Pànxing Pirineus

24, novembre del 2024

Search
Close this search box.

24, novembre del 2024

Turisme Actiu – Berguedà Pirineus

Queralt – Itinerari de les Capelles. Centenari de la Coronació Any de la Misericòrdia

Berguedà Pirineus
2613396ca922d878fd97d3919c32a445.jpg

Fent Camí amb el Russi… en companyia de Marc Majà Guiu, Rector de Berga.

La serralada de Queralt ens ofereix una gran varietat d’atractius, panoràmiques meravelloses, una orografia molt escarpada i un teixit de camins que permeten recórrer-la per totes les seves vessants. El dia 7 de cada mes, des de l’octubre de 2015 fins l’agost de 2016 es fa una caminada, des de la plaça de Sant Pere de Berga fins el santuari de Queralt, organitzada conjuntament per la parròquia de Santa Eulàlia de Berga i el Club Esquí Berguedà (CEB). S’emmarca dins dels actes de la celebració del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt. Pot participar-hi tothom qui vulgui, només cal que estigui a la plaça de Sant Pere a dos quarts de nou del vespre i portar un entrepà, beure i un lot o frontal, ja que tan la pujada com la baixada es fan de fosc.
 
 

Itinerari i crònica:
20h 30’.- Plaça de Sant Pere (Berga) – Més de 40 persones ens trobem a la plaça fent petar la xerrada mentre esperem l’arribada de mossèn Marc que ha d’arribar de dir missa. El veiem sortir del carrer dels Àngels amb la seva guitarra a l’esquena. Després de les salutacions de rigor emprenem el camí. Pugem les escales de l’església i ens dirigim cap al carrer Castellar del Riu, costerut a més no poder. Tot just passem la font de la Rata girem a la dreta i per unes escales emprenem la pujada per un estret callissot que ens deixa a la carretera de Sant Llorenç de Morunys, sota la muralla del castell de Berga. La seguim cap a l’esquerra uns metres, fins la casa de cal Diumenge, aquí agafem la carretera que surt just davant d’aquesta, en direcció cal Nen i Sant Marc. A mà dreta ens queda el dipòsit de Berga i a mà esquerra el descampat on hi havia hagut l’antiga fàbrica tèxtil de cal Patata. Passem pel costat de l’antic oratori de Queralt Xic, avui garatge de cotxes. Les marques del camí pugen a mà esquerra, però com que és fosc nosaltres seguim per la carretera, seguint el curs de la riera de Metge (Aquesta riera va desenvolupar un paper clau en la industrialització de Berga des de l’època medieval). A mà dreta, a l’altre cantó de la riera, veiem un antic edifici on encara avui hi viu gent, aquí hi havia hagut la fàbrica del Franquesa. Després passem per sota d’un antic aqüeducte, l’aigua del qual alimentava la turbina de la fàbrica tèxtil de Lluís Ne, també coneguda com “Villa Rosa”.  Més amunt, a l’altra costat de la riera, es pot veure encara, mig en ruïnes, l’edifici de l’antiga fàbrica tèxtil del Garrigà. Totes elles, construïdes al segle XIX, van ser cremades durant la Guerra Civil de 1936-39.
 
 
Arribem al restaurant de Sant Marc, davant d’aquest girem a l’esquerra i passem pel costat de la capella del mateix nom. Després girem a la dreta i arribem a la casa de Fumanya. Pel cantó dret de la casa comencem a pujar pel camí conegut com “el Dret”. Després de fer unes quantes ziga-zagues, en un revolt surt un corriol a mà dreta. Aquest ens portaria fins a l’església de Sant Pere de Madrona (romànica). Nosaltres seguim el nostre camí, que és força costerut, però fem parada a cada una de les tres capelles que hi trobem, la de Sant Jacint, la de Sant Jaume i la dels Dolors. Un cop a dalt, asseguts a les escales de la plaça del santuari de Queralt, sopem tots junts. Una nit, aquí varem trobar un alemany que venia a peu des del seu país (això és caminar).
 
Com va sorgir la idea de pujar a Queralt el dia 7 de cada mes durant l’any de la celebració del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt? Quan vaig estar estudiant a Roma, vaig poder participar en un pelegrinatge molt particular: una caminada nocturna des del Circo Massimo fins al Santuario del Divino Amore. Es tracta d’un pelegrinatge ja força arrelat a la “ciutat eterna” i que es fa setmanalment (cada dissabte, des de Pasqua fins a l’octubre). La gent es reuneix a la nit i… arriba al santuari a les 5 de la matinada! L’experiència va ser molt maca: entre els pelegrins hi havia els típics parroquians romans sempre fidels a aquestes cites, joves de moviments diversos, famílies i… fins i tot algun turista! Per sumar-te al pelegrinatge no calia apuntar-se enlloc. Simplement, s’havia de ser a l’hora convinguda al lloc de partida. D’aquí, doncs, la iniciativa d’una caminada nocturna periòdica al nostre santuari! 
 
També es vol fer una caminada des de Montserrat a Queralt, és veritat? Entre els “pelegrins mensuals” a Queralt, està agafant embranzida el desig de fer una caminada Montserrat-Queralt aprofitant l’escaiença del Centenari. Si bé aquest desig encara no està del tot confirmat, és molt probable que prosperi. En cas que sigui així, tu, Russi, ja ens ajudaràs a fer-ne difusió! Jo m’apunto, podem fer una bona parella tots dos, tu com a guia espiritual i jo com a guia terrenal buscant els camins (li dic, tot fent broma). 
 
 
Canviant de tema. El passat 8 de desembre el Papa va obrir la “Porta Santa” de la basílica de Sant Pere de Roma, com a signe de l’obertura de l’Any Sant de la Misericòrdia. Què és la misericòrdia? Podríem definir misericòrdia com amor entranyable envers aquell que és feble, vulnerable o, fins i tot, envers aquell que no mereix ser estimat. De fet, la paraula “misericòrdia” ve del llatí i la seva etimologia significa tenir un cor “pels petits” o “amb els petits”. 
 
Per què el Papa ha convocat un Jubileu de la Misericòrdia? El mateix Papa ho explica en el document “El rostre de la misericòrdia”: el nostre món, amb tots els seus avenços tecnològics però, simultàniament, amb tots els seus drames socials i existencials, té una gran necessitat de misericòrdia. I Jesús, si llegim atentament els Evangelis, apareix precisament com la personificació de la misericòrdia de Déu. 
 
Com proposa el Papa Francesc viure aquest any sant? El Papa proposa que les comunitats cristianes d’arreu es posin en “sortida missionera” per portar arreu l’Evangeli de la misericòrdia de Déu, és a dir: que els creients en Jesús es decideixin a anar a trobar els seus contemporanis per testimoniar-los la pròpia experiència de fe i, també, el compromís per l’amor i la justícia que aquesta fe els genera. 
 
Qui són els missioners de la misericòrdia de que parla a la butlla? Són sacerdots que l’Església enviarà arreu (allà on se’ls cridi) perquè parlin sobre la misericòrdia de Déu, animin a posar-la en pràctica i, també especialment, perquè l’administrin a través del sagrament del perdó. 
 
Quins actes o accions es duran a terme a la diòcesi de Solsona? Cada parròquia mirarà de tirar endavant les iniciatives que consideri a partir del propi tarannà i, també, és clar, del seu entorn. Més concretament, ara les parròquies del bisbat estan treballant amb la “missió popular”, és a dir: uns dies intensos d’activitats vàries (xerrades, cinefòrums, caminades, testimonis, concerts…) amb l’objectiu de crear l’oportunitat per proposar, o re-proposar, la fe cristiana als nostres pobles. 
 
 
I en concret quins actes o accions es durant a terme aquí a Berguedà? Hi haurà una mica de tot: des del ja habitual “sopar solidari del pa amb oli”, organitzat per Mans Unides, passant per caminades (una “caminada nocturna jove” a Sant Pere de Madrona i una “marxa popular” a Santa Maria d’Avià), un cinefòrum al Patronat (a partir de la pel·lícula “Mandarinas”), testimonis de cristians perseguits, concerts de música cristiana jove a Sant Joan… 
 
L’any sant es viurà només a l’Església catòlica? Com a “iniciativa” aquest any es promogut, efectivament, per l’Església catòlica. Tanmateix, en el mateix document de convocatòria, el Papa anima els catòlics a organitzar encontres i activitats conjuntes amb altres confessions cristianes i, també, amb altres religions.
 
Un cop sopats, els qui volen, pugen al cambril de la verge a estimar a la Mare de Déu i fer una pregària guiada per mossèn Marc. Des de Queralt les vistes són impressionants, sobretot en direcció sud, motiu que li ha valgut el sobrenom de balcó de Catalunya. De nit es pot veure com la ciutat de Berga il·luminada té la forma d’un drac. Per retornar cap a Berga, al ser fosc, baixem per la carretera de l’obaga, a aquestes hores no puja ni baixa cap cotxe. De dia és més curt fer servir el corriol senyalitzat que baixa pel mig. De baixada passem pel costat de la capella de Sant Antoni i de la Sagrada Família, i també pel costat de la font Negre, la font Nostra, la font del Segadors i la font de Mossèn Guiu. Travessem el mític pas de l’Estret, per on s’escorre la riera entre alts penya-segats, i en arribar a la primera desviació seguim la carretera que baixa a mà esquerra. Aquesta ens retorna al restaurant de Sant Marc, i a partir d’aquí desfem el camí ja fet de pujada.
 
 
24h 00’.- Plaça de Sant Pere (Berga).
 

Fitxa tècnica
Punt de sortida i arribada: Plaça de Sant Pere (Berga). 
Durada: Depenent del pas de cadascú aquesta ruta concreta que hem fet avui es pot fer entre 1h 30’ i 2h (trobareu molta gent que hi va a córrer, aquests, no cal dir-ho, ho fan en molt menys).
Dificultat: Fàcil.
Nota: 
• Aconsello anar variant el camí de pujada i baixada, tots ells estan senyalitzats i tenen el seu atractiu particular.
• El temps marcat a la ruta és l’invertit per nosaltres, amb parades incloses.
• Per estar assabentats dels actes que es realitzaran durant l’any del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt consulteu la web: www.queralt2016.cat 

 

Si t'animes a fer les rutes del Russi envia'ns les teves fotografies i/o els teus comentaris a fempanxing@panxing.net.
Anirem publicant les vostres experiències en les properes edicions. Fes Pànxing!
 
TOTS ELS QUE ENS ENVIEU FOTOS O COMENTARIS SEREU PROTAGONISTES D’UNA RUTA ESPECIAL AMB EL RUSSI !!
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp