Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Apeu

Pel cor de la gran vall ceretana Destacats

La Cerdanya és un camí de camins, en aquesta gran vall pirinenca, orientada singularment d’est a oest. A redós del riu Segre, que la vertebra, trobem el Camí Ral de Cerdanya -i Camí de Sant Jaume a la Cerdanya-, i anirem a cercar-lo, just allà on comencen a compartir camí, en les Riberes de l’Alt Segre.

Aquest singular espai de la geografia ceretana forma part del Paratge Natural d’Interès Especial del mateix nom, que amb unes 45ha està format per la zona d’influència del riu en els municipis de Das, Ger, Isòvol, Bellver de Cerdanya i Montellà i Martinet. És una interessant zona inundable temporal, on la dinàmica del riu ha donat lloc a una diversitat d’ambients de notable valor ecològic i singular bellesa, amb una importantíssima vegetació forestal de ribera, que acull una ornitofauna que hi nidifica en aquests boscos, i una interessant fauna amfíbia, en els diversos tolls d’aigua desconnectats del riu.

Ornitofauna

El punt del sortida del nostre recorregut és la plaça Major de Bolvir, agafarem el carrer del Camí Ral, per ponent, direcció a la carretera N-260, que creuarem per seguir per un camí asfaltat, que ens porta cap a la Granja Po, que ens quedarà a la nostra dreta. A mà esquerra, una àmplia panoràmica de camps ens albira el poble d’Alp, i darrera seu, la majestuositat del massís de la Tosa. Anem seguint pel camí, que passa a convertir-se en camí de terra i on, a vegades, circula l’aigua del rec que hi ha a la seva vora dreta. A l’arribar als camps de les Prades, el camí travessa el Rec de la Devesa de Niula. Anem seguint pel camí fins a trobar, a mà dreta, el camí de la carrerada de Saga, on hi baixa un altre rec, i més endavant, a la nostra esquerra, trobem el Molí de Ger, i seguim camí fins a trobar-nos amb el riu de Ger, i, a la nostra dreta, el camí que baixa del poble.

Senderisme
 

En aquest punt, abandonarem el Camí de Sant Jaume, per agafar el camí que surt a la nostra esquerra, i que va a cercar els boscos de ribera del riu Segre, creuant el riu Ger per una petita passera. A l’esquerra del camí trobarem el riu Segre, i a la dreta diverses basses d’aigua. Seguim vora el riu i podem observar la configuració del relleu, en base a l’aportació dels diferents al•luvions del riu, i els estralls que pot fer en algun sector del camí, la força de les avingudes. Més endavant tornem a agafar un camí més ample que havíem deixat abans a la nostra dreta, fins arribar a l’espectacular palanca -pont penjat- que creua el riu Segre, i que ens permetrà acostar-nos al poble de Sanavastre, a l’altra banda del riu. Tornant a aquest punt, agafarem un corriol que s’endinsa en una zona inundable, i on hi ha diverses passeres per quan a la zona hi ha aigua, que ens portarà de bell nou al Camí de Sant Jaume, Camí Ral de la Cerdanya, ja molt a prop de l’ermita de Nostra Senyora de Quadres (S XII). Per tornar, farem camí enrere sense deixar, aquesta vegada, el Camí de Sant Jaume, arribant de bell nou a la plaça Major de Bolvir, havent gaudit d’uns paisatges inèdits, on la força del riu hi és present, i la vida natural es manifesta en tota la seva plenitud.

L’itinerari Camí de Sant Jaume i Riberes de l’Alt Segre, és una de les sortides que ofereix el programa Cerdanya Senderisme de Salut.

FITXA TÈCNICA:

Sortida i arribada: Plaça Major de Bolvir (1.116m)
Temps de recorregut: 3:30 h 
Punt més alt: Plaça Major de Bolvir (1.116m)
Una època per fer-lo: Tot l’any, molt frescal a l’estiu, en solitud a l’hivern.
 

Informació addicional

  • Email: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
  • Text: Jordi Pau Caballero i Oller. Guia de muntanya i Nordic Walking coach
  • Municipi: Bolvir
Back to top