Pànxing Berguedà

23, novembre del 2024

Search
Close this search box.

23, novembre del 2024

Entrevistes – Berguedà

Xisco Bonet, cap de colla dels Castellers de Berga

Berguedà
2cf6b9a7275a978463a5f27a03243c1d.jpg
“Som una colla oberta i ningú ha de tenir por a creuar les portes del cinema”.

En Xisco Bonet forma part de la colla castellera berguedana des del minut zero. Des d’aquesta temporada és el responsable tècnic dels Castellers de Berga i, juntament amb l’Ignasi Ballús, com a president, són les dues noves cares visibles que han passat al capdavant de la colla en substitució de Núria Rigola i Joan Farguell. Un dels principals objectius com a cap de colla és recuperar la feina feta la darrera temporada i assolir nous reptes per poder participar en el concurs de castells de Tarragona la propera tardor. 
 
Primera temporada com a president. Com arribes a ser cap de colla?
Des de la creació de la colla he estat a la junta tècnica, dins de l’equip de pinyes i també a la junta directiva. Al final de temporada passada no hi havia relleu i semblava que ningú s’interessava a fer nova junta. El temps se’ns tirava a sobre, ningú passava a davant i vam comentar-ho entre un grupet per posar-nos d’acord i fer un equip. Ens hi vam atrevir una mica per necessitat i a l’espera que hi hagi un relleu de persones amb ganes de tirar endavant la colla properament. 
 
Com ha estat l’arrencada del curs?
Ha estat una bona presa de contacte per mi per encapçalar aquest nou rol. A la vegada, hem tornat a gaudir fent castells després d’un final de temporada passada una mica fluix, per motius molt diversos. Ara ja estem treballant per portar a plaça la feina feta. Un altre dels aspectes que hem treballat ha estat en la renovació de la canalla, que ja s’ha fet gran i la majoria han passat als pisos de sota. Això vol dir que cal ensenyar-los les noves posicions, a suportar pesos… i paral·lelament, també s’ha de treballar amb els nous nens que comencen als pisos superiors. És a dir, aquests primers mesos ens han servit per posar-nos a lloc com a colla i per rodar la canalla perquè estigui preparada.
 
Quins són els reptes que teniu previstos per aquest 2018?
El primer i el vital era recuperar les bones sensacions i tornar a gaudir fent castells. El segon, lligat amb el primer, és fer bones diades. L’objectiu principal és lluitar per classificar-nos per assistir al concurs de Tarragona, que se celebra cada dos anys, i en el que es té en compte els punts que s’han sumat en les actuacions del 31 d’agost del 2017 a l’1 de setembre del 2018. Per tant, necessitem treballar per arribar-hi i recuperar algunes actuacions més fluixes que ens van marcar el final de temporada passada. Tenim molt potencial, moltes ganes, i un caràcter berguedà. Tot això, barrejat, i amb la gent nova que s’hi vulgui sumar, n’estic segur que ho aconseguirem i lluitarem per arribar-hi.
 
Per quin moment passa la colla a nivell tècnic?
Hem tancat un primer tram de la temporada en què els castells a plaça han servit per recuperar bones sensacions, rodar la canalla i recuperar els hàbits. Per altra banda, als assajos hem anat treballant el 2 de 7, el 5 de 7 i aquests castells de gamma superior que són els que ens aniran donant punts a les diades per anar a Tarragona. Un objectiu, per exemple, és el 2 de 7, però és molt exclusiu i és més complicat de poder-lo fer si falten algunes persones. 
 
 
Quines actuacions destacades teniu programades?
El maig és un mes molt potent, però ara a la vista hi ha com a destacada la Diada dels Quatre Fuets, que per a nosaltres és la gran diada de la temporada, enguany amb la presència dels Castellers de Vilafranca i dels Capgrossos de Mataró. És una diada que per la gent de la comarca és un gaudi per la presència de les millors colles. Des del principi ens ha visitat el top ten dels castellers i això és un privilegi i sabem que ho hem de gaudir i aprofitar. En aquesta diada, podem dir que juguem amb el Barça del món dels castells, amb colles que no hi coincidim mai pràcticament. 
 
Castellers de Berga és una colla que ha crescut molt ràpidament per la seva curta trajectòria?
Des dels inicis que hem assolit nivells molt grans amb poc temps. Hem descarregat el 4 de 8 en els cinc primers anys, i, amb tots els respectes, hi ha colles que no se’l poden plantejar. Vam créixer molt ràpid i vam aconseguir molt volum de gent amb una bona evolució. Potser se’ns hagués valorat igual fent castells de 6, però sempre hem intentat avançar i treballar per créixer, i ara estem en una fase que costa de créixer igual de ràpid, però el que hem d’aconseguir és mantenir-nos. Tant de bo puguem mantenir el nivell assolit fent torres de 7, 4 de 8 i 5 de 7… Al Berguedà som una comarca on la tradició castellera no està arrelada, i això sempre serà una complicació per créixer. 
 
És difícil gestionar tanta gent?
De manera habitual, som un nucli d’una setantena de persones, que en alguns moments de la temporada pot superar el centenar. A plaça hi ha moments que has de prendre decisions molt ràpid, estàs sol i t’hi has d’atrevir. No és que costi, però has d’aprendre els mecanismes i saber que el treball important és als assajos, i el que fas a plaça ho has de portar segur després d’una bona feina durant els dies previs. També és important detectar i tenir clar els errors per després poder-los solucionar.
 
El paper del cap de colla és important, però al darrere hi ha un equip. Com s’organitza tot plegat?
Entre el cap de colla i el sots cap de colla prenem les decisions tècniques. A més a més, hi ha diversos equips perquè tot acabi de funcionar: del de pinyes, que és el que estructura els peus dels castells; el de tronc, que serveix per controlar qui puja i on es col·loca cadascú; i l’equip de canalla, que treballa amb els nens. Tot això ha de confluir perquè els castells funcionin. 
 
Hi ha persones que es pensen que als castellers només s’hi pot venir a fer castells…
I ens en fem un fart de dir que no és així. Hi ha moltes coses a fer, des d’ajudar-nos a preparar activitats, a fer sortides, a col·laborar amb totes les tasques que hi ha dins d’una entitat… A totes les associacions hi fa falta gent, i als castellers encara més, sobretot a l’hora de portar a plaça castells més grans. Tothom que en tingui ganes, que no en dubti. Som una colla oberta i ningú ha de tenir por a creuar les portes del cinema. Tothom pot venir i tothom hi trobarà el seu espai.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp