Pànxing Cerdanya

23, novembre del 2024

Search
Close this search box.

23, novembre del 2024

Gastronomia – Cerdanya

Delícies que endolceixen l’esperit

Cerdanya
f13dc54e2a32352c1e6eb55e7ea06bbf.jpg
Les monges sagramentàries es preparen per a una de les èpoques de més feina de l’any amb l’elaboració de les mones de Pasqua. 

Els bombons de varietats infinites, amb fruits secs, licors, fruites o praliné i les rajoles de xocolata de tot tipus són els seus productes estrella. Elaborats a mà, artesanalment i en ambient de pregària per les germanes d’una congregació amb més de 75 anys de presència a la ciutat de Berga. Són les Delícies de les Monges de les Adroratrius Perpètues del Santíssim Sagrament, conegudes popularment com les sagramentàries. La marca Delícies de les Monges, tot i que de ben segur és una gran desconeguda per a molts, s’ha fet un lloc al Berguedà i també a la resta de territori. Les monges distribueixen productes arreu d’Espanya per encàrrec. Des de fa uns anys, però, pateixen una important crisi provocada, principalment, per la caiguda considerable de les vendes. Elles continuen al peu del canó elaborant aquests dolços per satisfer les demandes dels seus clients. Alerten, però, que cada dia venen menys. La mala situació econòmica general també s’ha fet notar a la botiga del monestir que les germanes tenen al carrer Gran Via de la capital berguedana, una situació que esperen revertir. Per a fer-ho intenten aprofitar-se de les tradicions que tenen la xocolata i altres dolços com a protagonistes. És per això que per Pasqua, amb les mones i les figures de xocolata; i per Nadal, amb els torrons, és quan el seu obrador treu més fum, però ja no tant com fa una dècada. 
 
Les sagramentàries van iniciar-se al món de la xocolata i de la pastisseria el 1995, quan un amic de la comunitat monàstica les va animar a introduir-se al sector. “Nosaltres ens dedicàvem a la fabricació d’imatges religioses de guix de la mare de Déu de Montserrat que es venien a les botigues de Montserrat, per poder-nos mantenir. Com tothom, tenim unes despeses i treballem per a poder viure i mantenir les instal•lacions”, explica la mare superiora Sor Maria Adelina. La realització de les figures de manera manual va anar a la baixa i ja fa més de vint anys que van trobar el seu espai en el sector de la xocolateria. “No en sabíem res, i vam assistir a uns cursos intensius a Saragossa on vam aprendre les principals receptes i com manipular la xocolata”, recorda la germana. Aquestes receptes tradicionals s’han mantingut intactes amb el pas dels anys, i a més a més, han continuat formant-se i s’han atrevit a treure al mercat noves propostes que tenen la xocolata com a protagonista per no quedar enrere.  
 
La paciència, molta dedicació, la seva perseverança i l’èxit de la seva xocolata les va portar del petit obrador que tenien en una habitació de l’edifici entre el carrer del Roser i el carrer Cervantes i a vendre els bombons a través d’una finestreta que tenien al rebedor a poder-se traslladar a un obrador més gran i a disposar d’una botiga en condicions per a comercialitzar els productes, amb els seus corresponents permisos. 
Després d’uns anys d’auge i de molta producció -“hi havia anys que no descansàvem gaire perquè teníem molts encàrrecs”, recorda- darrerament viuen una situació més complicada. “Venem menys i tenim poques comandes importants, tot i que sí que mantenim molts clients habituals que ens fan compres més petites”, explica Sor Maria Adelina, “a qui els hem d’agrair la seva confiança”. Creu que la davallada de les vendes té diversos motius al darrera, “però principalment es pot explicar per la mala situació econòmica que viu la societat en general, i també la proliferació d’establiments que venen dolços a preus més econòmics perquè no s’elaboren de manera artesanal”. 
 
 
La dolça tradició de la Pasqua
Una de les èpoques de més feina els hi arriba justament ara, a poques setmanes de la celebració de la Pasqua. “Nosaltres pràcticament des dels primers anys ens vam atrevir a fer figures de xocolata que acompanyen les tradicionals mones”, explica la germana superiora. “Primer potser fèiem propostes més senzilles però amb el pas del temps ens hem atrevit amb tot tipus de construccions i fem cases, ninots o el que ens encarreguin”, ressalta. A més a més, des de fa uns anys també elaboren els pastissos. Sor Adelina diu que els preus dels seus productes són com els de la resta del sector de la pastisseria. “Nosaltres fem productes de molta qualitat, perquè treballem amb primeres matèries bones i a més a més amb una elaboració que és cent per cent a mà, tret del procés de temperar la xocolata”, explica. De totes maneres, assegura que hi ha propostes de tots els preus. “Fem ous de xocolata des d’1 euro fins a 25”, detalla, “i llavors, ja podem arribar a costos més elevats si parlem d’una figura de xocolata de dos quilos, que pot arribar als 100 euros, però d’aquestes ja pràcticament no en fem”, lamenta. 
 
La seva producció, però, va més enllà de la xocolata i les mones i disposen d’un extens catàleg de dolços que es pot consultar al seu lloc web www.adoratricesberga.org. “Demanem a tothom qui no ens conegui que s’animi a venir-nos a visitar i a tastar els nostres productes. Per a nosaltres, és una manera d’escampar l’espiritualitat pel món”, diu la germana superiora. Bombons variats, tot tipus de xocolata, fruites confitades, caramels, tot tipus de pastissos, melmelada, pastes, galetes, torrons, panellets, tortells i d’altres delícies de les monges, totes elles elaborades, embolicades i etiquetades per les set germanes que resideixen al monestir berguedà que volen continuar endolcint les vides dels berguedans i de tothom qui les vulgui conèixer a través del paladar. 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp