Pànxing Pirineus

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Turisme Actiu – Pirineus

Isona i Conca Dellà: Terra de dinosaures

Pirineus
cf9c74e7442ee850336fd5088a11cad3.jpg
Us recordeu de la mítica trilogia de Juràssic Park? Sabíeu que podeu visitar els espais on van viure aquests animals prehistòrics i conèixer les seves costums ben a prop de casa vostra? Al Pallars Jussà, al municipi d’Isona i Conca Dellà a més de descobrir com vivia aquesta espècie, us hi esperen uns paratges impressionants on s’hi amaguen molts secrets per a descobrir… 

Escoltar en silenci l’espectacle de la natura, descobrir autèntiques perles geològiques, visitar petites joies de l’art medieval o bé conèixer la història pallaresa de soca-rel, a la Conca Dellà hi trobareu tot això i molt més! Aquesta és una zona que, des de l’antiguitat, ha estat el pas obligat de les vies de comunicació terrestre entre la Catalunya oriental-central i el Pirineu occidental, cosa que explica la gran quantitat de restes històriques que s’hi ha trobat.
 
La vall, envoltada d’impressionants serralades muntanyoses, és coneguda en especial per ser un dels vestigis més importants a nivell europeu on van viure-hi els darrers dinosaures que van habitar a la Terra. Al bell mig  d’Isona hi trobareu el principal punt d’informació; el Museu de la Conca Dellà -www.parc-cretaci.com- on podreu conèixer com era fa 65 milions d’anys la Conca i com vivien els seus habitants, els dinosaures. Des del Museu s’organitzen visites guiades al que es coneix com el Parc Cretaci, que engloba diferents espais visitables: els jaciments paleontològics on s’hi poden veure ous, ossos, petjades i altres restes relacionades amb aquests animals, arquitectura medieval com el castell de Llordà o l’església de Covet i, espais d’interès natural com els estanys de Basturs.
 

Passeja’t pel Parc Cretaci!

Si giréssim el rellotge 65 milions d’anys enrere, a l’època del Cretaci, hi trobaríem que aleshores la Conca Dellà era una gran planúria oberta al mar i, els Pirineus tot just començaven a formar-se, al igual que les serres del Montsec i Sant Corneli. Les restes fòssils dels dinosaures que es passejaven per la zona han arribat fins als nostres dies i es poden visitar: al jaciment d’ous de dinosaure a Basturs, on es van fossilitzar les restes de desenes d’ous de dinosaures (cal demanar visita prèvia al Museu) i al jaciment d’Orcau2 (a 10min de l’entrada del poble), on s’hi poden observar les petjades de dinosaures herbívors gegants del grup del tiranosaures.
 
També és molt interessant passejar pel jaciment d’icnites de l’ermita de La Posa on es conserven uns 2.000 forats, que no són petjades de dinosaure com es va arribar a pensar, sinó que estan produïts per les marques d’alimentació d’uns peixos que tots coneixem: les ratjades, però d’època cretàcica.
 

Explora els Estanys de Basturs

Tot seguint l’antiga carretera d’Isona a Tremp, a pocs quilòmetres del poble de Sant Romà hi trobareu un trencall i posteriorment un camí de pista que porta cap als Estanys de Basturs, que junt amb els de Banyoles i Montcortés, són els estanys d'origen càrstic més importants de Catalunya. En aquests estanys, un de gran i l’altre molt més petit, hi trobareu una peculiaritat ben diferent: més de 120 espècies diferents d'algues unicel·lulars a l’estany gran i 80 al petit! De fet, a l'estany gran s'hi ha trobat una alga unicel·lular que no viu a cap altre lloc del món, la Ceratium cornatum. Fins i tot, a la superfície d’aquest estany  s'hi pot observar una planta carnívora, l'Utricularia vulgaris, que no té arrels i viu flotant a l'aigua. 
 

Descobreix el patrimoni arquitectònic

A Isona i la Conca Dellà també hi trobareu petites joies de patrimoni arquitectònic: ermites i esglésies romàniques, castells i pobles com ara Figuerola d’Orcau on encara s’hi conserva perfectament l’estructura de vila closa medieval o la muralla romana d’Isona, originàriament coneguda com Aeso.
 
 
És altament recomanable fer una visita a l’església de Santa Maria de Covet, declarada Monument Nacional, així com també al Castell de Llordà, tot i que cal tenir en compte que en ambdós espais s’ha de fer una reserva al Museu. L’església romànica de Santa Maria de Covet, que data de la primera meitat del segle XII, destaca per la seva portalada esculpida amb quatre arquivoltes degradades, considerada un dels conjunts d’escultura romànica més excepcionals de Catalunya. Mentre que el castell de Llordà, un espai fortificat del segle XI construït per Arnau Mir de Tost, és un dels millors exemples d’arquitectura residencial de l’època alt medieval de Catalunya
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp