Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Agenda

Festa Major de Llívia - Pasqüetes

Agenda de Cerdanya
1 Pasquetesllivia
Última Data: Dilluns, 29 abril 2019

Place: Llívia

Aquest any tinc l’honor de presentar la Festa Major de la nostra vila, tot un privilegi per a mi!
 
Us escric aquestes quatre línies per fer cinc cèntims del dia de Pasqüetes: què és i d’on ve?
 
Buscant, he trobat la definició al diccionari de l’enciclopèdia catalana: “Festa catòlica que se celebra la capvuitada de Pasqua de Resurrecció: diumenge in albis”
 
Com ja sabeu, la majoria de les festes tenen un origen religiós, i la nostra no és una excepció. Pasqua ve del llatí Pascae, que prové del grec Pasjua, que és adaptació de l’hebreu que significa “pas” o “salt”.
 
Les grans festes religioses tenen capvuitada; la de Pasqua és el diumenge de Pasqüetes, “La Domenica in Albis Deponendes”.
 
A l’església primitiva es duien les túniques blanques ‘albas’ en senyal d’innocència els batejats en dissabte de glòria, adoctrinats com a catecúmens al llarg de la Quaresma. Es feia el pas de la innocència a la vida quotidiana, com es feia també el pas de l’estació morta d’hivern a l’estació de la vida, la primavera.
 
S’ha de tenir en compte que les festes cristianes també tenien relació amb les festes paganes del moment.
 
Les Pasqüetes se celebren a diverses poblacions de Catalunya i al País Valencià: Pardines, Peralada, Llutxent... La primavera arriba a la vila de Llívia el diumenge “In Albis” Pasqüetes. La festa major és plena d’actes per a totes les edats, per als més menuts, els joves i grans, amb entreteniments de totes les classes. El jovent té el seu dia, o més ben dit la seva nit, en la primera de la festa, és a dir, la de divendres; els esportistes gaudiran amb el partit de futbol “casats contra solters”; els jugadors, amb el concurs de botifarra; els amants de la música amb els concerts de diumenge i dilluns, i els del ball podran delectar-se amb les dues grans cobles orquestres de Catalunya.
 
I, com a novetat, i que no hauria de faltar mai, un dinar de germanor per l’últim dia, amb la  col·laboració de l’Associació de Caçadors de la nostra vila i del restaurant Antic Can Marcel·lí.
 
Només em queda convidar-vos a totes i tots els forans que vulguin gaudir d’aquesta terra.
 
Bona Festa Major!
Tomàs Isern, 
Regidor de Cultura de Llívia.
 
 
1 Pasquetesllivia Cartell

 

 

Totes les dates


  • Desde Divendres, 26 abril 2019 a Dilluns, 29 abril 2019

Powered by iCagenda

Back to top