Pànxing Cerdanya

24, novembre del 2024

Search
Close this search box.

24, novembre del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

75 anys d’història d’esquí a La Molina

Cerdanya
a8bf812678657e6e8831713e7b017736.jpg
La Molina naixia com a centre d’esquí i esports d’hivern a principi del segle XX. Des d’aleshores continua sent una de les grans protagonistes en el món de la neu a Catalunya. En aquests més de cent anys i, com a estació d’esquí degana de l’Estat espanyol i de Catalunya, s’ha sabut adaptar a uns nous temps carregats de reptes: canvi d’hàbits de la societat per una banda i el canvi climàtic per l’altra. Ara bé, el moment clau que la va projectar definitivament com a estació va arribar ara fa 75 anys, l’any 1943 quan es va instal·lar el primer remuntador a Font Canaleta i la visió de l’esquí com a oportunitat econòmica per a la zona.

A principi del segle XX l’esquí naixia també com a activitat lúdica i esportiva. La Molina ha estat una de les grans protagonistes d’aquests cent anys i, com a estació d’esquí degana de l’Estat, ha apostat al llarg d’aquest temps per la renovació i per continuar estant al capdavant de l’esquí, donant a l’esquiador més serveis i aportant al turisme de muntanya d’estiu un valor afegit.
 
Un abans i un després va ser quan La Molina va fer un canvi de propietaris l’any 1985, passant a ser propietat de la Generalitat de Catalunya i gestionada per l’empresa pública Ferrocarrils de Catalunya. Va ser un abans i un després que li va permetre adaptar-se als nous temps. Des d’aleshores l’estació promou esdeveniments i segueix apostant per la competició, i tot això mentre es renoven instal·lacions i es prepara l’estació per a una possible candidatura d’uns Jocs d’Hivern a celebrar entre el Pirineu de Girona i Barcelona. Ara, quan es compleixen 75 anys de la instal·lació del primer remuntador, és una bon motiu per recordar la història de La Molina.
 
1908, els primers esquiadors
Segons consta en el Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), els primers esquiadors a La Molina se situen l’any 1908 i practicaven telemarc i l’Stemmbogen. Els homes vestien com autèntics exploradors àrtics i les dones amb faldilles. 
 
1922, arribada del primer tren
L’any 1922, l’estació començà a guanyar popularitat i entre 1923 i 1924 es va convertir en un lloc concorregut pels aficionats de l’esquí. Aquell mateix any es descobria Fontcanaleta: “unes extensions suaus, sense arbres i plenes de neu”, segons van descriure els pioners que es van aventurar a allunyar-se dels voltants de l’estació de tren i a travessar el bosc de la Perdiu. Aquestes pistes d’esquí van agafar fama ràpidament i aquell mateix any s’hi van celebrar els X Concursos d’Esports d’Hivern i els Campionats de Catalunya.
 
1925, el primer allotjament de l’estació de La Molina
Fou el xalet del CEC, inaugurat l’any 1925, i el 1940 es va instal·lar el primer servei d’assistència mèdica per als accidentats en la pràctica d’aquest esport d’hivern.
 
1943, els primers remuntadors
El primer teleesquí d’Espanya i Catalunya s’estrenà el 28 de febrer del 1943 a les pistes de Fontcanaleta i tres anys més tard La Molina tornava a ser pionera en la instal·lació de remuntadors, amb la posada en funcionament, a la temporada d’hivern del 1946-47, del telecadira del Turó de la Perdiu.
 
 
1954, el telecabina
Amb l’arribada d’un telecabina de dues places, l’any 1954, La Molina expandí la seva àrea esquiable. Primerament fins als 2.280 metres del Puig d’Alp, línia que al cap d’un any es prolongà fins al capdamunt de Tosa d’Alp amb un teleesquí. Al cim de la Tosa es construí el reconegut refugi del Niu de l’Àliga.
 
1972, expansió cap als Alabaus
La Molina s’expandia cap a la zona de l’Alabau amb la inauguració dels teleesquís del mateix nom i la zona de debutants del Pedró.
 
