Pànxing Cerdanya

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Rocaviva, un paisatge ple d’art per descobrir

Cerdanya
30b400d79bcb112e8d921388f6bfda94.jpg

Rocaviva és un paisatge obert, natural, ple de senders i caminois per descobrir, vorejats per més de 600 roques de mides diverses que l’artista Olm va esculpir durant quasi 30 anys. Entre l’Alt Urgell i la Cerdanya, a tocar de Mussa, és un espai únic i inèdit, obert que combina art i natura.

Després de 27 de treballar en les seves escultures, l’any 2013 Olm va abandonar la seva obra i la seva llar, aquesta decisió deixava l’espai Rocaviva abandonat i incabat, però ara l’espai torna a viure gràcies a l’obertura pels visitants, però ara ja no cal demanar cita per fer les visites guiades, l’espai Rocaviva és obert a tothom i visitable qualsevol dia de l’any, perquè qualsevol que vulgui anar passegi, descobreixi les obres i tingui la seva pròpia experiència. Vint-i-set anys de treballs sobre les roques i d’esculpir el granit van acabar quan Olm va ser expulsat de la seva llar per desavinences amb un veí que mai l’havia volgut allà, finalment, cansat i malalt, va acabar abandonant l’obra de la seva vida i un entorn que des de 1986, moment en que va arribar, havia donat per molt.  

Conegut com el Laberint màgic, Rocaviva és un entorn fet per al servei de tothom. Un lloc únic, respectuós amb la natura i declarat Bé Cultural. Olm ha intentat fer que aquesta obra  sigui un missatge artístic – espiritual – humanista. Descrit per ell mateix com un espai màgic, d’amplis horitzons i fet de silencis, de roques que miren i que parlen al visitant, perquè cadascun dels visitants que hi arribin tinguin la seva pròpia i individual experiència.

L’obra de Rocaviva comunica una vivència d’art i naturalesa, amb un rerefons humanitari – ecològic – espiritual, una obra que preconitza fraternitat, llibertat, justícia, pau… qualitats fonamentals que convé difondre i practicar. El mateix autor el defineix com un espai iniciàtic i terapèutic, lúdic i alhora propici per reflexionar, meditar, contemplar. Es tracta de representar el ritual ancestral de pujar a una muntanya sagrada, que acompleix el desig d’elevació i l’impuls vital d’endinsar-se per un laberint, com a metàfora de l’existència. Conforme es puja, l’horitzó s’eixampla i l’energia creix, es tracta de fer un passeig tranquil, atent, receptiu a l’experiència del territori que interactua amb el visitant, i fa créixer la seva percepció de l’entorn. La idea filosòfica del camí és anar desconnectant de les preocupacions quotidianes a mesura que es va caminant, escoltant el silenci, sentint la natura, observant-la i gaudint-la. Quan finalment s’arriba al lloc, com l’obra resta inacabada, cal anar pujant per anar trobant roques treballades i anar descobrint tots els misteris i la màgia del laberint.
 
 
A Rocaviva, l’artista ha aconseguit crear un ampli espai escultòric i donar la sensació que es tracta d’un símbol de la memòria ancestral de la humanitat. Posseeix tota aquella màgia que s’acostuma a associar als cultes animistes – xamànics de les societats naturals i de les cultures primitives i també vol ser una possibilitat d’investigació i reflexió a l’estil de les filosofies orientals. Un conjunt de roques treballades tremendament poderoses i rotundes que transpiren màgia per tot arreu.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp