La formació coral berguedana celebra 50 anys amb la voluntat de continuar la tasca de promoure la cultura i portar el nom del Berguedà arreu amb les seves veus.
La Polifònica de Puig-reig és una de les formacions musicals de referència del país. Ja fa anys que la coral porta el nom del seu poble, del Berguedà i de Catalunya arreu del món gràcies a les nombroses actuacions que ha realitzat fora de les fronteres catalanes en les darreres dècades. Segurament, ningú s’imaginava que alguns d’aquells joves sardanistes que el 28 de gener del 1968 van pujar per primer cop a l’escenari de la colònia Sant Esteve, engrescats per mossèn Josep Maria Besora, per interpretar dues peces, anys després trepitjarien les millors sales de concerts del territori, acompanyats de les orquestres més destacades i sota la batuta de mestres de renom. Evidentment, els èxits no han estat gratuïts i al darrere hi ha moltes hores de feina, esforç i dedicació.
L’entitat cultural, que ha hagut d’adaptar-se als nous temps però sabent mantenir la seva essència, arriba aquest 2018 als 50 anys de vida amb nous projectes al damunt de la taula i amb la voluntat de continuar fent la feina “el millor que sabem”, afirma convençuda Maria Rosa Riera, presidenta de la Polifònica de Puig-reig. El proper dimarts 25 de setembre, la formació festejarà aquest mig segle d’activitat amb un concert inèdit a Puig-reig. Un cor format per una vuitantena de cantaires que formen i han format part de la família polifònica acompanyarà a l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, sota la batuta del també puig-reigenc Josep Pons.
Els orígens i l’evolució
La coral puig-reigenca va néixer a finals de la dècada dels 60. Els orígens cal buscar-los en la participació dels membres de la colla sardanista de Puig-reig, empesos per mossèn Besora, a participar en una trobada a Balsareny. La tardor del mateix any, els joves cantaires van oferir una segona actuació compartint concert amb La Principal de la Bisbal; i al desembre, van protagonitzar un tercer concert, conjuntament amb la resta de formacions corals que hi havia al municipi.
A partir del 1969 Ramon Noguera, va agafar les regnes de la formació. Tot i la seva poca formació musical, segons recorda Maria Rosa Riera, qui va convertir-se amb la seva dona, de seguida va obtenir bons resultats. “Cada vegada l’exigència era més gran, i per això va formar-se al conservatori i amb professors per tenir els coneixements necessaris”. L’any 1972 la colla sardanista va constituir-se com a entitat pròpia sota el nom Agrupació Sardanista Polifònica i Cultural de Puig-reig i no va ser fins a finals de la dècada dels 80 quan la formació va batejar-se amb el nom amb el que es coneix actualment: Polifònica de Puig-reig.
Un dels punts d’inflexió de la coral va arribar el 1986, amb la interpretació del Messies de Haendel, una de les obres més destacades del repertori clàssic. Fins al moment, la formació havia presentat concerts amb un repertori integrat, principalment, per sardanes, així com també gospels i musicals.
Una de les claus de l’èxit de la Polifònica, cal buscar-lo en la seva manera de funcionar. “Vam voler exportar a la coral el mateix model que fèiem servir amb les sardanes: l’esforç per aconseguir la màxima qualitat”, explica Riera. “Vam escollir el camí de l’exigència i hi va haver un nucli de persones que vam seguir i que sempre hi hem sigut. Podem dir que hem crescut amb la coral”, afegeix. Evidentment, la incansable tasca de Ramon Noguera al capdavant, ha estat molt important per convertir la Polifònica de Puig-reig en una coral que tot i que no està formada per cantaires professionals, juguen a la lliga dels millors. La formació ha actuat amb orquestres i directors de primera línia, interpretant grans obres del repertori de la música clàssica, i des de fa més d’una dècada, els cantaires han trepitjat en diverses ocasions l’escenari del Gran Teatre del Liceu com a cor d’ampliació en diverses produccions operístiques de la programació de l’equipament cultural barceloní.
Present i futur
Amb el traspàs, ja fa més de dos anys, de l’alma mater de la Polifònica, la formació va iniciar una nova etapa. En Ramon ja no hi és, però sí la seva empremta, que hi restarà per sempre. “Ell va marcar un estil i una manera de cantar que, en part, va aprendre dels cors de Filipines. Quan va escoltar per primera vegada una d’aquestes corals a Puig-reig, va veure clar que aquell era un camí per explorar i va treballar fins a apropar-s’hi al màxim”, recorda Riera. L’estada d’aquella primera coral filipina, gairebé per casualitat, va ser també el preludi de que a finals dels 70 i principis dels 80 nasqués a la Catalunya Central el Festival Internacional de Cant Coral que ha portat a Puig-reig i Castellbell i el Vilar les millors corals d’arreu del món, i que també ha permès a la Polifònica de Puig-reig portar la seva música a països de pràcticament tots els continents.
Des de fa dues temporades, el jove músic Emmanuel Niubó, juntament amb el també incansable Josep Maria Conangla, està al capdavant de la Polifònica. La plantilla manté més d’una trentena de cantaires, d’edats molt diverses i de perfils molt heterogenis que tenen com a denominador comú l’afició a cantar. Per a la propera temporada ja tenen tancats concerts i projectes destacats.
Concert dels 50 anys
Abans d’arrencar el curs, però, la formació celebrarà amb un concert especial el seu mig segle de vida. Ja fa unes setmanes que una vuitantena d’efectius (cantaires, excantaires i col·laboradors de la coral) treballen a contrarellotge per preparar una actuació especial que tindrà lloc a Puig-reig el proper 25 de setembre a les 9 de la nit al pavelló del municipi. Serà un concert especial per partida doble. Primer, per la presència al Berguedà de la Gran Orquestra del Teatre del Liceu; i segon, per què la Polifònica de Puig-reig hi cantarà en solitari, si bé que amb un gruix important de cantaires, per fer notar a viva veu que la formació està ben activa. “Serà un concert especial perquè hi participen persones que ja no estan actives a la coral, però que n’havien format part molts anys o en col·laboracions puntuals”, explica. “Això és com un agraïment a tothom qui ha fet possible la Polifònica”, afirma. Les entrades es poden comprar de manera anticipada a través de la plataforma digital http://tictactiquet.com o a l’establiment Iglesias Fotògrafs de Puig-reig.