Pànxing Pirineus

20, setembre del 2024

Search
Close this search box.

20, setembre del 2024

Cultura – Pirineus

Caminant per la història de la Vall d’Ora

Pirineus
4bb0db3819b2ed65f9be732552f977b8.jpg
Envoltada per les serres dels Bastets, Busa i Taravil es troba la Vall d’Ora, un veïnat del municipi de Navès amb llarga trajectòria de molins fariners. El riu Aiguadora i els camps de pi roig, roures i alzines fan que el paisatge es conservi pràcticament intacte, només alterat per algunes masies disperses i els propis molins, eixos centrals de l’economia de la zona segles enrere. Ens endinsem a la història de la Vall d’Ora amb una ruta pel museu i els dos molins fariners, que actualment es poden visitar per separat però que s’uniran els propers mesos, quan finalitzi l’arranjament del Camí Ral de Cardona a Gósol. 
Seguint el curs del riu Aiguadora, que anys ençà era la font d’energia bàsica per allà on passava, arribem al peu dels impressionants cingles de Busa on es troba l’Ecomuseu de Navès. Situat a l’antiga escola de la Vall d’Ora, acull una mostra dels diferents oficis que es duien a terme al bosc i al camp fins a finals del segle XX, alguns dels quals van perdurar fins els anys 80. També s’hi ofereix un audiovisual d’uns 20 minuts de durada on s’explica la història dels molins i de la zona. 
 
 
Amb ja alguna informació a les esquenes procedirem a veure sobre el terreny una part d’aquesta història que encara es conserva. Anem cap a Ca l’Ambròs, un equipament restaurat el 1995 i des d’on es divisa un pont medieval de dos arcs amb gran interès paisatgístic. A Ca l’Ambròs hi trobem un molí fariner que consta de dues moles, que poden fer farina de blat i d’ordi, i d’una peladora de blat i de blat de moro. També hi ha una serradora on es feien les bigues i taulons per obrar cases i coberts. Tant el molí com la serradora s’activen per la força de l’aigua del riu Aiguadora, l’eix vertebrador de la zona en la que ens trobem i que fa uns segles era el motor de la vida a la Vall d’Ora. Per últim, a Ca l’Ambròs també hi trobem un forn de llenya ja que una vegada molt el blat els propietaris feien i coïen el pa, les coques i el pa de pessic per als clients de l’entorn.
 
 
La ruta per aquest veïnat de Navès acabarà a la Masia de Cal Guirre, restaurada recentment, i en la qual hi trobem un molí fariner i una serradora amb roder hidràulic, de característiques similars a les de Ca l’Ambròs. Fent una visita a aquest històric habitatge podem veure els dormitoris, el molí, la serradora i la ferreria, on es feien treballs de tot tipus entre els quals destacaven les aixades i les ferradures dels rucs i dels cavalls. Els propietaris d’aquesta masia, que es pot visitar gairebé al complert, van dur a terme diverses reformes i ampliacions al llarg de la història, l’última de les quals va ser el 1836 tal i com consta en una placa instal·lada a la casa. Ara també s’hi han col·locat dos plafons informatius en els quals s’hi pot veure com funcionava el molí i quines eines utilitzaven a la ferreria.
 
 
Els tres emplaçaments, l’Ecomuseu, Ca l’Ambròs i Cal Guirre, no es poden visitar junts avui dia, però la ruta serà una realitat al llarg del 2016, quan amb l’arranjament de l’antic Camí Ral de Cardona a Gósol, s’aconsegueixi unir els tres punts principals de la història i l’economia de la Vall d’Ora.
 
Per a més informació i visites concertades cal posar-se en contacte amb:
 
MASIA EL PUJOL
Masia el Pujol de la Vall d’Ora – 25286 Navès (Lleida)
Tel. 608 998 164 – 973 29 90 45
masiapujol@hotmail.com
 
AJUNTAMENT DE NAVÈS
Ctra. C-26, km. 117 – 25286 Navès (Lleida)
Tel. 973 48 25 53  
ajuntament@naves.cat
 
PATRONAT COMARCAL DE TURISME DEL SOLSONÈS
Crta. De Basella, 1 – 25280 Solsona (Lleida)
Tel. 973 48 23 10  
turisme@turismesolsones.com
www.turismesolsones.com
 
 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.