Activitats

L’Associació de Comerç de Puigcerdà ens ajuda a conèixer la història de les rebaixes

Encara que segueixin existint i comptin amb les seves dates oficials d’inici i final, les rebaixes cada cop estan més diluïdes al llarg de l’any. Ofertes, setmanes blanques, fires d’estocs, outlets... Però malgrat tot, la gent espera la tradició del 7 de gener, data d’arrencada oficial, amb delit per buscar l’oferta més barata, la rebaixa més cridanera.... Però d’on provenen les rebaixes? Com neixen? Qui les inventa?
Les rebaixes van néixer a principis dels anys 30 del segle passat als Estats Units. Durant la Gran Depressió, un grup d’empresaris es van unir per intentar animar el consum; entre les mesures adoptades hi havia la de fixar uns dies per vendre productes a preus més econòmics i, inclús, poder comprar-los a terminis, una cosa molt innovadora en aquella època.
 
Al nostre país van arribar als anys 40, tot just l’any següent d’acabada la Guerra Civil, quan el nostre país estava passant per moments realment complicats econòmicament.
 
Existeix la llegenda que les rebaixes van arrencar com una rivalitat entre El Corte Inglés i Galeries Preciado. Però, en realitat, van ser Galeries Preciado, anteriorment conegudes com Sederías Carretas, qui les van començar a fer. Van néixer principalment per poder suportar el mes de gener després de les vendes de Nadal.
 
Les primeres rebaixes es van conèixer amb el nom de  “ventas post-balance”, ja que les feien a partir del dia 2 de gener quan ja havien fet el balanç de l’any.
 
Anys després, quan El Corte Inglés s’hi va afegir, van començar a anomenar-les rebaixes i van canviar l’inici del dia 2 de gener al 7 de gener.
 

Informació addicional

  • Text: Associació de Comerç de Puigcerdà
  • Municipi: Puigcerdà

Altres activitats

Back to top