1975
El telecabina dues places d’accés al Puig d’Alp quedava substituït per un telecadira de dues places. Aquest giny, famós pel seu color groc, va donar servei fins al 1994 i, finalment, el 1999 es va procedir al seu desmantellament.
 
1978, una sola empresa
Fins a 1977 els remuntadors del domini eren gestionats per dues empreses diferents, amb els problemes que això comportava. A partir de 1978 tot el domini esquiable s’unificava amb una sola empresa i un únic forfet.
 
1986, entrada de la Generalitat
A la dècada dels vuitanta l’esquí adquirí una notòria popularitat entre tots els segments de la població. Tanmateix, les vicissituds que travessaven les empreses propietàries fins aleshores de La Molina van fer que l’any 1985 la Generalitat de Catalunya adquirís els actius del domini esquiable de l’estació a través de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que passà a gestionar-los fins a l’actualitat. Aquest nou impuls comportà que, novament, La Molina esdevingués pionera en el seu àmbit, i es dotà de la primera planta de producció de neu artificial per mitjà d’un sistema d’alta pressió. A més, el 1986, s’instal·là el primer telecadira de quatre places de l’Estat. A partir del 1987 i fins al 1991 es construïren tres nous telecadires de quatre places.
 
1989
El desembre d’aquell any es canviaven els tres teleesquís de Pista Llarga per un telecadira de 4 places.
 
1991
El desembre de 1991 es posava en marxa el telecadira de 4 places Roc Blanc.
 
 
1999, el telecabina Alp 2500
La Molina tornava a quedar connectada amb la seva veïna Masella amb la instal·lació del telecabina Alp 2500, que ampliava l’àrea de l’esquí cap a la muntanya de la Tosa i recuperava les pistes del que s’havia conegut trenta anys abans amb el nom de SuperMolina.
 
2006, modernització del sector Alabaus
Substitució dels teleesquís dels Alabaus pel nou telecadira desembragable de 6 places amb el mateix nom i es construïa un nou edifici per acollir l’actual restaurant-bar. Una inversió feta amb la vista posada als campionats del món de surf de neu i per a promocionar el sector entre la comunitat de practicants d’aquesta modalitat.
 
2008, la Copa del Món d’esquí alpí femení arriba a Catalunya
La temporada 2008-09 La Molina va ser la primera estació del Pirineu a acollir la Copa del Món Femenina d’Esquí Alpí. Es va remodelar la pista Comella i Estadi i es va instal·lar el telecadira desembragable de 6 places Cap de Comella.
S’instal·lava innivació entre el Coll de Pal i tram baix de Comabella fins a Volta Muntanya Sagrada.
El telecadira de 4 places entre el llac de la Molina i Coll de Pal, on actualment hi ha el teleesquís Sant Jordi, una cinta de debutants i un edifici de serveis gairebé enllestit, va quedar pendent de finalitzar a causa del context econòmic de la crisi. 
Els dies 13 i 14 de desembre 2008, se celebrà, a les pistes Comella i Estadi, un eslàlom gegant (dia 13) i un eslàlom especial (dia 14) femenins de la Copa del Món d’esquí alpí de la FIS.
 
2011, Mundials d’Snowboard
Aquell any es tornava a fer una pas transcendental en la projecció de La Molina com a seu de competicions internacionals i s’hi celebraven els Mundials d’Snowboard i la Copa del Món per a Discapacitats.
 
2012, retirada del telecadira de la Pleta
Es retirava el telecadira de la Pleta, que bàsicament donava accés a les Pistes mainadera i Pleta.
 
2015
Nova cinta per a debutants a Pista Llarga i es recupera la pista de Coll Sisé amb innivació.
 
2016
Adequació tram baix de Costa Rasa com a pista independent de Roc Blanc i Moixeres.
 
2017
Innivació de les pistes Solell, Els Plans i tram baix de Costa Rasa. La Molina celebra els 75 anys de la instal·lació del primer remuntador.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp