Pànxing Berguedà

24, novembre del 2024

Search
Close this search box.

24, novembre del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

La Portella i la Font de l’Abat

Berguedà
3d69d2afc8c8adb9087f7bed4cca73ae.jpg
Fent Camí amb el Russi… Josep Maria Rossinyol.

Aquest mes de març us proposo un lloc que fa molts anys que no visito, però és preciós en el meu record…
 

Itinerari i crònica
 
Sortint de Berga, en direcció a Manresa per la carretera C-16, us heu de desviar en direcció a Prats de Lluçanès, just abans d’arribar a Gironella. Seguireu ara per la carretera C-62 fins que, al cap d’uns 7 o 8 km, trobareu a mà esquerra una cruïlla que us conduirà, seguint la carretera (BV-4346), a Sagàs i a Sant Maurici de la Quar, on arribareu al cap d’uns 5 km. Situats davant de l’hostal i l’església de Sant Maurici, on hi ha una petita plaça, cal continuar ara per una carretera enquitranada que surt pel cantó dret de l’edifici. Aquesta és bastant estreta, però us portarà fins al Monestir de la Portella després d’una bona estona. Davant del monestir s’acaba la carretera enquitranada.
 
El monestir de Sant Pere de la Portella
 
Edifici d’època romànica. L’església va ser consagrada pel bisbe Ermengol d’Urgell l’any 1035. Aquesta té adossada per un cantó una torre campanar de planta quadrada, mentre que a l’altre se situen les dependències del monestir i el claustre, aquest d’una gran sobrietat.
 
Els senyors de la Portella
Es tenen dades del llinatge dels Saportella des de l’any 1003 fins al 1358. Durant aquest període, aquesta família de senyors feudals esdevingueren primer barons de la Portella i, amb el temps, senyors de molts altres llocs. Així, per exemple, el noble Bernat Guillem I, mort l’any 1321, va ostentar els títols de baró de la Portella, Lluçà i Gironella, i senyor de Sagàs, Palmerola i Merlès.
A partir, però, de la segona meitat del segle XIV, tots els béns d’aquesta família van passar a engruixir els ja molt extensos de la noble i poderosa família Pinós i Mataplana. A Bernat i Geralda de Portella es deu la fundació del monestir de Valldaura, l’any 1231.
 
 
La Font de l’Abat
És a uns 10 minuts del monestir. Estava situada a l’aixopluc dels raigs del sol, envoltada de vegetació i d’altes parets de roca formant un espai semicircular. Hi havia una taula on es podia menjar.
 
 
Per arribar-hi, podeu fer una petita passejada. Just abans d’arribar a la Portella, per la carretera enquitranada, heu hagut de fer un revolt a l’esquerra de 90°, mentre veieu una pista de terra que continuava recte. Ara, cal que continueu per aquesta pista de terra per arribar a la font. Com a referència, el monestir que anireu deixant al darrere ús ha de quedar a l’esquerra.
Bifurcació.- Heu de seguir la pista de l’esquerra.
Poc més enllà, a mà dreta, hi ha una balma tapada per la vegetació. És abans d’un revolt que gira 180° a l’esquerra. Entreu entre la vegetació i trobareu la font.
 
 
Desitjo que estigui com jo la vaig veure, ja us he dit que fa anys que no hi he estat i malauradament hi ha llocs molt macos que no són respectats, o pel contrari algú s’ha preocupat d’arranjar-los. Si ho desitgeu, em podeu posar al dia de com està aquest lloc actualment, escrivint un mail a la revista Pànxing. Gràcies.
 
Curiositats
Entre 1838 i 1840, durant la Primera Guerra Carlina, la Junta Superior Governativa Carlina dels Països Catalans va fer servir aquest edifici com a Universitat.

 

NOTA
Des de Berga a la Portella es pot trigar uns ¾ d’hora.
Si teniu temps, aprofiteu per visitar l’església romànica de Sant Andreu de Sagàs.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp