes caldes a l’estil romà.
 
La Cerdanya és rica des d’antic en aquest recurs, però el cert és que els temps moderns no tenen res a envejar.
 

Informació addicional

  • Text: Enric Quílez i Castro, President del Grup de Recerca de Cerdanya
  • Municipi: Cerdanya
Back to top