Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Indrets

De qui és, aquesta caca?

La presència de mamífers a la Serralada Litoral és molt més gran i abundosa del que hom pot pensar. Pels voltants de les rutes més conegudes de les nostres muntanyes hi viuen, cacen i mengen els mamífers més representatius de la fauna mediterrània, des de la guineu al toixó, passant per la geneta el senglar i, fins i tot, el cabirol.

Sovint mentre fem les nostres passejades per la muntanya trobem una de les proves més significatives de la presència de tots aquests animals: els seus excrements. Una prova que podem trobar dalt de pedres, sobre troncs, amagades entre les herbes, en cruïlles de camins o dalt de roques. Grans, petits, molts, pocs o de colors cridaners...

Tots aquests excrements tenen una funció important de marcatge, tant del territori com del cel, i són una gran eina per als naturalistes, perquè encara que al més comú dels mortals no li sembli, ja que proporcionen moltíssima informació útil per l’estudi de les zones naturals. Amb una mica d’estudi, pràctica i observació, de com i on s’ha trobat, es pot diferenciar ràpidament a quin animal pertanyen.
 
Senglar
Jabali
Els seus excrements són com unes pilotes enganxades entre elles, formant unes estructures molt característiques, escampades per terra i en grans quantitats.
Es troben al volts d’alzines, pinedes, castanyers i rouredes acompanyades de les clàssiques musellades de la sorra.
Caca Senglar
 
Guineu
Guineu
Un altre gran clàssic del bosc, la caca d’aquest cànid la trobem sempre dalt de roques petites, troncs o herbes, en cruïlles de camins o enmig d’un camí estret.
Són negres i solen presentar restes de fruits del bosc, de pèl i d’ossos.
Tampoc és estrany trobar-les sobre llaunes, mocadors o altres restes d’objectes humans.
Caca Guineu
 
Toixó
Tioxo
Aquest esquiu mustèlid és un animal molt nocturn, un gran desbarbador de potes curtes que fa, sempre, els seus excrements en latrines que ell mateix cava en el sòl, aquest detall fa molt fàcil reconèixer-les. A més són una gran font d’informació de l’alimentació d’aquests animalons. 
Caca Toixo
 
Fagina
Guieta
Un mustèlid gran caçador i amb uns hàbits molt similars als de la guineu.
Això provoca que sovint es puguin confondre els seus excrements doncs utilitzen la mateixa mena de marcatge.
La diferència més visible és que l’excrement de la fagina és més corbat i sol tenir un color més clar degut que en la seva alimentació hi ha més abundància de fruits de bosc i també de mel.
Caca Fagina
 
Geneta (gat mesquer)
Gineta
Es tracta d’un vivèrrid d’origen africà vingut amb els àrabs.
És una caçadora increïble i una escaladora sense rival, la prova és que els seus excrements apareixen sempre dalt de rocalls molt alts que comparteixen varies genetes.
Geneta
 
 
Sabies què...
 
...gràcies a l’anàlisi dels excrements s’han pogut salvar espècies de plantes i animals?
 
...en l’estudi de les caques d’una geneta es va trobar un ratpenat del Montseny que es considerava desaparegut?
 
...s’han trobat llavors de plantes desa- paregudes en las caques d’ungulats?
 
...s’ha pogut comprovar que els animals es desplacen molt més del que es pensava i que això se sap en veure el contingut dels excrements i trobar fruits de llocs provinents de zones a més de 50 kilòmetres d’on s’ha trobat la caca?
 
...gràcies als excrements els boscos creixen i es propaguen i generen vida a l’estar replets de llavors dels arbres?

Informació addicional

  • Text: Xavier Castañer
  • Fotografía: Gonzalo Sanguinetti i Angel Enguita (Foto de la Cabrilenca)
  • Municipi: Serralada Litoral
Més en aquesta categoria: « Cabrils, al natural
Back to top