Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Museus

Museu del Ciment Asland

Va ser el 2002 quan la fàbrica de Ciment Asland va entrar a formar part de la llista d’atractius turístics oberts al públic de la comarca del Berguedà. 

Quan l’any 1901 Eusebi Güell, un dels prohoms de la burgesia catalana, va decidir, amb altres socis, fundar la societat cimentera Companyia General d’Asfalts i Pòrland, S.A. Asland i iniciar la construcció de la fàbrica al Clot del Moro, a Castellar de n’Hug, poc podia imaginar que aquella aventura, un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, acabaria convertint-se en un Museu.
 
Museu Del Ciment

La fàbrica Asland va funcionar del 1904 al 1975. Els seus darrers propietaris, Lafarge-Asland, la van vendre al 1996 a la Generalitat de Catalunya pel simbòlic preu de 498.000 pessetes –uns 3.000€. Venda que va donar ocasió a convertir aquell edifici industrial, dissenyat per l’arquitecte Rafael Guastavino, una construcció modernista amb volta catalana i estructures de ferro forjat, construïda en forma esglaonada, per aprofitar la pendent i la força de la gravetat, en el procés de fabricació del ciment, en un museu espectacular integrat en el Sistema del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

Museu Del Ciment(1)

La visita al museu permet entendre les restes d’aquest complex industrial que va subministrar ciment en moments de fort creixement de la societat industrial; apropa al procés de fabricació i descobriment del ciment Pòrtland, element destinat a esdevenir el material constructiu del segle XX i recorda els homes i dones que la van fer funcionar.

Informació addicional

Back to top