https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

18, abril del 2024

Search
Close this search box.

18, abril del 2024

Cultura – Maresme

Recomanacions de llibres per aquest Sant Jordi 2019

Maresme
d68fc968356638fac078690757ce9914.jpg
La Diada de Sant Jordi és, segurament, la festa més viscuda pels catalans, tot i no haver estat mai un festiu oficial. Qui no ha viscut un Sant Jordi a Catalunya mai sabrà què és viure un dia ordinari com si es tractés d’un festiu, ple de cultura i passió. 

Molta, molta cultura, entre novetats literàries, escriptors propers i reedicions de clàssics i molta, molta passió entre aquelles que, indistintament intercanvien llibres i roses. 
 
El roig passió és el color per excel·lència en les roses de la Diada, i el que nosaltres preferim amb diferència,  encara que no gosem recomanar el color de la rosa a regalar perquè respectem aquells que prefereixin el rosa, el blanc o el groc. Pel que fa a llibres sí, sí que ens atrevim a fer-vos unes petites recomanacions perquè amb el nostre bibliotecari de capçalera, en Joan Ramon Herrador de la Biblioteca Municipal de Cabrils, aquestes són molt fàcils de fer.
 
I recordeu: “Contra tristesa: lectura. Contra avorriment: lectura. Contra angoixa: lectura. Contra solitud: lectura. Contra ignorància: lectura. Contra peresa: lectura. Contra abatiment: lectura”.
 
Miguel Ángel Santos Guerra. 
La magia de la lectura 
 
Gaudiu de la lectura i feu pànxing!!
 

Vinguts de lluny… 

Serotonina 
Michel Houellebecq  
(Anagrama)
Houellebecq construeix un personatge desarrelat, obsessiu i autodestructiu, que escruta la seva pròpia vida i el món que el rodeja amb un humor aspre i una virulència punyent. Serotonina demostra que segueix sent un cronista despietat de la decadència de la societat occidental del segle XXI, un escriptor indòmit i imprescindible. 
 

La mort del Comanador
Murakami 
(Empúries)

Murakami aconsegueix teixir un mosaic esplèndid, ple de misteri i subtileses sobre la condició humana, amb un final que no decebrà ningú.
 

La única historia 
Julian Barnes
(Anagrama)

Una novel·la que indaga, de manera enlluernant, en el plaer i el dolor del desig, en les ferides de les relacions que es deixen enrere, en com el pas dels anys ens transforma i en com enfrontem el nostre passat.
 

La negra

Elena sabe  
Claudia Peñero  
(Alfaguara)
Autora guardonada amb el Premi Pepe Carvalho de Novel·la Negra 2019. Enigma policial i conflicte íntim s’uneixen en aquesta novel·la. Un relat que trenca el silenci i es pronuncia en veu alta sobre la llibertat d’escollir i on el cos de la dona és el veritable protagonista.

 

Una maldita historia 
Bernard Minnier
(Black Salamandra)

Una intriga perfectament filada que combina amor i por, soroll i fúria, en què es posa al descobert l’impacte de les noves tecnologies en les generacions més joves. Amb una trama carregada de tensió i girs inesperats, una història que no deixa de sorprendre i sobresaltar de principi a final. 
 

Los lobos de Praga 
Benjamin Black 
(Negra Alfaguara)

Premi Príncipe de Asturias, és una fosca novel·la negra històrica, la més pura essència del millor Banville i el millor Black, que ofereix al mateix temps un fascinant retrat d’una ciutat màgica i d’una època perduda.
 

Llegint en castellà…

Carvalho. Problemas de identidad
Carlos Zanón  
(Columna)

Pepe Carvalho és l’icònic detectiu de Manuel Vázquez Montalbán, conegut per tota una generació i pare de la novel·la negra mediterrània. La trama de novel·la negra, el ritme i els personatges d’aquesta nova entrega convoquen als seguidors que ja coneixien al personatge, als nous lectors i als de les novel·les de Zanón.
 

Lectura fácil
Cristina Morales  
(Anagrama)

Una novel·la radical en les seves idees i en el seu llenguatge. Un camp de batalla: contra l’heteropatriarcat monògam i blanc, contra la retòrica institucional i capitalista, contra l’activisme que utilitza les vestimentes d’ “allò alternatiu” per apuntalar l’statu quo. Però també una novel·la que celebra el cos i la sexualitat, el desig de i entre les dones, la dignitat de qui és assenyalada amb l’estigma de la discapacitat i la capacitat transgressora i revolucionària del llenguatge. 
 

La isla de los conejos 
Elvira Navarro
(Literatura Random House) 

Onze relats de transformacions fabuloses que no són viscudes pels personatges com quelcom alliberador sinó amb por. Tots les històries transiten per llocs que fan recognoscible l’univers literari d’Elvira Navarro: els afores de les ciutats i d’un mateix, la precarietat, la identitat i les nits fosques de l’ànima.
 

Tus pasos en la escalera 
Antonio Muñoz Molina
(Seix Barral)

Novel·la de suspens psicològic en la que la memòria, la raó i la por són els elements que determinen la realitat tangible. Subtil i progressivament, Muñoz Molina mostra que, sotmesa a la lent d’un microscopi, la realitat té fissures que poden ensorrar allò que amb tanta cura ens hem explicat a nosaltres mateixos sobre les nostres vides.
 

