Fent Camí amb el Russi… en companyia de Daniel Montañà Buchaca, metge, historiador i escriptor.
Daniel Montañà és nascut a Berga però actualment reparteix la seva vida entre Sant Boi de Lluçanès, Terrassa i Berga. És metge. Entre els premis que li han concedit destacarem el Premi Avui de Periodisme, el Premi Medicina i Societat Comarcal de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i el Premi Història de la Farmàcia Catalana. Si bé el seu ofici és el de metge de capçalera, no ha deixat mai de participar activament en diverses associacions culturals, entre elles l’Associació Cultural El Vilatà i actualment al Centre d’Estudis d’Avià, del que en va ser un dels cofundadors. És autor i coautor de diversos llibres; destacant el que porta per títol “La guerra civil al Berguedà”, que va escriure conjuntament amb Josep Rafart i que va ser el primer sobre aquest tema que es va editar a la nostra comarca.
Itinerari:
9h 00’.- Plaça de l’Ajuntament d’Avià.- Sortim en direcció al cementiri. A partir d’aquí seguim sempre el GR-1 fins arribar al salt d’aigua el Molí de Casancots.
Ca la Verònica.- És una casa que ens queda a mà esquerra.
9h, 10’.- Creuem la riera de Coforb.- Seguim sempre de recte, deixant de banda una pista que marxa a l’esquerra i després una a la dreta.
Metge, historiador, escriptor ….. ets doctor en medicina, però no en història, que ets en realitat ?
Primer de tot sóc metge, ja que és del que em vaig llicenciar i doctorar, i sobretot exerceixo com a tal. La història de la medicina i la història en general ha estat una altra de les meves vocacions en les quals m’he format.
Gorans.- És una casa que ens queda a mà dreta.
D’on et ve l’interès per la història?
De la inquietud per saber i interpretar el nostre passat. Vaig començar investigant història de la medicina. Això em va portar a interessar-me per diferents èpoques històriques i, especialment, la història contemporània i, en concret, les guerres carlines.
9h 31’.- Cruïlla de camins.- Seguim de recte.
Riera de Clarà.- Poc abans hem trobat una bifurcació amb un pal amb cartells indicadors.
Tan sols creuar la riera, a mà esquerra baixant un marge podem contemplar el salt d’aigua.
10h 00’.- Salt d’aigua del Molí de Casancots.-
En què estàs pensant?
En el que em vas contestar el dia que havíem de fer aquesta excursió, però com que va ploure no la vam poder fer. Quant et vaig demanar per què havies triat una excursió a un salt d’aigua em vas respondre – “Perquè la vida de les persones és com la d’un salt d’aigua, aquests neixen, cauen i es difuminen en un gorg, i nosaltres naixem, fem un recorregut per la vida, i la mort es difumina amb les estrelles”.
Hi ha salts d’aigua molt curts, “Carpe diem”?
Sí, la vida té un final, per tan hem de saber viure el moment, l’únic que val és l’amistat, l’amor i els sentiments.
10h 30’.- Retorn.- Després d’esmorzar tornem fins la cruïlla per la que hem passat.
Cruïlla.- Aquí girem a la dreta, deixant el GR-1, i passem per l’antic molí de Casancots, que ens queda a mà dreta.
Molí de Casancots.- Antic molí fariner situat al costat de la riera de Clarà, documentat des del segle XVIII.
10h 40’.- Cruïlla.- La trobem en una pujada. Seguim cap a l’esquerra.
10h 45.- Casancots.- Passem pel mig de les edificacions avui en runes.
I en quant al tema d’escriptor novel•lista?
Ja fa uns anys, vaig donar alguns passos en aquesta direcció, entre altres vaig escriure un conte curt titulat Kitten, per a la VIII Trobada d’Escriptors al Pirineu; i més tard, publico un conte per a nens titulat “Sicona, la formiga” i aquest Sant Jordi vaig treure la novel•la “Cap a les estrelles”.
Cruïlla.- Seguim la de la dreta.
Cruïlla.- La nostra pista conflueix amb una de perpendicular. La seguim cap a la dreta.
Cruïlla.- Seguim la de l’esquerra.
Pagerols.- La casa queda a la nostra esquerra.
Cruïlla.- Poc després de passar la casa la nostra pista conflueix amb una de perpendicular. La seguim cap a la dreta…
Cruïlla.- Seguim la de l’esquerra.
Bifurcació.- Seguim la pista que marxa cap a l’esquerra. Aquesta passa per mig d’un petit bosc i després travessa pel mig d’uns camps.
Bifurcació.- Seguim la pista que marxa cap a la dreta. Transcorrem entre petits boscos i camps. Després de fer un revolt a l’esquerra i un a la dreta de 180º un petit baixador ens porta fins a un grup de cases.
El Vilar de Dalt i el Vilar de Baix.- Aquestes ens quedem a mà dreta. Nosaltres seguim ara la pista que marxa cap a l’esquerra i s’allunya de les cases.
Ens pots explicar alguna cosa sobre l’argument d’aquest últim llibre?
Tracta sobre les relacions interpersonals entre dos amics, i també d’una parella, en que el poder de les paraules té molta importància, i les cançons són el fil conductor per recuperar els records i amb ells el passat. Però un passat no nostàlgic, sinó que serveix de punta de llança per enfocar un futur millor. La primera pàgina ja és una declaració d’intencions.
Cal Coletes.- Casa que ens queda a mà dreta.
Et veus escrivint més novel•les?
Si, em fa certa il•lusió. Escriure més coses, però no de forma linial. M’agrada escriure amb l’ànima, amb el sentiment, quan em ve de gust, no d’una forma metòdica, no com una obligació sinó com un divertiment.
Cruïlla.- Seguim la pista que marxa cap a l’esquerra.
Cruïlla.- Seguim de recte. Una edificació ens queda al mateix cantó. La pista és ara enquitranada.
Cal Barranc.- Passem entre les edificacions.
Tot xerrant del llibre la conversa deriva cap els record que tenim els dos dels anys 60 del segle XX. Una dècada que va marcar el canvi de moltes coses.- L’arribada de l’home a la Lluna, el Concili Vaticà II, la mort del president Kennedy i de Martin Luther King, maig del 68, els Rolling Stones, els Beatles, la Nova Cançó a Catalunya, les reivindicacions socials i polítiques, i tot el moviment hippie.
Seguim per la pista enquitranada que ens portarà de retorn al poble d’Avià. Pujarem per un carrer i agafarem després el primer carrer que trobem a mà esquerra que descriu una forma circular. Aquest ens retorna al lloc de sortida.
12h 00’.- Plaça de l’Ajuntament d’Avià.- En arribar, acabem de fer petar la xerrada, i al acomiadar-nos jo li dic, “A reveure i espero que la musa inspiradora del “divertiment” et vingui a no tardar”.
Abans de ficar-me al cotxe em giro i li dic: ah! dóna-li records a la Kitten de part meva.
Nota: Estimats lectors, si voleu saber qui és la Kitten haureu de llegir el llibre. Ella és la resposta al fet que el Daniel Montañà no surti en cap de les fotos de la ruta.
Una abraçada a tots.
Fitxa tècnica:
Punt de sortida: Plaça de l’Ajuntament d’Avià.
Temps aproximat: Anar i tornar, sense parades, de 2h 30’.
Dificultat: Fàcil. Cal estar alerta en les cruïlles.
Nota: Els temps marcats a la ruta és el invertit per nosaltres.