Cultura

Les festes del foc

El foc, un símbol carregat d’aspectes divins, present en centenars de celebracions rituals i cícliques, sempre la mateixa nit de l’any... el sol es pon i el foc esdevé el protagonista que el substitueix. Protagonista de festes amb una atmosfera màgica i simbòlica, barreja de creences paganes i religioses, costums, rituals ancestrals i mil·lenaris. 
Llegir més ...

Caminant per la història de la Vall d’Ora

Envoltada per les serres dels Bastets, Busa i Taravil es troba la Vall d’Ora, un veïnat del municipi de Navès amb llarga trajectòria de molins fariners. El riu Aiguadora i els camps de pi roig, roures i alzines fan que el paisatge es conservi pràcticament intacte, només alterat per algunes masies disperses i els propis molins, eixos centrals de l’economia de la zona segles enrere. Ens endinsem a la història de la Vall d’Ora amb una ruta pel museu i els dos molins fariners, que actualment es poden visitar per separat però que s’uniran els propers mesos, quan finalitzi l’arranjament del Camí Ral de Cardona a Gósol. 
Llegir més ...

Museu etnogràfic de Ripoll

El Museu etnogràfic de Ripoll ens proposa conèixer la història de la ciutat a través de diverses col·leccions on els protagonistes són els pastors, la pagesia, els oficis, la religiositat popular, la farga catalana, el ferro forjat i les armes de foc portàtils ripolleses.
Llegir més ...

La Fia-Faia: ancestral, màgica, única

Les Festes del Foc dels Pirineus ja són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Aquesta iniciativa aplega un total de 63 municipis dels dos costats del Pirineu, la majoria dels quals la celebren durant el solstici d’estiu. L’única festa del foc que es duu a terme durant el solstici d’hivern és la Fia-Faia, que obre la celebració del Nadal a les poblacions de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola. 
Llegir més ...
Back to top