https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

24, novembre del 2024

Search
Close this search box.

24, novembre del 2024

Entrevistes – Maresme

Josep Montmany, pescador i patró

Maresme
4834e9723196014d5fd5579337ac3bd4.jpg
“Mare, vull ser pescador!”.

Josep Montmany, arenyenc que després de tota la vida pescant, ara és 2n patró del pailebot Santa Eulàlia, el vaixell insígnia del Museu Marítim de Barcelona, que es podrà visitar el cap de setmana de l’1 i 2 de juny a la  V Festa de la Mar. Entusiasta de fer realitat que la gent s’acosti al mar.

Estaves a punt de jubilar-te després de més de 30 anys a la pesca i t’has tornat a enrolar?
Sí i el canvi ha estat. Navegar amb el pailebot Sant Eulàlia és una experiència única. Cada navegació una sorpresa nova. És un viatge apassionant a la navegació clàssica dels grans velers del segle XIX.
 
El Santa Eulàlia es va construir el 1918?
Justament estem celebrant el centenari de la seva botadura. El 1919 va fer el seu primer viatge a Cuba. Diuen que el que van treure, van pagar el vaixell sencer i els propietaris van eixugar tots els deutes. Va fer un segon viatge a Cuba, però quan va tornar de seguida es va dedicar al cabotatge, portant sal d’Eivissa a Barcelona o taronges de València fins a Marsella. El Museu va fer una gran tasca assumint la seva restauració.
 
I un home de mar com comença?
Bé, en el meu cas, a casa no fer massa gràcia quan vaig dir allò de “mare, vull ser pescador!”. M’ho he hagut de sentir moltes vegades que tots meus germans tenien carrera. Jo tenia clar que volia anar a mar i a Arenys la millor manera, a aquella època, era anant a pescar. I em vaig embarcar amb l’Ictineo, una institució al Port d’Arenys, amb una tripulació nombrosa on hi havia gent de totes les edats i molta experiència i moltes històries de mar.
 
I la vela llatina i el patrimoni marítim?
Navegar a vela ja m’agradava de ben jove i aprofitàvem totes les coneixences i oportunitats que podíem. A aquella època anava molt sovint al Museu Marítim a Barcelona per saber més. Ja de gran va sortir la possibilitat de tenir una barca de fusta i vaig participar activament en la recuperació de la navegació amb vela llatina i tot el que comporta de tradició i conservació de la cultura del mar.
 
I ara amb El Moll?
Doncs, justament, seguir amb aquest objectiu de divulgar i acostar el mar i la navegació clàssica a tothom. Amb projectes molt agosarats com recuperar la construcció naval en fusta i fer-ho amb tècniques tradicionals. El treball que s’està fent de reconstrucció del Margaret Alison és una obra ingent. I sobretot fer possible que tothom que vulgui pugui navegar. Fer realitat allò d’acostar Arenys al mar!
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp