Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Activitats

La producció agrària ecològica i la Setmana Bio 2018 Destacats

La producció agroalimentària ecològica és un sistema de producció d’aliments d’elevada qualitat obtingut mitjançant les tècniques més respectuoses amb el medi ambient. Aquest mètode de producció no utilitza substàncies químiques de síntesi, com pesticides o fertilitzants, perquè es vol obtenir aliments naturals, saludables i amb totes les seves propietats nutritives. Els animals es crien amb accés a l’aire lliure, amb alimentació ecològica i sense utilitzar antibiòtics de manera preventiva.
La producció agroalimentària ecològica està regulada per una normativa de la Unió Europea que estableix les exigències en el camp de la producció vegetal i animal, l’elaboració i comercialització de productes alimentaris, així com el sistema d’inspecció, la certificació i l’etiquetatge. La certificació de l’activitat de totes les empreses que intervenen en l’elaboració d’un aliment ecològic permet que els consumidors d’aquest tipus d’aliments tinguin totes les garanties de la integritat ecològica dels productes certificats. A Catalunya, la inspecció i certificació dels aliments ecològics les realitza el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.
 
Per reconèixer un aliment ecològic només cal recordar que aquests s’identifiquen mitjançant els termes “ecològic”, “eco”, “biològic”, “bio” i “orgànic”, reservats en exclusiva als aliments obtinguts aplicant aquest sistema de producció.
 
A Catalunya, la producció ecològica és un sector productiu en expansió els darrers anys que ofereix unes interessants perspectives de creixement i de negoci. Actualment, hi ha més de 200.000 hectàrees certificades ecològiques i més de 3.500 operadors ecològics inscrits al CCPAE (Observatori de l’agricultura i l’alimentació ecològiques, DARP).
 
L’any 2016 es va crear l’Associació de productors i elaboradors ecològics de la Cerdanya, PROECO amb l’objectiu de representar al sector agrari i agroalimentari ecològic de la Cerdanya, donar a conèixer, difondre i vetllar pel prestigi dels productes agroalimentaris ecològics produïts i/o elaborats a la comarca, promoure el seu consum i treballar en el desenvolupament i millora de les tècniques de l’agricultura i ramaderia ecològica. El mes de juny d’aquest any 2018, l’associació ha ampliat el seu àmbit d’actuació a l’Alt Urgell, incorporant productors i elaboradors de la comarca veïna amb l’objectiu de sumar forces i representativitat en el territori de les dues comarques.
 
Actualment, a l’Associació de productors i elaboradors ecològics de la Cerdanya i l’Alt Urgell, PROECO, hi ha 27 socis/es. L’associació ha anat fent diferents actuacions des de la seva creació, a destacar l’inici de col·laboració amb els menjadors de les escoles de Ger i Bellver de Cerdanya perquè els aliments ecològics produïts a la comarca estiguin presents en els seus menús escolars, la seva participació en les Fires de Sant Llorenç a Bellver de Cerdanya i de Sant Ermengol a La Seu d’Urgell, a la Festa del Nap de Ger i del Trinxat de Puigcerdà i al Parc de Nadal. 
 
La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment en què se celebraran tot un conjunt d’activitats per tot el territori català, amb l’objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població. El programa d’activitats serà molt variat i la seva proposta i organització anirà a càrrec de qualsevol persona o entitat interessada en aquest objectiu. Qualsevol persona interessada a conèixer la producció i l’alimentació ecològica podrà participar de les activitats proposades. Aquestes activitats estan agrupades en 5 famílies: visites a operadors ecològics, activitats comercials, activitats de divulgació, restauració i gastronomia i activitats a l’escola.
 
Les activitats les organitzen els mateixos protagonistes del sector que estiguin interessats a donar a conèixer les seves activitats i/o productes. Així, aquestes poden ser organitzades per operadors ecològics, entitats i organitzacions interessades, administracions locals, biblioteques, restaurants, minoristes, grans superfícies, etc.
 
Aquest 2018, el programa d’activitats previst dins la Setmana Bio contempla una xerrada sobre els beneficis per a la salut de consumir productes ecològics, que es farà a La Seu d’Urgell el dimecres 17 d’octubre, i un sopar col·loqui sobre la producció agrària ecològica, que es farà al complex Cerdanya Ecoresort de Prullans el divendres 26 d’octubre. Durant els dos caps de setmana (20-21 i 27-28 d’octubre), hi haurà portes obertes a diferents explotacions agràries ecològiques de les dues comarques, i les escoles Ridolaina de Montellà i El Puig de Prullans, ja han confirmat la seva participació dins la Setmana Bio visitant i fent diferents activitats als horts de Permacultura que hi ha a Prullans. 
 
Per disposar de més informació de totes les actuacions, podeu consultar el web setmanabio.cat.
Us animem a participar-hi! 
 
Segells
 
*Segell que certifica els aliments que han estat produïts i elaborats seguint les normes de la producció agrària ecològica, i que han estat controlats en tot el seu procés de producció, d’elaboració, envasat i comercialització. Per a més informació podeu consultar la pàgina www.ccpae.org .
 

Informació addicional

  • Text: Núria Fontanet Colell i Elisenda Serra Macià. Dinamitzadores de la Producció Agrària Ecològica de l’Alt Urgell i Cerdanya Oficina Comarcal de Cerdanya. Serveis Territorials del DARP Lleida
  • Municipi: Cerdanya
Back to top