Pànxing Cerdanya

24, novembre del 2024

Search
Close this search box.

24, novembre del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Albert Pons i Segarra, guanyador del Cincho de Oro

Cerdanya
25413b8e454eb104548a7b729738b741.jpg
“Va haver premiats de tot el món però nosaltres vam ser els únics catalans”.

La marca de Formatges Vall de Meranges l’ha impulsat l’Albert després de molta feina i de no parar. L’Albert Pons i Segarra, economista reconvertit a pastor d’ovelles i cabres a Meranges, elabora formatges d’ovella i cabra sempre amb llet crua. Després d’anys de feina, de molt bona feina, i de diversos premis, el passat mes d’octubre Formatges Vall de Meranges obtenia el premi de formatges més prestigiós de l’estat espanyol: el Cincho de Oro.
 
No és el primer premi que guanya amb els seus formatges però el Cincho d’Or és un premi reconegut internacionalment. Què ha significat aquest premi per vostè ?
Portem 18 premis en diferents concursos de prestigi, però aquest concretament és especial per la significació que té guanyar en un concurs internacional i que, a més, es celebrava a Castellà – Lleó, zona productora de molts grans formatges. En les diferents categories hi va haver premiats de tot el món però nosaltres vam ser els únics catalans.
 
A quants formatges s’enfrontava en aquest concurs?
Als premis Cincho d’Or hi van participar 1088 formatges de 13 països, repartits en 40 categories, nosaltres vam guanyar l’Or en la categoria de pasta tova d’ovella.
 
Com definiria el formatge que ha guanyat el premi?
Es un formatge especial, tant per la seva forma totalment irregular, com per la seva textura molt cremosa i el seu gust intens i que a més està recobert per cendra.
 
Quins altres premis ha guanyat? 
Hem guanyat molts premis però, a banda del Cincho, el de més prestigi va ser la medalla d’or del 2014 i la de plata del 2015 en la categoria més competida del concurs de la Seu d’Urgell, la d’ovella quallada enzimàtica amb el formatge “la carbassa”, que és un formatge de peça molt gran i 2 anys de maduració.
 
 
Vostè no ve del món de l’artesania formatgera, de fet comença a fer formatges després de fer un tomb important a la seva vida. Què el porta a prendre aquesta decisió?
M’havia agradat sempre el bestiar, i tot i ser economista i haver treballat en diverses coses, tenia molt clar que acabaria fent de pagès, però la decisió de fer formatges va ser una mica per accident i per la necessitat de fer rendible l’explotació ramadera.
 
Des que quan es dedica a la producció de formatges?
Les primeres proves arrenquen l’any 2000 i la dedicació completa ja a partir del 2003.
 
On es poden comprar el seus productes?
Els nostres formatges són un producte molt vinculat al territori i la nostra idea és que només es puguin trobar a la Cerdanya i a l’Alt Urgell. En aquest moment el 90% els venen en les dues comarques, es troben a les carnisseries i botigues de més prestigi de la Cerdanya i de La Seu, i nosaltres els anem a vendre directament als mercats setmanals d’Alp, Puigcerdà i La Seu d’Urgell.
 
Quantes varietats estan produint actualment?
Fem 16 tipus de formatge, 4 de cabra, 2 barreja d’ovella i cabra , 9 d’ovella i el Tupí, però a part al mercat sempre portem alguna varietat que anem experimentant, ja que intentem sempre fer proves de formatges diferents.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp