https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

24, novembre del 2024

Search
Close this search box.

24, novembre del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Un recorregut per la història de Sant Vicenç de Montalt

Maresme
88957b05a0daf86e2e9ebbf082fe3d7a.jpg

De cara al mar i envoltat de muntanyes, Sant Vicenç de Montalt presumeix de la privilegiada situació que viuen molts pobles del Maresme. Els seus carrers, amb un encant especial gràcies als vestigis del passat que romanen al municipi, conviden a ser passejats mentre descobrim i gaudim dels seus racons i paratges. Aprofitant el bon clima que ofereix la costa, us proposem visitar alguns dels punts més emblemàtics del poble, tot fent un recorregut per la història. 

Gràcies a troballes arqueològiques, sabem que a Sant Vicenç de Montalt ja hi havia assentaments en la prehistòria, l’època ibèrica o l’edat mitjana. Però perquè esdevingués un municipi, va caler esperar fins que la parròquia de Sant Vicenç de Montalt va assolir la seva independència de la de Llavaneres (1577) –ja que inicialment formaven un sol terme– quan el Bisbe de Barcelona, D. Joan Dimas i Loris, va decretar la seva creació. Aquesta la trobem al centre del municipi.
 
D’estil gòtic tardà, nau única i amb un campanar de planta quadrada, l’església es va començar a construir el 1591 pel mestre d’obres de Calella Dionís Torres. La portalada, del 1598 i d’estil renaixentista, va ser obra de Pierre Dalquer. A les parets interiors del presbiteri s’hi troben el retaule renaixentista-barroc d’Agustí Pujol (1616-18), els retaules barrocs del Roser de Domènec Rovira i Josep Tremulles (1648) i el de Sant Isidre, de Pau Costa (1704). Aquests van ser destruïts (en part) i desapareguts el 1936, però trobats més tard i restaurats el 2001. Pel que fa a l’edifici, l’església es va restaurar a partir del 1940 i la façana entre el 2002 i el 2004. Com a curiositat, incrustada a la façana del campanar, s’hi conserva una bomba de la guerra civil que no va arribar a esclatar.
 
 
Fins el s. XX, la principal base de l’economia pels santvicentins eren els treballs artesans i l’agricultura, i és per això que es conserven al poble importants cases pairals. A la part alta del poble hi trobem Can Milans del Bosch, una important masia senyorial del s. XVII que actualment és un restaurant dedicat a banquets i celebracions (Castell de l’Oliver). Baixant fins el Raval de Fontmitjana hi ha Can Mora de Dalt, una antiga granja del s. XV reconvertida en hotel. I més avall, al carrer Sant Josep, hi ha Can Saurí, masia del s. XVI en la qual destaca la torre de vigilància adossada. Aquesta és de propietat privada i, per tant, no visitable. 
 
Entre els s. XVI i XVIII, la costa del maresme va patir una continua amenaça de la pirateria, fet que va promoure la construcció de noves torres de defensa i guaita. Moltes d’elles integrades en masies, com la ja comentada Casa Saurí, la de La Mongia o la de Can Rams (can Coll). També es conserva la Torre del Baró de Can Valls, al parc dels Germans Gabrielistes (del s. XVI i restaurada als 90 del s. XX).
 
Un altre punt imperdible és, sens dubte, el passeig Marqués de Casa Riera, on s’alcen davant el mar imponents cases d’estil noucentista, construïdes com a cases d’estiueig de la burgesia durant els s. XIX i XX.
 
 
Sant Vicenç era un poble molt ric en vinyes, i d’aquí ve el mot de “xurravins”, com es coneix popularment els habitants del municipi, que és el nom d’un ocell que freqüentava les vinyes. Però  a principis del s. XX la plaga de la fil•loxera va arribar al poble, destruint-les i provocant un reciclatge forçós dels conreus. Per sort, ja no quedava tant perquè al poble s’iniciés una tímida activitat industrial, amb la qual van arribar grans avenços: subministrament d’aigua, electricitat, transport públic… El 1938 es van instal•lar tres fonts d’aigua pública: a la plaça de l’Ajuntament, a la plaça de l’Església i al carrer de Dalt. 
 
I de mica en mica, Sant Vicenç de Montalt va anar-se modernitzant, esdevenint el poble que coneixem avui en dia, però mantenint al màxim la seva essència i la seva història.
 
Aquí podeu consultar l'agenda de la Festa Major d'hivern: Programa de Festa Major 2019.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp