Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Cultura

Salamandres i tritons Destacats

El medi ambient, en general, podem considerar que està força humanitzat (o antropitzat, com es diu actualment). De vegades, això no és gaire problemàtic, però en algunes ocasions, determinades activitats humanes, especialment aquelles que se salten les regulacions legals i lògiques, acaben incidint molt negativament sobre el medi.

Volia cridar l’atenció sobre un fet força greu que aviat pot afectar les comarques catalanes, i per descomptat a la Cerdanya: la possible desaparició dels tritons i les salamandres, amfibis tots dos molt vistosos i d’un gran valor ecològic.
 
Comencem pel començament. Sembla que a alguna ment preclara se li va acudir la brillant idea de portar a les aigües catalanes una espècie de tritó molt bonica del Caucas que es ven als col·leccionistes. La idea és simple: s’agafen els tritons de petits, es llancen en un estany, es deixen que creixin i quan són grans es capturen i es venen per Internet. Negoci rodó.
 
En principi, la cosa no hauria de passar d’aquí: introducció d’una espècie més o menys invasora. El problema és que els tritons del Caucas porten incorporada una bomba de rellotgeria: es tracta d’un fong que ataca a altres espècies d’amfibis, com els nostres tritons i salamandres autòctons, i els acaba matant.
 
Poca broma!  Això ha acabat amb la pràctica totalitat d’aquests amfibis en alguns països centreeuropeus i aviat ens tocarà rebre a nosaltres, ja que aquestes coses s’escampen i són molt difícils de controlar.
 
Els experts estan intentant contenir l’epidèmia. Espero que tinguin o sort o, si no, que les nostres poblacions d’amfibis siguin especialment resistents al maleït fong…
 

Informació addicional

  • Text: Enric Quílez i Castro, President del Grup de Recerca de Cerdanya
  • Municipi: Cerdanya
Back to top