Pànxing Cerdanya

22, novembre del 2024

Search
Close this search box.

22, novembre del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Una passió compartida

Cerdanya
fa4ef59c4480a8d32eae5fc31771f1b0.jpg
L’esport amb gossos està de moda. Cada any hi ha més persones que se sumen a practicar alguna de les disciplines que contempla aquesta modalitat. Ja no cal sortir a córrer sol. Ni deixar la bici oblidada al garatge perquè ens fa mandra sortir. El millor element de motivació per fer esport, si tenim un gos a casa, serà, justament, el nostre amic de 4 potes. Veurà les botes de muntanya o les bambes i s’activarà. Energia a mil revolucions! La cua en moviment infernal i una mirada d’aquelles que diu: sortim? sortim? sortim?

Compartir les estones d’oci amb els gossos de casa és molt habitual. Passejar, fer excursions, voltar pel barri. Però si sou de mena esportista i teniu a casa un gos (o els que sigui), ja feu tard si encara no coneixeu disciplines com el canicròs, el bikejoring, l’scooter o el múxing. Per practicar-les sobre neu, però també sobre terra, així que no hi ha excusa. Sobre terra manen els scooters, tricicles i karts (ginys de dues, tres i quatre rodes) i les bicicletes tot terreny. Sempre amb un o més gossos com a col·laboradors necessaris, perquè aquí preval el treball en equip. Sobre la neu, ens posem esquís o agafem el trineu… i a lliscar!
 
Però abans de tot això, un moment de pausa per preparar el material necessari i, sobretot, per saber què hem de tenir en compte abans de plantejar-nos fer esport amb el nostre animal de companyia. Per saber-ho, parlem amb un veterinari que és referència en això de l’esport amb gossos, Jaume Martínez, cap veterinari del club Gos Àrtic i màxim responsable de la Clínica Veterinària El Masnou.
 
Revisió i posada a punt
De la mateixa manera que ens fem revisions anuals i que si volem fer esport haurem de recórrer a un pla específic i progressiu d’entrenament, els gossos esportistes també necessiten passar pel «metge» regularment. Abans de posar-nos a córrer amb el nostre gos és de compliment obligat passar pel veterinari, que ens garantirà que l’animal està en bones condicions per fer esport. Jaume Martínez, alerta que avui en dia «el sedentarisme i l’obesitat són els grans mals de molts animals. El sedentarisme en els gossos és nefast ja que els provoca molts problemes físics i també de comportament». Dit això, dóna alguns consells:
• S’ha de tenir en compte la raça. No tots els gossos poden córrer. Els de races de tipus caçador, nòrdiques o d’atura són animals predisposats a córrer. Amb entrenament aniran agafant una bona forma física de manera natural. Amb altres races, com els bòxers o bulldogs, caldrà anar més en compte ja que la seva fisiologia no és la més adequada per fer-los córrer massa. 
• No heu d’oblidar que el mushing i les seves altres disciplines derivades -com el canicross (córrer), el bikejoring (bicicleta) o el skijoring (esquí de fons)- es practiquen, essencialment, durant l’estació hivernal, ja que els gossos no poden fer exercici a nivell competitiu a temperatures superiors als 14 o 16 graus. Fora d’aquesta temporada sempre podeu llevar-vos ben d’hora per aprofitar les temperatures més baixes de la matinada, però sempre per córrer distàncies molt curtes, molt controlades i amb una bona refrigeració posterior. 
• Quan fan exercici necessiten una alimentació que els doni més energia i complexos vitamínics per reforçar-los. De fet, hi ha alimentació específica per a gossos atletes.
•  És important tenir el material adequat per córrer. Els gossos no poden anar amb un collar a córrer, perquè es podrien ofegar o patir algun tipus de lesió. Cal buscar-los un arnès de la talla adequada perquè la tracció que fan en córrer quedi repartida pel cos i no els faci mal.
 
 

Físic i emocions
Fer esport amb gossos demana treballar 4 dimensions: la part física, l’emocional, la d’entrenament d’ordres i la part tècnica de pista. Si us voleu decidir per començar a practicar esport amb el vostre gos, millor que ho feu de forma endreçada i busqueu assessorament. Primer, com dèiem, passar pel veterinari, i després, per exemple, buscar clubs de múixers i canicrossers on us podran assessorar sobre quin és el millor material, com entrenar el vostre gos des d’un punt de vista tècnic, a quin tipus de curses us podeu apuntar, etc. 
L’important és fer una correcta iniciació i anar incrementant el ritme de forma pausada i constant. Així evitarem ensurts, lesions o que amo i gos acabin avorrint un esport que ha de ser, sempre, motiu d’alegria i diversió. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp