Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Infantils

Una campanya per no tancar una escola petita, pública i de poble Destacats

Aquesta escola és la de Borredà. Una escola que actualment té 10 alumnes però que podria haver de tancar el curs vinent. És per aquest motiu que des de fa un any han iniciat una campanya –coordinada entre l’Ajuntament, l’escola i els pares i mares– fent una crida a noves famílies que puguin estar interessades a portar els seus fills i filles a una escola en un entorn i un projecte rural com aquest.
El fet que fa uns anys es perdés la llar d’infants i que algunes de les famílies del poble es veiessin obligades a portar els nens a altres llocs de la comarca, majoritàriament a Berga, ha fet també que ara es visqui aquesta situació. Enguany s’ha tornat a recuperar aquesta llar d’infants que des de setembre compta amb 4 alumnes i està subvencionada pel mateix ajuntament, sent així una de les més econòmiques de la comarca. A més, l’escola tindrà un horari també més ampli, de 8 del matí a 6 de la tarda, incloent-hi activitats extraescolars. Amb aquests canvis s’intenta afavorir la continuïtat de l’escola del poble.
 
 L’escola de Borredà és una escola rural, que es defineix com “una escola de les tres P: Petita, Pública i de Poble”. Tot i agrupar alumnes en una mateixa aula de diferents cursos, l’escola és dinàmica i de qualitat i compta amb els mateixos recursos que té una escola de ciutat, gràcies a la ZER ( Zona Escolar Rural) a la que pertany, en aquest cas la ZER Berguedà Centre, que integra juntament amb l’escola de Vilada.
 
La ZER és una institució escolar formada per escoles rurals que comparteixen projecte educatiu, normes d’organització així com mestres d’especialitats que són itinerants. El projecte de cooperativa escolar és un exemple de projecte de ZER, on els infants de les dues escoles es troben un cop per setmana per tirar endavant una cooperativa d’artesania.
 
Els resultats de les proves de competències bàsiques de 6è de Primària del Departament d’Educació de la Generalitat demostren que els i les alumnes de les escoles rurals tenen el mateix nivell que els d’altres escoles, fet que desmunta qualsevol idea que en aquest col·legis el nivell sigui inferior.
 
Escola Borreda
 
L’èxit rau en els grups multinivell que permeten una interacció entre tots els alumnes de diferents edats. Els grans acompanyen als petits i els petits aprenen dels grans. Aquestes sinèrgies permeten augmentar l’autonomia i la confiança de tots els alumnes. Un dels trets fonamentals és l’ensenyament a base de projectes, un mètode globalitzador on l’alumnat pren el protagonisme i és el responsable del seu aprenentatge basat en error i encert de la seva pròpia experiència. Els projectes es complementen amb el pla de treball sistemàtic, les parelles de lectura i els tallers (d’hort, cuina, jocs ...), a més de sortides a la riera i als planells de l’entorn.
 
Més avantatges d’aquest tipus d’escola és el vincle entre els mestres, els alumnes, els pares i la població, ja que aquest fet situa l’aprenentatge en el centre de la comunitat.  
 
A més a més, és una escola integradora i inclusiva on hi ha una atenció molt atenta a la diversitat. El fet de tenir un alumnat reduït permet una relació més activa amb el professorat.  
 
Per a més informació sobre aquest projecte escolar i la campanya iniciada per evitar-ne el tancament, podeu consultar el blog o us podeu dirigir a la mateixa escola.
 

Informació addicional

  • Adreça: Camí de la Coma, s/n
  • Teléfon: 938 23 90 00
  • Email: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
  • Municipi: Borredà
Back to top