https://turismemaresme.cat/

Pànxing Cerdanya

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Turisme Actiu – Maresme Cerdanya

De la mà de Palau i Fabre

Maresme Cerdanya
1a62e08ffc1d95fb09ace9f1c93257bb.jpg

Al bell mig de la comarca del Maresme es troba el municipi de Caldes d’Estrac, i just al centre de l’eix vertebrador de la seva vida, La Riera, s’ubica la Fundació Palau. El recorregut per les seves sales, de la mateixa mà de Palau i Fabre, ens permet endinsar-nos en la vida d’un personatge cabdal, però poc conegut, de l’univers cultural català.

La Fundació Palau s’inaugurava el maig de l’any 2003 amb la vocació de conservar, exhibir i difondre el fons artístic i documental de Josep Palau i Fabre. Aquest poeta, dramaturg, assagista, narrador, traductor, crític, i un dels principals experts mundials en Picasso, és un dels més grans escriptors catalans de la segona meitat del segle XX, però, malgrat la seva importància en diversos àmbits, continua sent un gran desconegut per una gran majoria de la població. 
 
Endinsar-se en les sales de la Fundació Palau permet descobrir, tot passejant quasi de la mà de Palau i Fabre, el seu univers i conèixer una mica més l’home.
 
La Fundació ens obre les portes perquè puguem descobrir per nosaltres mateixos l’univers del personatge; malauradament, el dia de la nostra visita, l’exposició permanent dedicada a la Barcelona del 1900 al 1936 no es troba a la Fundació. És l’exposició que millor introdueix en la vida de Palau. ja que és un recorregut per l’entorn cultural i social en què es va formar el jove Plau i Fabre. Si la volem gaudir, hi haurem de tornar un altre dia (el fet de celebrar l’any Palau provoca una sèrie de moviments d’exposicions que no eren previsibles per nosaltres), idea que no ens desagrada gens.
 
Un cop dintre l’ascensor, les portes s’obren al segon pis de la Fundació i aquí sí, aquí entrem en l’univers Picasso. En la sala Estimat Picasso descobrim, de primera mà, perquè Palau és considerat un dels especialistes internacionals més reconeguts sobre la vida i l’obra de Pablo Picasso. Aquesta sala es podria considerar, quasi, un annex del Museu Picasso del carrer Montcada de Barcelona: aquí trobem tot el llegat Palau (d’ell i del seu pare), on destaquen una setantena d’obres del pintor malagueny; però no només això, les cartes intercanviades pels dos creadors, així com fragments d’estudis del mateix Palau, manuscrits, permeten conèixer no només l’erudició de Palau sobre l’obra de Picasso, sinó també els lligams emocionals i de complicitat entre els dos. L’amplitud de les sales i una il•luminació tènue permet passejar en silenci entre les obres exposades i poc a poc anar entrant en l’univers picassià de la mà i els ulls de Palau i Fabre.
 
De baixada d’aquesta sala, de nou ens trobem a l’ascensor i… desemboquem en una sala on l’avantguarda s’imposa. Obres de Miró, Juli González, Gargallo, Casamada, Tàpies, Ponç, Barceló o Perejaume ens mostren que l’univers Palau no es cenyia únicament al món de Picasso. El seu coneixement del món de l’art fa fàcil passejar entre aquestes obres i descobrir petits detalls que en un altre context potser serien difícils d’entreveure.
 
A més d’aquest llegat personal de Palau i Fabre, la Fundació acull també un important fons documental i bibliogràfic sobre Picasso i l’art i la literatura catalanes del segle XX, destinat tant a públic nacional com internacional, i organitza exposicions temporals, conferències i altres manifestacions culturals al voltant de qualsevol de les diferents variants de la creació artística, sigui en el terreny plàstic, teatral o poètic.
 
 
L’alquimista Palau
Arribats a la planta baixa de la Fundació, i com a part fonamental de l’any Palau, ens trobem amb l’exposició Jo sóc el meu propi experiment. Una exposició que permet entendre, des de diferents punts de vista, els Poemes de l’Alquimista, segurament una de les obres més importants de Palau i un dels llibres de poesia en català més coneguts i reeditats.
 
 
Aquesta exposició va donar el tret de sortida el passat mes d’abril a l’any Palau, commemoració del centenari del naixement de l’autor. Poemes de l’alquimista és un llibre de creació i reflexió, de poesia i assaig i en el Palau. Amb els poemes que el conformen, va incorporar una reflexió sobre el tema, la forma i el motiu d’algun dels textos. El que ara proposa la Fundació amb aquesta exposició és una manera diferent d’apropar-se a la poesia de Palau i Fabre; així, diferents autors interpreten els poemes més destacats del llibre tot utilitzant tècniques diverses com vídeo, àudios, miralls, animacions, estructures (on el visitant ha d’entrar per poder arribar a entendre les interpretacions). Un exposició que, ara no de la mà de Palau i Fabre, sinó d’autors contemporanis, ens permet endinsar-nos una miqueta més en el gran, i de vegades desconegut, univers Palau i Fabre.
 
 

Poesia i +, un festival per escoltar
El Festival Poesia i + naixia de la mà de Palau i Fabre amb l’objectiu de donar a conèixer nous autors de la poesia i posar aquesta en valor. Amb els anys, el Poesia i + s’ha convertit en el festival de poesia més important fora de la ciutat de Barcelona, i cada any guanya en qualitat, en públic i en acceptació. Enguany, coincidint amb el centenari del naixement de Palau i Fabre, el festival vertebra el seu eix en aquesta celebració i vol ser un homenatge a la seva obra i a la relació personal que cadascú de nosaltres establim amb la poesia.
 
 
Repartit per diversos escenaris del Maresme com Canet, Mataró, Llavaneres o Arenys de Mar, a part evidentment de Caldetes, en el Poesia i + 2017 sonaran veus com les de Roger Mas, Lluís Homar i Clara Segura o Fadwa Suleiman, entre d’altres.
 
Podeu consultar el programa del festival clicant aquí. 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp