A l’entrada de la Vall de Querol, a 1.200 m d’altitud, trobem la Tor de Querol, un municipi de poc més de 400 habitants que també comprèn els pobles de Quers, Riutés, Sant Pere de Sedret i, el més antic, Iravals. El riu homònim que el travessa, baixant des del Carlit i Campcardós; l’arquitectura rural del segle XVIII típica de la Cerdanya, i el magnífic paisatge de bosc frondós i murs de pedra seca que l’envolta fan que aquest poble hagi estat sempre una font d’inspiració per a molts pintors.
Qui hagi agafat el tren per anar a Puigcerdà des de Barcelona, Vic o algun altre dels municipis per on passa la línia R3, de ben segur que coneixerà la Tor de Querol, ja que és l’última parada. Efectivament, situada al veí Enveig però amb el nom de la Tour de Querol – Enveig, aquesta estació internacional va ser construïda el 1928 a causa de l’arribada del ferrocarril, concretament, del Tren Groc i del Transpirinenc.
Actualment, l’estació té tres amples de via: la internacional, per anar a Tolosa; la via estreta del Tren Groc, que et porta a Vilafranca de Conflent, i l’ibèric de RENFE, que comunica amb Puigcerdà i Barcelona. En resum, tres tensions elèctriques diferents, el que fa de l’estació un cas únic al món. Més enllà de les comunicacions que pugui tenir, aquesta estació és una gran oportunitat per agafar el Tren Groc, passar pels diferents pobles del territori i gaudir d’unes vistes excepcionals dels Pirineus Orientals.
Ara bé, si no tens prou temps, pots fer una volta pel poble per contemplar les diverses joies arquitectòniques que hi ha. A part del seu estil general, destaca l’església de Sant Fructuós d’Iravals, classificada com a monument històric. D’estil romànic, va ser construïda el segle XII, tot i que té un annex construït el segle XVII, i a l’interior podem trobar un retaule de Santa Marta, d’estil gòtic i de gran bellesa.
L’altre monument de visita obligada és l’església parroquial de Saint Étienne, construïda el segle XV a partir de les restes de la capella del castell de la Tor de Querol. Accessible a través d’unes escales monumentals, l’església es troba sobre un aflorament rocós a la part més alta del poble, des d’on es pot gaudir d’unes vistes espectaculars de la Cerdanya. A més, guarda a l’interior una admirable col·lecció de retaules.
Pel que fa a activitats a l’aire lliure, la Tor de Querol també ofereix moltes rutes de senderisme, envoltades de murs de pedra antics i bardisses, que permeten travessar la regió i inclús arribar a pics com el Carlit. El poble també és famós per la seva proximitat a Porté-Puymorens, una estació d’esquí molt coneguda, tant pels gruixos de neu que a acumula com pels seus pendents imponents. No obstant, ara que és estiu i la neu s’ha fos, és temps de sentir l’adrenalina d’una altra manera: a l’est de Porté, a l’alçada del llac Passet, es troba Tyrovol, el parc de tirolines més gran dels Pirineus. El parc disposa d’instal·lacions per a tots els gustos i edats perquè tothom pugui gaudir-lo.
Tampoc ens oblidem del seu patrimoni intangible… i menys ara, que vénen les festes del poble! Del 14 al 18 d’agost, menjars, sessions de DJs, concerts, activitats infantils i algunes sorpreses ompliran la Tor de Querol de música, dansa i alegria. Podeu consultar tota la programació a: www.latour-de-carol.fr/fêtes-de-latour-2018
Destination: Latour-de-Carol
À l’entrée de la vallée du Carol, à 1 200 mètres d’altitude, on trouve Latour-de-Carol, une municipalité d’un peu plus de 400 habitants qui comprend aussi les villages de Quès, Riutès, Saint Pierre de Cedret et le plus ancien, Yravals. La rivière homonyme qui la traverse, descendante du Carlit et Campcardós; l’architecture rurale du XVIIIe siècle typique de la Cerdagne, et le paysage magnifique avec la forêt luxuriante et des murs de pierre sèche qui l’entourent font que cette ville ait toujours été une source d’inspiration pour de nombreux peintres.
Quelconque qui ait pris le train pour aller à Puigcerdà de Barcelone, Vic ou une autre des municipalités par lesquelles la ligne R3 traverse, connaît sûrement Latour-de-Carol, puisque c’est le dernier arrêt. En effet, située au village voisin Enveitg, mais sous le nom de Latour-de-Carol – Enveitg, la gare internationale fut construite en 1928 en raison de l’arrivée du chemin de fer, concrètement, le Train Jaune et le Transpyrénéen.
Actuellement, la gare dispose de trois types d’écartement de voie : l’internationale, pour aller à Toulouse; la vie métrique du Train Jaune, qui vous emmène à Villefranche-de-Conflent, et l’ibérique de la RENFE (réseau national des chemins de fer espagnols), qui vous relie à Puigcerdà et Barcelone. En résumé, trois tensions d’alimentation différentes, ce qui fait de la gare un cas unique au monde. Au-delà des communications qu’elle peut avoir, cette gare est une excellente opportunité de prendre le Train Jaune, traverser les différents villages du territoire et profiter d’une vue exceptionnelle sur les Pyrénées Orientales.
Cependant, si vous n’avez pas assez de temps, vous pouvez vous promener dans le village pour contempler les différents joyaux architecturaux qu’il y a. À part son style général, l’église Saint Fructueux, classée par les monuments historiques, se distingue. De style roman, elle a été construite au XIIe siècle, mais elle a une annexe construite au XVIIème siècle, et à l’intérieur nous pouvons trouver un retable de Sainte Marthe, de style gothique et d’une grande beauté.
L’autre monument à visiter est l’église paroissiale de Saint-Étienne, construite au XVe siècle à partir des restes de la chapelle du château de Latour-de-Carol. Accessible par des échelles monumentales, l’église est sur un éperon rocheux dans la partie la plus élevée du village, d’où vous pouvez profiter de vues spectaculaires sur la Cerdagne. En plus, elle garde à l’intérieur une admirable collection de retables.
Par rapport aux activités de plein air, Latour-de-Carol offre également de nombreux sentiers de randonnée, entourés de vieux murs de pierre et de haies, qui vous permettent de traverser la région et même d’atteindre des sommets comme Carlit. La ville est aussi célèbre pour sa proximité de Porté-Puymorens, une station de ski réputée, en raison de la hauteur de neige accumulée et de ses pentes imposantes. Cependant, maintenant que c’est l’été et la neige a fondu, il est temps de sentir l’adrénaline d’une autre façon : à l’est de Porté, à la hauteur du lac Passet, se trouve Tyrovol, le parc de tyroliennes le plus grand des Pyrénées. Le parc dispose d’installations pour tous les goûts et tous les âges afin que tout le monde puisse en profiter.
Nous n’oublions pas non plus son patrimoine immatériel… et encore moins maintenant que les fêtes du village arrivent! Du 14 au 18 août, des repas, des sessions de DJ, des concerts, des activités pour enfants et quelques surprises rempliront Latour-de-Carol de musique, de danse et de joie.
Vous pouvez consulter le programme entier sur: www.latour-de-carol.fr/fêtes-de-latour-2018