Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Cultura

La Fia-Faia al Berguedà Destacats

Amb la crema general es tornen a sentir els crits tradicionals:  ‘Fia-faia, que nostro senyor a nascut a la paia!’
El dia 24 de desembre, la Vila de Bagà, des de fa segles, celebra una festa que prové del culte al foc, el dia en què la llum reneix, i es converteix en la commemoració del naixement de Déu, creador del Sol.
 
A la llum del capvespre, un grup de fallaires puja a la muntanya (el Siti) i encén una foguera, quan comença a fosquejar, el foc és transportat amb les faies cap a la vila, on el reparteixen entre les persones que els van a veure. 
 
Els carrers i les places s’omplen de torxes flamejants elaborades pels propis vilatans amb una herba molt abundant per aquestes terres la Cephalaria Leucantha, que cullen la primera setmana del mes i deixen assecar. La festa acaba a la plaça Porxada, amb jocs de foc i danses. Amb la col•laboració dels habitants de la Vila, a la mateixa Plaça, hi ha el repartiment d’allioli de codony.
 
Cal fer especial esment que aquesta festa l’any 2010 va ser declarada per la UNESCO a títol “Festa Patrimonial  d’interès Nacional”.
 
Fia Faia
 
Podeu consultar el programa a Bagà aquí i el de Sant Julià de Cerdanyola aquí
 

Informació addicional

  • Text: Xavier Pedrals
  • Fotografía: Esteve Vivó i Rafael López-Monné
  • Municipi: Berguedà
Back to top