Pànxing Digital

24, novembre del 2024

Search
Close this search box.

24, novembre del 2024

Nens i joves –

Rius, gorgs i salts d’aigua per passar el calorós estiu

4ad29f78affc6ab36c0c5ec438c5b76c.jpg
Fugint de les aglomeracions de moltes platges i piscines, cada vegada són més els que opten per refrescar-se a rius, gorgs (trams on l’aigua avança més lentament) i salts d’aigua. De fet, alguns ajuntaments han començat a aprovar ordenances per regular l’accés, ja que alguns visitants no respecten l’entorn (fins i tot, n’hi ha que cobren una ecotaxa). També ho faran alguns embassaments, n’hi ha que ja ho han fet, ja que molts d’ells disposen de zones de bany, platges d’interior ideals per passar-hi l’estiu. 
En tot cas, i a més de respectar la natura, cal vigilar amb els corrents i respectar els senyals. 
 
BERGUEDÀ 
 
LES RIERES DE MERLÈS I DE MERGANÇOL. 
Fent frontera amb el Ripollès i el Lluçanès, la riera de Merlès és plena de racons d’allò més bonics, especialment en el seu tram més septentrional, i s’hi formen gorgs amples on és possible banyar-se, com el gorg Blau, i estrets congostos com les goles de les Heures. Si hi aneu, no dubteu a apropar-vos al medieval Pont de Roma i a la masia de Boatella que, documentada des del s. X, és una de les cases més antigues de Borredà. En el mateix terme municipal però desembocant al pantà de la Baells en lloc de fer-ho al Llobregat, hi ha la riera de Mergançol amb el gorg del Salt, lloc de fàcil accés ideal per fer una capbussada i amb un salt d’aigua de 20 m.
 
LA BAELLS. 
Construït a mitjans dels anys setanta al congost que li dóna nom. El de la Baells és un embassament típicament de muntanya, amb ribes de fort pendent. En els últims anys, aquesta presa, que recull l’aigua del Llobregat i de la riera de Vilada i abasta la ciutat de Barcelona i el Baix Llobregat, s’ha obert al turisme i cada estiu acull un ampli ventall d’activitats esportives, culturals i de lleure dins del Festival d’Estiu de la Baells.
 
És un lloc ideal per banyar-se gràcies a la proximitat de la capçalera del riu. De fet, també hi ha senyalitzada amb balises una via brava on podeu nedar tot l’any. La manca d’onatge fa que sigui perfecte no només per fer-hi una capbussada i refrescar-s’hi sinó també per navegar, especialment en canoa i caiac. Amb aquest tipus d’embarcacions és possible apropar-se a l’antic convent de Sant Salvador de Vedella (s. XII), l’únic edifici d’aquest poble, que va quedar negat per l’aigua igual que com l’antic nucli de Baells.
 
RIU ARIJA. 
Als peus de la serra del Catllaràs, entre la Pobla de Lillet i Sant Jaume de Frontanyà, hi ha una àrea de pícnic en una pineda amb taules, barbacoes i lavabos. Hi passa l’Arija, un riu on podràs remullar els peus perquè és molt accessible des de la zona de taules.
 
BAGES 
 
LLAC DE NAVARCLES. 
Aquest embassament artificial del riu Calders eixampla la sortida després dels meandres de l’Angle. A l’estiu, és possible banyar-s’hi però també prendre alguna cosa a Cabana del Llac i practicar esports d’aventura com escalada o anar en canoa, caiac, bicicleta o patinet, entre altres activitats.
 
ELS TRES SALTS DEL LLOBREGAT. 
La riera de Mura i la de Talamanca desemboquen al Llobregat molt a prop de Manresa, en una zona coneguda com els Tres Salts. L’aigua ha solcat la pedra calcària formant petites cingleres, salts d’aigües i gorgs on és possible banyar-se.
No cal perquè ja fa prou calor però si voleu acalorar-vos una mica abans d’entrar a l’aigua, podeu apropar-vos a les tines a peu de vinya que hi ha al terme municipal de Talamanca. Declarades bé d’interès local, es van construir al segle XIX per poder premsar el raïm i evitar que es fes malbé durant el trasllat (la fil•loxera feia estralls a França i per satisfer la demanda es van plantar ceps a zones allunyades).
 
 
SOLSONÈS
 
PONT QUEBRADÍS. 
En travessar les serres del Verd i d’Ensija, el riu Gósol s’engorja i, en el punt més abrupte del congost, passa per sota un pont natural de 20 m de llarg. El fenomen també es coneix com a Aigua de Valls (en aquesta zona anomenen aigua als rius), el nom d’un dels set pobles que conformen el municipi de Guixers. Aquesta part del riu, molt freqüentada a l’estiu però que no és accessible per a tothom, desemboca al Cardener abans que aquest arribi a l’embassament de la Llosa del Cavall.
 
RIBERA SALADA. 
La Ribera Salada és un afluent del Segre que travessa Odèn, Lladurs i Castellar de la Ribera. L’aigua s’ha obert pas durant mil•lennis i el riu avança sinuós entre grans blocs de pedra, com a la gorja del Glop, mentre que en altres moments s’eixampla i és possible banyar-s’hi i refrescar-se per bé que no tot el riu és accessible. 
Rep el seu nom perquè neix de diverses fonts que brollen en un terreny molt ric en sals del triàsic i, de fet, durant molts anys a Cambrils (un dels pobles que conformen el terme municipal d’Odèn) es va utilitzar la seva aigua per extreure sal. 
 
LA LLOSA DEL CAVALL. 
Envoltat de boscos i muntanyes, el pantà de la Llosa del Cavall recull l’aigua de diferents rius i rierols de la Vall de Lord, sent el més important de tots el Cardener, que neix a tocar de la Coma. Hi ha diversos camins que condueixen el visitant fins a l’aigua, on és possible banyar-se i fer activitats aquàtiques com caiac i piragüisme. Els palistes més experts podeu posar a prova la vostra perícia en alguns dels rius que travessen la Vall entre parets escarpades.
 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp