“La Riera d’Arenys és el millor que hi ha”
Estanislau Fors no té problemes en parlar de tot obertament i amb claredat, aborda qualsevol qüestió que se li planteja amb un somriure i sense cap embut. Alcalde d’Arenys de Mar, per segona legislatura consecutiva, parla enamorat del seu poble i fa tot allò que se li ocorre per posar-lo en el mapa i que Arenys llueixi com es mereix.
Definiria a Arenys de Mar com un centre turístic?
Arenys va passar un cert moment decadent perquè quan tothom tirava endavant el tema hoteler aquí, al contrari, el fèiem desaparèixer, era finals dels anys 70 – principis dels 80, convertint-los en geriàtrics municipals o, directament, els tiràvem a terra. Això va fer que el model hoteler de municipis com Pineda o Santa Susanna, un model de gran turisme impersonal, on costa molt que la gent faci pinya, aquí el vam perdre. Ara bé, en ple S XXI, quan generes molta capacitat de fer cultura, fires i tens un port i un mínim ambient necessites algun hotel i això ho vam perdre conscientment. Es va decidir que es volia un poble sense soroll i els polítics de l’època van fer una aposta per un poble, no dormitori, un poble de venir a passejar i marxar però arriba un moment que necessites més.
I això ha canviat?
Bé, en un moment determinat m’adono que la Riera d’Arenys és el millor que hi ha. Tenim la sort de tenir una Riera que és un eix comercial molt important, com un Passeig de Gràcia de Barcelona, i això no ho tenen els pobles del costat, ens faltava descobrir-la. I a més tenim un altre atractiu molt important: el Port, un lloc molt relaxant per anar a passejar, relaxar-se, sentir el soroll del mar…
El tema fires ha viscut un impuls importantíssim….
A Arenys només es feia una fira, la Fira del Solstici d’Estiu, pels volts de Sant Joan, tot i que hi havia gent que, de sempre, tenien interès en muntar fires. Es va decidir citar a tota aquesta gent i demanar-los idees, va venir una associació oferint una Fira d’Artesans cada mes, i es fa cada primer diumenge de mes, i el segon diumenge una de Brocanters. Llavors vam pensar en fer, cada darrer diumenge de mes, una fira temàtica i buscar-ne alguna altra pel tercer diumenge. Com a temàtiques teníem per Sant Joan la del Solstici i ara hem consolidat la dels Indians, que durant tot el mes de maig es fan activitats relacionades amb els indians perquè és un tema molt important a Arenys i no el teníem gens consolidat. Tenim també la de Nadal, amb molt d’èxit; vam intentar fer la de Carnestoltes, que no va funcionar gaire, suposo que perquè no som un poble amb tradició. A més hi ha la Fira de l’Euro, una fira trimestral on tot el que es ven val 1euro; la Fira Naturàlia, de productes naturals i la Fira de la Cervesa Catalana, amb problemes ja per encabir tots els productors….
Tanta és la repercussió dels indians per dedicar-li un mes sencer?
I tant, tenim l’edifici indià més gran de tot Catalunya, l’edifici Xifré, i això s’havia d’aprofitar, vam muntar una fira, que dura un cap de setmana, però durant tot el mes es fan actes relacionats. És veritat que vam començar fent moltes coses, i algunes no han acabat de tenir èxit, però la ruta del Xifré és boníssima, és una ruta que funciona molt bé i és molt interessant.
Sembla que us heu fet especialistes en rutes turístiques?
Bé, a part de la dels indians del Xifré, hi ha la ruta Espriu, ja era greu que no existís una ruta per anar a visitar el cementiri; la ruta dels Rials i la Ruta del Port, tot rutes, fins ara gratuïtes, per les quals ara es cobrarà 2 euros.
Esteu fent una utilització un tant especial del Mercat Municipal també?
Sí, sembla que els mercats es moren i davant de les queixes recurrents dels paradistes de que no venien, i de que el mercat no funcionava, vam veure que calia una reactivació i vam plantejar què fer. Primer es va proposar fer un supermercat però al final ens vam adonar que supermercats en tenim molts, no acabàvem de veure clar el projecte i se’ns va ocórrer fer un cop al mes tapes al Mercat. Vam començar al setembre de l’any passat, tots els tercers divendres de mes. Primer es va intentar que la gent del Mercat s’apuntés i només ho van fer dos, després es va demanar a diferents restaurants del poble i va començar a funcionar. A partir de les set de la tarda del tercer divendres de mes es posen taules a la part de darrera del Mercat i es serveixen tapes a 2 euros amb música en directe. El mes passat vam tenir 3000 persones a sopar.
Com a “líders” del Calamarenys feu alguna iniciativa específica?
Un invent nou. Cada any amb motiu del Calamarenys ens agermanarem amb un poble de Catalunya durant un any. Aquest 2016, que serà el primer, serà les Borges Blanques, nosaltres anirem a la seva fira per Sant Antoni, al gener, i farem calamars allà i ells vindran el 17 d’abril i faran una fira de productes de les Garrigues, cuinaran cargols amb allioli i una mena de ranxo que fan i dedicarem tot aquell cap de setmana a les Borges Blanques i a la comarca de les Garrigues.
A nivell d’equipaments culturals estan coberts?
La compra de l’edifici Calisay va ser de les millors coses que va fer l’ajuntament en el seu dia. Al 1994, quan es va tancar la fàbrica, van estar a punt d’enderrocar l’edifici per fer pisos però al final, només per 50 milions de pessetes, es van quedar tota la instal·lació. Actualment hi ha una sala d’exposicions; tota l’àrea de cultura; les regidories de joventut i de participació; la ràdio que és una gran aposta del municipi; la Sala Noble, per a 70 persones; la Sala Josep Maria Arnau per a 150 persones; la Sala de Botes; la Sala Polivalent, que cada setmana té activitats programades; l’Espai Jove; l’Hotel d’Entitats; l’espai de la gent gran; l’Escola de Música; la comissió de la Cavalcada de Reis i el Defensor del Ciutadà.
Algun projecte de Nadal perquè encara més gent vingui a Arenys?
Una gran aposta. Posem una pista de gel per patinar, una fira de Nadal i una fira de food trucks, just en el punt que conflueixen la part alta i la part baixa de la riera perquè la gent passi d’una banda a l’altra i tothom se’n beneficiï.