Pànxing Berguedà

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

Swing de proximitat

Berguedà
1dba76981f71ccaae847349eaeab97e9.jpg

Cada vegada són més els que se senten atrets pel swing, un estil de jazz originari dels Estats Units que va derivar en ball i que es va convertir en un dels gèneres més populars i exitosos del país durant els anys 30 del segle passat.

Però no va ser fins fa uns 15 anys que el swing va aterrar amb força a Barcelona, i des de llavors no ha parat de guanyar adeptes. Dos d’ells són l’Elisabet Coll i el Joan Ballús, que des de Manresa i, més concretament, des de l’associació Bon Hop de Swing el practiquen sempre que poden… i des de fa uns mesos, a títol personal, també l’exporten al Berguedà. En aquest cas, és l’Associació Cultural Rubricatur –coneguda per organitzar, entre altres coses, el Festival de Folk de Puig-reig– qui va organitzar ara fa un any una primera acció relacionada amb el swing, amb un cicle de 10 sessions-taller que va tenir molt bona acceptació. Ens ho explica la Blanca Isern, de la mateixa associació. Van respondre a la crida unes 40 persones i ara han decidit fer una segona tanda. Cada 15 dies un bon grup d’aficionats a aquesta modalitat de ball el practiquen a la biblioteca vella de Puig-reig. 
 
A Manresa, curiosament, les classes van començar fa uns 10 anys a l’escola Swing, on, tot i el nom, fins llavors no s’havia practicat mai aquest estil de ball. El creixent interès va fer que un grup de persones, fa poc més de 2 anys, decidissin crear l’associació, amb una primera ballada a la sala Voilà de Manresa. L’objectiu de Bon Hop de Swing era clar: popularitzar i fer extensiu el swing.
 
Demanem a l’Elisabet i el Joan que ens defineixin què és el swing i ens expliquen que, en realitat, va néixer com un estil musical, un estil de jazz que es va originar als Estats Units cap a finals dels anys 20 del segle passat i que ràpidament es va popularitzar i associar al ball. “El podríem relacionar amb el rock, potser…”, diu l’Elisabet, però el Joan s’afanya a respondre que “el swing té un moviment més dolç i una plasticitat que no té el rock”. Tot i això, hi ha diferents estils de ball dins la música swing: el mateix swing o indi hop, el balboa, el shag, el blues…
 
 
I quin és l’objectiu dels tallers? Què es necessita per participar-hi? Dues preguntes de fàcil i directa resposta; per a la primera, “moltes ganes, il·lusió i sobretot que t’agradi ballar, res més”, diu l’Elisabet. “L’únic que resta és no tenir sentit del ritme”, s’afanya a afegir el Joan. A més, ens expliquen, de seguida es pot ballar i cada cap de setmana pots triar dos o tres llocs. Això ho corrobora la Blanca, que sabem que és una a les quals ha atrapat això del ball i del swing. Hi ha molta oferta, ens diu, tant a la Catalunya central com en altres punts del territori. Dels Estats Units a Barcelona, de Barcelona a Manresa, de Manresa a Berga. D’això ja se’n diu “swing de proximitat”.
 
El març es comença una nova tanda de tallers, nivell 0. Tot aquell qui estigui interessat a participar-hi es pot posar en contacte amb els organitzadors a través del telèfon de la Blanca, el 649 057 071.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp