La colla demana al consistori una llicència d’activitat extraordinària pel seu local, l’antic cinema Catalunya, per a organitzar-hi propostes que els permeti finançar-se i impulsar una campanya per créixer en nombre de socis i dinamitzar, encara més, el que s’ha convertit en un centre cultural i d’entitats al centre de Berga.
L’antic cinema Catalunya s’ha convertit en un punt de trobada cultural i d’entitats al centre neuràlgic de Berga. Des de ja fa dos anys, els Castellers de Berga han sabut convertir aquest equipament en desús, després de la desaparició de l’única sala de cinema comercial de la comarca, en un motor d’activitat. No només perquè s’ha convertit en la seva seu social on assagen dos cops per setmana –i també en la seu de l’escola de circ La Crica–, sinó també per haver-lo transformat en un espai freqüentat per diverses entitats i col·lectius de la ciutat.
La colla castellera ha obert la porta a totes les entitats que els han demanat poder-hi entrar, ja sigui de manera puntual per a la realització d’activitats esporàdiques, per aixoplugar-se de la pluja, o per a trobar-se de manera periòdica per a les seves trobades habituals. I asseguren que ho continuaran fent. Sense anar més lluny, segons la memòria d’activitat de l’any passat, l’equipament va acollir 240 activitats. Després d’una forta inversió per posar al dia l’antic edifici i tenint en compte l’elevat cost que suposa mantenir les instal·lacions d’un espai com el cinema, els Castellers de Berga demanen ajuda. Fan una crida als veïns, entitats, i també al consistori, perquè els donin un cop de mà per poder tirar endavant amb la seva activitat en aquest local.
El president dels Castellers de Berga, Ignasi Ballús, es mostra molt agraït de la bona rebuda que ha tingut l’obertura de l’antic cinema com a centre cultural, però la colla ha posat al damunt de la taula una problemàtica que arrosseguen des de la seva arribada al cinema: les dificultats per mantenir-lo econòmicament. Una de les principals complicacions amb les quals s’han trobat és la dels permisos d’activitat. Els Castellers de Berga mantenen la llicència d’activitat de cinema –la que li pertoca al tipus de local– que els permet realitzar el seu dia a dia com a colla castellera: fer assajos i trobades dels seus integrants. Aquesta llicència, però, els impedeix impulsar altres propostes que la colla necessita per poder ingressar diners per al finançament de la seva activitat i per al manteniment de les instal·lacions. De fet, la reclamació per obtenir aquest permís arriba després de la passada Patum, quan es va iniciar un procés sancionador a la colla per oferir un servei de bar pel qual no tenien permís. “Crèiem que amb el permís que teníem n’hi havia prou, però no era així”, explica Ballús. Tot i que el procediment ja no té més recorregut després de presentar recursos, i els Castellers de Berga no hauran de fer front a cap multa, tenen clar que la llicència és “imprescindible” per realitzar activitats puntuals de manera extraordinària.
És per això que la colla demana aquesta llicència municipal d’activitat extraordinària per al seu local social per oferir-hi propostes i esdeveniments que fugen estrictament de fer castells, que els suposen una font d’ingressos necessaris per finançar-se però per als quals cal un permís especial, com per exemple tenir servei de bar en ocasions puntuals, muntar espectacles o organitzar fires. L’entitat castellera reclama “voluntat política” al govern local de la CUP de Berga per aconseguir aquesta llicència, i també “un pas en ferm”. En aquest sentit, Ballús recorda que els Moixiganguers d’Igualada van aconseguir l’any passat una llicència municipal d’activitat per al seu local com la que ara sol·liciten els berguedans. I és que la principal problemàtica amb què es troben totes les colles castelleres del país és que no hi ha una llicència d’activitat castellera genèrica. Aquesta reclamació l’han traslladat a la coordinadora de Colles Castelleres, però a hores d’ara és un procés llarg i complex. Mentrestant, però, els berguedans continuen amb el seu dia a dia i, fins que no obtinguin aquesta llicència, que tot i la voluntat política, pot ser més difícil d’obtenir del que ells voldrien, hauran de buscar permisos puntuals especials per a poder desenvolupar activitats que fugin del món casteller estrictament parlant.
Després de mesos de reunions amb assessors jurídics, responsables municipals i d’altres, els responsables de la colla han decidit explicar la seva situació als veïns i entitats i també han volgut demanar-los ajuda. Els castellers han recordat l’elevat cost que suposa el dia a dia de l’entitat. I per això, la colla ha iniciat una campanya de captació de socis entre els berguedans, per tenir més múscul i per poder tenir més viabilitat financera en el manteniment d’un local que utilitzen moltes entitats del teixit social berguedà. “Amb el cine, hi guanyem tots” és el títol d’aquesta iniciativa pensada per incrementar el nombre de socis, perquè aquests, col·laborin en l’activitat castellera, i a la vegada, en el manteniment i el creixement de l’antic cinema. “La idea és que els berguedans pensin que col·laborant amb els castellers també ho estan fent per donar continuïtat a aquest espai que s’ha convertit en un centre cultural”, ha avançat.
Paral·lelament, per fer més viable el seu dia a dia, els Castellers de Berga estan en procés de redacció d’un conveni amb l’Ajuntament de Berga per intentar organitzar conjuntament algunes activitats. Un sistema, segons asseguren els responsables de l’entitat berguedana, que funciona en la majoria de colles del país.
El seu principal objectiu, asseguren, “és deixar de fer només de gestors d’un espai cultural que ens està donant molts problemes, i poder-nos també dedicar a fer castells, que és el que ens hauria d’ocupar més temps”, conclouen.