https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Turisme Actiu – Maresme

El dormidor del corb marí

Maresme
491b2b09bdd54772610b19365cacb831.jpg
Al Maresme, un espai preciós de mar i muntanya, ens visiten des de fa uns anys entre la primavera i la tardor els corbs marins. Hi ha un assentament a Sant Pol i un altre a Arenys de Mar, a part d’algun petit grup a Pineda.

Els corbs marins són uns ocells que, amb les ales obertes, poden arribar als 2 metres d’envergadura. Per pescar, quan han albirat un peix, es llencen a tota velocitat cap al fons i poden submergir-se entre 5 i 20 metres. El seu bec, lleugerament corbat a la punta, fa les funcions d’ham del pescador, subjectant la presa. Això ho poden aconseguir perquè les seves plomes no són impermeables i no hi ha membrana d’aire entre les seves plomes.
 
Si tenim l’ocasió d’observar-los de prop, el que crida l’atenció són els seus ulls de color verd, molt vius i brillants. També és curiós que per a dormir pleguin el cap entre el seu llarg coll i s’aguanten sobre un sol peu, plegant el segon peu sota el cos. De joves, el seu plomatge és gris clar i quan es fan adults es torna negre.
 
Vénen de Menorca, i en menys quantitat de Mallorca, i sobretot vénen a menjar sonsos: mengen uns 100 peixets al dia. La colònia que ens visita al Maresme està censada actualment en 221 exemplars. 
 
Són ocells monoparentals i, curiosament, els mascles se solen quedar a Menorca i són les femelles amb les cries les que vénen aquí per a menjar més peix i engreixar més ràpidament. A l’hivern, tornen a Menorca en una travessia de 240 kilòmetres per a l’aparellament i gestació de les cries.
 
 
RUTA
 
Comencem la nostra ruta a la Riera que creua Caldes d’Estrac, després de passar l’entrada de la Urbanització Andersen i, just abans de tenir el pont de l’autopista sobre el nostre cap, veiem a mà dreta un camí de ciment vorejat per un canyissar amb una forta pujada per a fer-nos suar una mica (serà el desnivell més acusat de tota la sortida). Hem de travessar una tanca pel lateral, que és per a cotxes i motos.
 
Arribats al pla, continuem a l’esquerra (no hem de creuar el pont de l’autopista) i al cap d’uns 120 m, surt a mà dreta un corriol que baixa entre la brolla. El seguim fins al final (ens trobarem un pi caigut que barra el pas però es pot esquivar per on està partit). Desemboca en un rial que continuarem baixant a la dreta fins que trobem un túnel metàl·lic que travessarem, passant per sota de l’autopista.
 
Ja passat el túnel, seguim a la dreta pel rial fins al final; passem pel mas abandonat de Can Salvà –on veurem com a la teulada hi han crescut figueres de moro– i a la primera cruïlla, continuem baixant a l’esquerra. 
 
Al cap de pocs metres, trobem un encreuament de quatre camins, el Rial Llarg, i girem a la dreta, cap al mar. 
 
Sortirem als cinemes de La Muvisa i, sense deixar la vorera, hem d’anar a buscar el pas subterrani que està davant del Lidl i travessem la carretera nacional per sota.
 
Un cop travessat el pas subterrani, pugem els esglaons i passem pel costat de la carretera, pujant a sobre el túnel, protegits pel guarda-rail. A les roques que podem veure tocant el mar i, des de sobre el túnel, és on hi ha el dormidor del corb marí. Allà, després de pondre’s el sol, els podrem veure com van arribant. 
 
 
Després de contemplar-los, podem seguir cap a Caldetes i una mica abans de la rotonda, passem per sota la via del tren i prenem el camí de sorra que hi ha al final de la platja que ens menarà al Passeig de Mar de Caldes, quan arribem a l’Hotel Colon, pujarem tota la riera de Caldes, fins a trobar el nostre cotxe.
 
També podem optar per parar en un dels molts llocs que hi ha a la riera a prendre un refrigeri i arribar a casa, ja havent sopat.

 
Fitxa tècnica:
Itinerari: Circular.
Durada: 1 h 45 min. 
Desnivell: 130 m.
Distància: 5,3 km.
Track: Caldes d’Estrac a Muvisa.
Nota: Aquesta sortida l’hem de fer a la tarda, unes dues hores abans de fer-se fosc, així arribarem al Dormidor del Corb Marí, quan arriben els ocells.
Època: De la primavera a la tardor. 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp