Pànxing Berguedà

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

Una de les rutes de “Fent camí amb el Russi” a TV3: De Cal Rosal a Sant Quirze de Pedret

Berguedà
ecccccc1b95c6b4158d629f0bc134b76.jpg

Fent Camí amb el Russi… en companyia de: Eloi Cordomí. Entrevista: En aquest cas “l’entrevistat” vaig ser jo. 

El 9 de maig TV3 va emetre un programa dedicat a recórrer part de la Ruta Verda del Llobregat i també a parlar del Núvol Berga, un dels fenòmens meteorològics curiosos que es produeixen a la comarca del Berguedà.
 
El meteoròleg Eloi Cordomí del programa “ESPAI TERRA” va fer part de l’antiga ruta del ferrocarril (el Carrilet), des de Cal Rosal al pont de Pedret i des d’aquí fins a Sant Quirze de Pedret acompanyat per en Josep Maria Rossinyol (Russi). Aquesta ruta ja va sortir publicada a la revista Pànxing núm. 197 de 15 de març a 15 d’abril de 2015. 
 
Espai terra és un programa de Televisió de Catalunya presentat i dirigit per Tomàs Molina, que parla de la natura, el medi ambient i la meteorologia, però també de les tradicions vinculades a la terra i la cultura. S’emet al canal TV3 a les 13h 25’, just abans del “Telenotícies Comarques”. Inclou, entre altres seccions, els reportatges de Cori Calero, Rafel Bagot, Dani Ramírez i Eloi Cordomí.
 
 
El programa està entre els 20 més vistos de tots els canals que es poden veure a Catalunya. Va començar les seves emissions el 20 d’abril de 2009 i segons un informe de GFK és un dels programes més ben valorats. L’estiu de 2012 el programa va rebre el “Premi Iris” de l’Acadèmia de Televisió com a millor programa autonòmic d’actualitat. 

 
Itinerari i crònica:
Cal Rosal. L’any 1858 els germans Rosal, van inaugurar la que seria la primera colònia tèxtil de Catalunya. A mitjans del segle XX la fàbrica de Cal Rosal va arribar a tenir 1.200 treballadors repartits en tres torns. Va tancar portes l’any 1992.   
Ruta del carrilet. Era un ferrocarril de via estreta. L’any 1885 es va inaugurar el tram Manresa – Puig-Reig. L’any 1887 va arribar fins a Cal Rosal (estació d’Olvan), i l’any  1904 ho feia fins a Guardiola de Berguedà. El 1972 la construcció del pantà de La Baells suposà la desaparició del tram Guardiola-Cal Rosal, i  el dia 30 de juny de 1973, el Carrilet va realitzar el seu últim trajecte amb viatgers, des de Cal Rosal a Manresa.
 
 
Pont gòtic de Pedret. (segle XIII – XIV). 
Església de Sant Quirze de Pedret. Obra capital de l’arquitectura pre-romànica, la primera notícia que tenim del lloc correspon a l’any 983. La portada d’accés és del segle XIII. Pedret està considerada com una de les obres més importants realitzades a Catalunya durant el període romànic.  La qualitat de les seves pintures medievals l’han fet famosa arreu del món. Aquestes es poden comparar amb alguns gran conjunts pictòrics italians. Aquí tenim unes reproduccions molt ben fetes, però les originals es conserven al Museu Nacional d’art de Catalunya a Barcelona i al Museu Diocesà Comarcal de Solsona. Són importants per 3 raons: pel seu alt nivell de qualitat artística, com exponent de la primera influència italiana en la pintura romànica catalana, i pel seu programa iconogràfic complex, que les fa úniques dintre de la pintura mural catalana.
De les pintures descobertes en el seu interior jo em quedo amb “L’Orant de Pedret” (segle IX) i les pintures de “les Verges de les llànties”. Retorn pel mateix camí.
 
 
Pont de Pedret.  
Ruta del carrilet – Via Verda. El seu recorregut de 18 km. va des de el poble de Sant Jordi de Cercs fins a Cal Rosal. Va ser arranjat l’any passat pel Consell Comarcal del Berguedà amb un cost de 467.000 euros. Aquesta iniciativa va adreçada principalment al turisme familiar. Es pot recórrer a peu o en bicicleta.  
Cal Rosal.
 
L’ORAN DE PEDRET 
Data d’entre finals del s.X o principis del s.XI, és de tradició paleocristiana. Un home està situat dintre d’un cercle sostingut per un paó, símbol de la immortalitat. 
 
LA PARÀBOLA DE LES VERGES DE LES LLÀNTIES
Aquesta ens explica que unes verges esperen els nuvis amb les seves llànties (les verges representen les ànimes de l’església de Déu), la meitat d’elles, sàvies, porten oli de reserva per omplir-les (representa els mèrits que has fet durant la vida), mentre que les altres, les nècies  no en porten. Quan els promesos arriben (núvia = església i nuvi = Déu, el dia del judici final), només les que porten oli podran encendre les llànties i pujar al carro dels promesos. En la representació les verges escollides sostenen les llànties cap amunt, mentre que les nècies sostenen les seves llànties apagades penjant cap per avall.

 
Fitxa tècnica
Punt de sortida: Cal Rosal.
Temps aproximat: 2h 45’ 
Dificultat: Baixa.
Nota: Els temps marcats a la ruta és l’invertit per nosaltres.
Nota: Ja no cal portar porta lot o frontal per passar per dins dels túnels de la via del tren, uns sensor obren unes llums instal·lades en el seu interior.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp