El municipi d’Isòvol, situat al centre de la comarca de la Cerdanya, gaudeix d’unes vistes magnífiques del paisatge de la vall. Fa de límit natural entre la Baixa Cerdanya i la Batllia o Petita Cerdanya, i forma la part baixa de la Vall Tova o Vall del riu Duran. Els pobles d’All, Isòvol i Olopte, i els tres masos catalogats, El Mas Ravetllat, El Mas Meya i el Mas Forga, conformen el municipi.
Us animem a venir i gaudir de la Festa Major d’All els dies 11, 12, 13, 14 i 15 d’agost. Hi trobareu un ambient distès, ple d’il·lusió, i gent amb ganes de passar-ho bé. La Comissió de Festes d’All ha preparat diferents activitats perquè tothom tingui l’oportunitat de divertir-se i passar una bona estona amb la família i els amics. No hi faltaran els balls de sempre, les sardanes i els jocs per a la mainada. Els més joves també hi trobaran el seu espai i podreu participar en activitats familiars, com la caminada popular o la tan esperada remullada a la pica! En definitiva, hem preparat una programació diversa, combinant els actes més tradicionals, com la missa cantada a l’església de Santa Maria, patrona del nostre poble, amb les noves activitats que cada any van agafant més força. Us esperem, doncs, per viure tots junts amb intensitat aquests dies. Bona Festa Major!
Us convidem també a participar en la Festa Major d’Isòvol, que serà per Sant Miquel, els dies 29 i 30 de setembre. Podreu gaudir d’un ambient festiu i acollidor.
Us hi esperem!
Pere Oliu Casamitjana, alcalde d’Isòvol.
El patrimoni cultural i natural és la principal riquesa del municipi. Estesos per tot el terme, hi trobem els vestigis de la història. Els testimonis de la cultura neolítica i de l’edat de bronze a les coves, les restes de les estructures del poblat d’Alf o les ruïnes medievals excavades recentment a l’antiga rectoria d’All en són un exemple. Un altre element destacable dins del patrimoni cultural són les esglésies romàniques de Santa Maria d’All, Sant Pere d’Olopte i l’ermita de Quadres, ubicada al camí Ral a prop del riu Segre, dins de la ruta del Camí de Sant Jaume que travessa el municipi.
L’entorn natural que envolta el municipi és excepcional i divers. Al nord, El Tossal d’Isòvol i Olopte, amb el Mont Curto (1.378 m). Tot aquest conjunt natural forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya. Més al sud, entre els pobles d’Olopte i All, es poden admirar Les Guilleteres o Esterregalls, formacions geològiques provocades per l’erosió de l’aigua d’una gran bellesa estètica i un dels exemples de bandlands més importants de Catalunya. I arribant a la ribera del riu Segre, es troba un paisatge totalment diferent dels anteriors. Les vernedes, els prats de dall, basses i petits aiguamolls configuren un espai únic, amb hàbitats i espècies florístiques de gran interès natural.
Aquests espais només són un exemple de la diversitat d’elements i paratges atractius que es poden trobar al municipi d’Isòvol, tots ells connectats per una xarxa de senders que permet gaudir-ne encara més.
>> Xarxa de senders
Isòvol compta amb una xarxa de senders molt atractiva i àmplia que permet gaudir d’espais naturals molt diversos: des de la vegetació de ribera al costat del riu Segre, passant per la zona geològica dels Esterragalls, fins al Tossal d’Olopte i Isòvol. També ofereix la possibilitat de conèixer patrimoni arquitectònic, com les esglésies d’All, Isòvol, Olopte i l’ermita de Quadres, o passejar per camins plens d’història, com el camí de Sant Jaume.
Hi ha molt on triar, però un dels senders més bonics és el sender núm. 153b. Des del poble d’All baixa fins a la palanca del riu Segre, continua fins a l’ermita de Quadres per acabar a Talló. És un camí molt agradable de fer en època d’estiu perquè està envoltat de molta vegetació, al costat del riu Segre, on els seus marges se suavitzen formant petites “platges”. És un bon lloc per a fer exercici, desconnectar o admirar la diversitat de vegetació i fauna que s’hi troba. La ruta té dos punts d’enllaç que permeten fer rutes circulars més curtes.
>> Hàbitats de les riberes del riu Segre
A les riberes del riu Segre hi ha hàbitats i espècies de gran interès que estan amenaçats, o que han reduït la seva presència. Es tracta de vegetació o flora que a Catalunya són rars i, en alguns casos, només es troben a la Cerdanya. Aquests hàbitats són representacions ben conservades de l’antiga vegetació de la plana inundable del riu Segre, com els boscos de ribera, les lleres i illetes del riu i algunes basses i petits aiguamolls.
La Diputació de Girona i l’Obra Social “La Caixa” han signat un conveni per realitzar actuacions per a protegir aquests hàbitats. Una d’aquestes actuacions ha tingut lloc a Isòvol, al costat del sender recomanat. S’han fet plantacions d’espècies florals, s’ha adequat l’espai per promoure el seu creixement i s’han posat panells informatius a la Palanca.
Els hàbitats de més interès són:
Les vernedes. Formades principalment per verns, una mostra del bosc de ribera de la zona.
Els prats de dall. Ambients molt diversos creats pels ramaders. Tenen un gran interès per la flora i la fauna que s’hi troba. A la Cerdanya es troben les mostres més importants de Catalunya.
Les basses i els aiguamolls. Ocupen superfícies petites, però són els espais més singulars i menys coneguts. Hi creixen les espècies de flora i fauna més rares i amenaçades. Són indrets que sovint es perceben com a fangars sense cap interès, però cal conservar-los perquè són part del patrimoni natural.
>> Altres llocs d'interès
Ermita de Quadres
Església romànica de Santa Maria d’All
Pont del Diable
Esterregalls
Tossal d’Isòvol i Olopte
Església romànica de Sant Pere d’Olopte
Pont d’Olopte
Vall de Riu Duran
Poblat d’Alf
Mont Curto
>> Festes més destacades
1 de maig: Festa de l’1 de maig
Maig: Trial de clàssiques i Festa de la Gent Gran
Juny: Festa Major d’Olopte, Missa de Sant Bernabé i Revetlla de Sant Joan
Setembre: Aplec de Quadres i Festa Major d’Isòvol
Octubre: obra de teatre
Novembre: Tots Sants – Castanyada
Desembre: Quintos