Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Museus

Colònia Vidal... un viatge al passat

Jornades interminables de feina davant els telers, soroll de màquines, fortor de cotó, setmanes de treball sense més descans que el diumenge, per obligació eclesiàstica, però... malgrat la seva duresa, la vida a les colònies era una mica menys dura que la dels obrers de les grans ciutats.
A les colònies, més tard que d’hora, els treballadors disposaven d’un plegat de serveis al costat de la feina, els trasllats no eren llargs, l’”amo” els donava casa, tenien església, comerços i escoles, algunes fins i tot locals socials i teatre, i entre totes elles la Colònia Vidal, o Can Vidal, va ser-ne un cas paradigmàtic.
 
La Colònia Vidal, inspiradora de la novel·la de Silvia Alcantara “Olor de colònia”, fundada per Ignasi Vidal i Balet, va ocupar el darrer terreny lliure a la zona de la llera del riu Llobregat. Ubicada entre Puig-Reig i Navàs va començar a funcionar al 1901 i va tancar la seva etapa productiva al 1980, amb la gran sort que els descendents del seu fundador van tenir clar que era imprescindible conservar el que forma part importantíssima del patrimoni industrial català perquè la gent pogués conèixer, de primera mà, com es treballava i es vivia en una colònia industrial.
 
I així la Colònia Vidal obre de nou les seves portes l’any 1995, però aquest cop no per teixir cotons, aquest cop com Museu de la Colònia Vidal de Puig-Reig, formant part del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, com un espai únic per reviure les condicions de treball i la vida quotidiana d’una colònia tèxtil del Berguedà.
 
Colonia Vidal
 
L’oferta de visites és àmplia i diversa i, si es visita el primer dissabte de mes, es pot gaudir del plus d’una visita teatralitzada, on dos actors es submergeixen en el SXIX com a veritables habitants d’aquella colònia. Després de gaudir d’un audiovisual, que situa històricament en el que veurem i viurem en pròpia pell, la visita és una passejada pels carrers de la Colònia que permet veure les vivendes dels obrers, l’escola, la biblioteca, la peixateria, el safareig, les dutxes, la sucursal de Caixa Manresa...
 
Una exposició permanent ens endinsa en les rutines quotidianes dels homes i les dones que treballaven a la fàbrica. A partir d’aquí ja entrem de ple a descobrir el funcionament de la fàbrica, epicentre de la colònia entorn de la qual girava tota la vida, veurem els elements bàsics de l’aprofitament del aigua com a font d’energia, la resclosa, el canal, les turbines, la màquina de vapor, a més de la nau tèxtil, on gaudirem d’una demostració d’un teler en funcionament.
 

Informació addicional

  • Nom: MUSEU DE CAL VIDAL
  • Adreça: Ctra. C16, km 56
  • Teléfon: 93 829 04 58
  • Municipi: Puig-reig
Back to top