Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Cultura

L’Arxiu Comarcal restaura un llibre d’actes del Consolat de Puigcerdà Destacats

L’Arxiu Comarcal de la Cerdanya ha restaurat el llibre d’actes del Consolat de Puigcerdà de 1541 a 1546 que parla de bandolerisme. Es tracta d’un Registre dels Consells de l’antic Ajuntament de Puigcerdà que es trobava fora de consulta pel seu mal estat de conservació.
La restauració ha estat portada a terme per un taller especialitzat en restauració i recuperació de documents antics ja que malgrat l’Arxiu compta entre les seves tasques la conservació, en cas de peces singulars i de gran interès pels investigadors, la restauració es fa per tallers especialitzats. Es valora el grau de degradació del paper i si aquest afecta la manipulació i n’impedeix la lectura, en el cas del Registre de Consells 1541-1546, es tractava de l’únic llibre d’aquesta sèrie d’actes que estava en mal estat. El volum de paper s’havia degradat molt a causa de fongs i es feia difícil passar les pàgines sense que es trenquessin. La restauració ha permès netejar i consolidar els fulls de paper i les cobertes de pergamí, de manera que ara es pot manipular i llegir amb comoditat.
 
Abans De La Restauracio
 
Un cop restaurat s’ha pogut analitzar el seu contingut. Entre d’altres temàtiques al llibre apareixen les problemàtiques amb els bandolers, que al segle XVI comencen a ser importants. El consolat de Puigcerdà, juntament amb els pobles de Cerdanya, s’organitzaven en sometents per a protegir-se d’aquesta amenaça.
 
Despres De La Restauracio
 
Altres aspectes recollits són les sessions plenàries dels cònsols de Puigcerdà pel manteniment de la capella de Bell-lloc, propietat de la Vila, l’organització de fires i mercats o l’enviament d’un representant a les Corts Generals del regne que el 1542 es celebren a Monsó.
 
Amb aquesta restauració s’ha recuperat un llibre únic que fins avui no es podia llegir. A partir d’aquest moment queda a disposició dels investigadors que hi vulguin treballar.
 
Llibre Restaurat
 

Informació addicional

  • Nom: Arxiu Comarcal de la Cerdanya
  • Adreça: Passeig 10 d'abril, 2
  • Teléfon: 972 882 367
  • Municipi: Puigcerdà
Back to top