Días sin ti
Elvira Sastre
(Premi Biblioteca Breve de Seix Barral)

Dues històries d’amor truncades, una per la vida i l’altra per la mort. Una història de complicitat a través del temps, la d’una àvia i el seu nét. Mitjançant la reflexió del que ensenya la melangia, aquesta novel·la transita per camins pels quals, tots, algun cop, hem de passar per comprendre que la vida i l’amor són sublims precisament perquè tenen un final.

 

I en català…

Fibló
Sílvia Soler  
(Columna)

Era possible que aquella casa, a la qual havíem anat a parar els meus germans i jo arrossegant l’ànima i que havíem trobat tan deteriorada, com un espectre del que un dia havia estat…era possible que guardés l’ànima de les coses bones del passat que s’esborrava, l’essència dels anys lluminosos, que ens connectés amb un batec latent que encara érem a temps de recuperar?

 

Olor de desig
David Cirici 
(Proa)

Des del soroll de la cadena de la bicicleta fins a l’olor del desig, aquest relat convida a submergir- se en el món dels sentits i a viure des d’una perspectiva singular aquesta sorprenent història d’amor. I un entusiasta de la vida com és Pablo Picasso, ja gran, descobrirà, com els lectors, que el món es pot veure d’una altra manera. 

 

Digues un desig 
Jordi Cabré
(Enciclopèdia Catalana)

Premi Sant Jordi 2018. Cabré proposa un joc de miralls que enfronta un escriptor d’èxit amb una vida personal anodina amb el seu reflex, algú capaç de saltar-se les normes, de seduir el perill, de córrer riscos per trobar-se a si mateix. Un camí que transita entre Barcelona i Cadaqués i que li pot costar la vida.

 

Aprendre a parlar amb les plantes
Marta Orriols
(Edicions del Periscopi)

Una delicada novel·la escrita des del punt de vista d’una dona que haurà de reconciliar-se amb un món que ja no reconeix. La narrativa d’Orriols, emotiva, intensa i reflexiva, convida a quedar-se amb allò que és essencial. Un llibre íntim que teixeix un relat proper capaç d’enfrontar-se al dolor més punyent amb una maduresa estilística molt poc habitual.

 

L’art de portar gavardina 
Sergi Pàmies
(Quaderns Crema)

Concentrat de memòria, emoció i plaer de narrar. Imaginats o viscuts, els tretze contes d’aquest recull revelen una capacitat d’observació que confirma Sergi Pàmies com a artesà d’un estil cada vegada més depurat, en què les emocions i els detalls són protagonistes.

 
 

I d'autors maresmencs…

Del tot inacabat  
Sònia Hernández  
(Quaderns de la font del cargol)

Aquest primer recull poètic en català de Sònia Hernández, proposa al lector una reflexió, a voltes irònicament desencisada, per desfer les falses il·lusions o creences que han motivat una determinada visió del món. En aquest joc de miralls literari, el poema és el mitjà del qual se serveix l’autora per a indagar i comprendre el llenguatge com a creador d’imatges que donen forma a la realitat.
 

Un mar de Premià
12 autors 
(Quaderns de la font del cargol)

Un total de tretze relats de dotze autors, que neixen de la interacció entre persones que s’estimen la literatura, es troben i decideixen escriure sobre el territori que comparteixen en la vida diària, el Premià de Mar del segle XXI, redimensionant-lo en el passat, a partir de la invenció o imaginant el futur.
 

Sobrevivir entre fuegos. La Historia de Lúa  
Mar Rubio Oliver 
(Index Edita)
 

De lectura intensa i trepidant, el relat manté l’interès sobre la història de dos germans adolescents en la Ruanda de les lluites fratricides de la dècada del 90. Encara que es tracta d’una història dura, la protagonista, Lúa, la narra des de la seva capacitat de superació constant i des d’un positivisme contagiós. La història parla del món on vivim i de tantes injustícies sense ningú que les assumeixi.
 

Els poetes del Maresme 
Isidre Julia Avellaneda i Josep Lladó Pascual
(Voliana Edicions)

Aquesta recopilació, en el seu conjunt, dibuixa un mapa literari prou ric del Maresme i ajuda a descobrir els escriptors que hi ha darrere de noms de biblioteques, d’escoles, de premis literaris, de carrers… Ofereix una oportunitat privilegiada per capbussar-se en l’escenari dens i divers de la poesia sorgida i vinculada al Maresme.


 
Un bonus track…
 

El nus la flor  
Enric Casasses  
(Poncianes Edicions) 

Aquest poemari d’Enric Casasses inclou els poemes que va anar escrivint en diverses llibretes al llarg de tres anys i els dibuixos que els acompanyaven. Es publica en color i amb un disseny que busca reproduir el format caòtic i eclèctic de la llibreta escrita i pintada a mà, amb els poemes repartits per les pàgines en diverses mides i disposicions. El conjunt és un mosaic de trencadís que reconstrueix tot un món: el món, amb un estil que va del realisme més elemental a la fantasia més descabellada.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.