Paratges tan singulars com l’espectacular Congost de Mont-rebei o els diversos embassaments, que fan que sigui l’espai d’aigües tranquil·les més gran de Catalunya, conformen la gran riquesa natural del Montsec. La bellesa d’aquest indret però, es completa si mirem amunt ja que podrem gaudir d’un dels millors cels del món.
Fa 200 milions d’anys, el Montsec era una conca marina i, amb el pas del temps i les forces de la natura s’han anat aixecant els sediments i configurant l’aspecte actual: una zona amb una alçada de 1.676 metres sobre el nivell del mar i amb una gran riquesa natural. Situat a les portes del Pirineu, abasta la comarca de la Noguera i l'extrem sud de la comarca del Pallars Jussà. Té una proporció ideal de natura, aventura, cultura, ciència i gastronomia amb una oferta variada d’activitats de turisme actiu per cel, terra i aigua.
La baixa contaminació lumínica i les nits serenes fan del Montsec un dels millors cels del món per a l’observació d’estrelles. El Parc Astronòmic Montsec (PAM) apropa el visitant al món de l’astronomia unint turisme i ciència. Però no només de nit podem gaudir del cel del Montsec ja que les valls d’Àger i de Meià també estan reconegudes com una de les millors zones de vol lliure a nivell mundial i, en concret la Vall d’Àger, acull durant l’any diversos campionats de renom de parapent i ala delta. A més, els vols en ultralleuger i globus aerostàtic són un gran atractiu de la zona ja que permet gaudir, a vista d’ocell, de paisatges molt singulars.
Una vegada toquem de peus a terra, els amants del senderisme troben el paradís en l’espectacular camí del congost de Mont-rebei i les rutes senyalitzades a la Vall d’Àger, Vilanova de Meià, les Avellanes i Santa Linya… Caminar entre paisatges rocosos i boscosos però també pedalar gaudint de paratges inimaginables és possible gràcies als 490km de circuïts BTT senyalitzats que són les delícies dels aficionats a la BTT. Altres possibilitats que ofereix la natura, el terra del Montsec, són escalar les parets verticals del congost de Terradets o entrar a la cova del Forat de l’Or de Llimiana o la cova Negra a Os de Balaguer.
Entre el verd del paisatge boscós i el blau de les làmines d'aigua trobem espais amb una flora i una fauna riques i variades, com les de la reserva natural de Sant Llorenç de Montgai i l'aiguabarreig del Segre amb la Noguera Pallaresa. L’aigua és un dels elements característics del Montsec ja que compta amb l’espai d’aigües tranquil·les més gran de Catalunya, format pels embassaments de Camarasa, Canelles, Cellers, Sant Llorenç de Montgai, Santa Anna i Rialb. Envoltats de paisatges inigualables practicar piragüisme o surf de vela, fer passejades en llanxa motor o baixar per les aigües braves del riu Segre fent ràfting és una bona opció per descobrir els racons més amagats de la zona.
Patrimoni històric
En un indret on la natura es confon amb la història i on cada moment històric ha deixat la seva empremta, resseguir el traç d'aquells que antigament habitaren aquestes contrades és part del viatge de la memòria que es pot viure al Montsec.
Al Museu d'Isona i la Conca Dellà és ben fàcil comprovar que fa més de 165 milions d'anys el Montsec era habitat pels dinosaures. A la zona resten nombrosos vestigis de diverses èpoques prehistòriques, com són les pintures rupestres declarades patrimoni de la humanitat, entre les quals destaquen la cova dels Vilars situada a Os de Balaguer i la Roca dels Bous a Sant Llorenç de Montgai. Els dòlmens de Sòls de Riu (Baronia de Rialb) i de la Lloella del Llop (Vilanova de Meià) també formen part d’aquest patrimoni històric del Montsec.
Haver estat l'avantguarda de la Catalunya Vella, terra de frontera i part important del Comtat d'Urgell va deixar empremta en viles, castells, esglésies i monestirs. El conjunt monumental de Balaguer, la col·legiata de Sant Pere de Ponts, el monestir de les Avellanes i el castell d'Os i Museu de les Campanes de Catalunya a Os de Balaguer en són un bon exemple.
Un parc amb les tecnologies més avançades en un dels millors cels del món
Caminar pel Montsec vol dir caminar sota el millor cel de Catalunya i un dels millors del món. La baixa pluviometria, l’alt percentatge de nits serenes, la bona estabilitat de les imatges i, sobretot, la baixa contaminació lumínica, fan que sigui l’espai indicat per a passar-se hores observant les estrelles. Aquestes característiques van fomentar que l’emplaçament fos escollit per a construir-hi el Parc Astronòmic Montsec (PAM). A més, el territori Montsec ha estat reconegut i certificat com a Destinació Turística i Reserva Starlight pel Programa M&B de la UNESCO. És precisament aquesta distinció la que acredita el Montsec com un dels millor cels del món per a l'observació astronòmica i per a la realització d'activitats turístiques basades en aquest recurs.
El Parc Astronòmic Montsec (PAM) està format per l’Observatori Astronòmic del Montsec (OadM) –on es realitza la vessant més científica i de recerca- i el Centre d’Observació de l’Univers (COU) –que és la vessant formativa-educativa i divulgativa-turística-. El Centre d’Observació de l’Univers acosta el visitant al món de l’astronomia i al medi natural del Montsec establint un nexe d'unió entre turisme i ciència. Ho fa amb una instal·lació única al món, el Planetari L’Ull del Montsec, un planetari digital que permet recrear el cel en qualsevol moment i projectar espectacles de realitat immersiva amb les més altes prestacions. Tot a través d’un sistema de projecció 3D, amb cúpula completa, una espectacular cúpula de 12 metres de diàmetre que, juntament amb la paret frontal, s’obra completament per poder veure, en directe, l’espectacular cel del Montsec.
Una altra manera d’observar les estrelles és a l’Observatori-Aula del COU, a través de vuit pantalles en les quals es projecten imatges de l’univers captades per un telescopi de 50cm de diàmetre completament controlat per ordinador. Alhora que gaudim de les imatges podem escoltar les explicacions dels especialistes de l’observatori i interactuar amb la resta dels assistents.
Durant la visita al Parc Astronòmic del Montsec tampoc ens podem oblidar de l’Exposició Permanent sobre astronomia i medi natural.
El Congost de Mont-rebei
Les aigües del riu Noguera Ribagorçana, en la seva lenta però persistent labor de desgast, han format una impressionant cicatriu que divideix la Serra del Montsec en dues meitats: el Montsec d’Ares i el Montsec de l’Estall. Aquesta esquerda de més de 500 metres de profunditat constitueix l’única gran gorja de Catalunya que es manté pràcticament inalterada, sense carretera, ferrocarril o línies elèctriques.
El Congost de Mont-rebei únicament és travessat per dos camins parcialment excavats a la roca on un té la sensació d’estar suspès a mitja alçada entre alts i verticals esculls rocallosos. Precisament la verticalitat de les parets a un costat i el buit a l’altre demana l’atenció del caminant que ha de realitzar el recorregut amb els cinc sentits.
L’espai natural del Congost de Mont-rebei té una extensió d’unes 600 hectàrees on hi predomina la vegetació mediterrània. D’altra banda, la puresa i la bellesa d’aquest paratge de ribera fa que sigui el millor hàbitat per animals com la llúdriga, un mustèlid aquàtic que requereix de la presència d’indrets tranquils, salvatges i nets. El 14 d’abril de 2005, el Congost de Mont-rebei va ser declarat Refugi de Fauna Salvatge.
Gaudir-lo des de l'aigua
Veure la immensitat del Congost de Mont-rebei des dels seus peus i sentir l’olor de l’aigua és possible creuant les muntanyes pel riu Noguera Ribagorçana. Una travessa amb caiac al ritme que decideixis, arribant a qualsevol racó i aturant-te en els indrets amb millors panoràmiques és una bona opció per viure el Congost en primera persona. D’altra banda, un bus aquàtic apte per a 12 persones i per a tots els públics també permet fer el mateix recorregut de 16km en poc més d’una hora. Una bona solució per gaudir d’aquest indret còmodament i en família.