Pànxing Berguedà

23, novembre del 2024

Search
Close this search box.

23, novembre del 2024

Entrevistes – Berguedà

Aurora Fernández (Ginkgo) i Anna Altimiras (Sense Por)

Berguedà
e1ff7b03b4944a108034839b78a127cc.jpg
“Hi ha dones que després d’un càncer no es poden mirar al mirall”.
Probablement haureu vist la notícia, n’haureu sentit a parlar o coneixereu algú que ja s’ha pogut beneficiar de la bona feina que fan associacions com Ginkgo o Sense Por; però per molt que se’n parli mai no serà prou. Són dones que fan feina, molta feina, i ho fan desinteressadament, només per ajudar, per apaivagar ‘el mal’ físic i moral que provoca el que ja s’ha batejat com “la malaltia del segle XXI”, el càncer. Un nom no posat per què sí, de fet, per fer aquesta entrevista hem coincidit 3 dones, de diferents edats, i totes 3 ja han patit un càncer…
 
I ara toca ajudar?
Des de Ginkgo fem moltes coses, i estem molt contentes amb l’acceptació que estan tenint totes elles. Costa molt tenir socis, la gent diu que no té temps, però el que sí que és cert és que la gent col·labora i ajuda, la resposta és molt bona
 
La gent s’implica?
Aurora: Molt, a Ginkgo, tot el que fem té molt èxit. La primera caminada l’havíem preparat per 170 persones i vam ser 400. La segona ja vam ser 600 i així anar creixent…
La primera cursa de la dona 600 persones. La gent respon molt a tot el que fa Ginkgo. El que no fem és campanyes per recaptar socis… no és la nostra forma de treballar. A més fem activitats com les roses de Sant Jordi, activitats de marxa nòrdica… Som 30 persones treballant per millorar la vida de les persones amb càncer. 
 
I una de les millores que oferiu ara és per aquelles dones a qui han operat del pit i han perdut el mugró… Com va anar?
Anna: Quan em van operar el fet de poder perdre el mugró és una cosa que em va afectar molt. A part d’això, a mi sí que em van parlar de les opcions estètiques que tenia però a moltes dones no els en parlen. A través de la mare d’una amiga vaig saber de la tatuadora Mireia Ortega (@mireia.ortega.tatoo), després de conèixer la seva feina -a part de tatuadora professional, dedica unes hores al tatuatge oncològic com a projecte social- vaig pensar que era una gran manera de col·laborar i aportar els diners de l’associació Sense Por, recaptats després d’haver col·laborat ja amb la Marató. 
 
I des d’ara, les dones que ho vulguin ja poden beneficiar-se d’aquest servei?
Aurora: estem molt contentes, volíem fer-ho només a la nostra zona però després de donar la notícia ja hi ha gent interessada de la Cerdanya i també del Bages. L’objectiu és anar podent fer sessions de manera periòdica, ho fem a l’establiment de Roy’sTattoo (Roger Canal) que també col·labora amb la campanya amb la cessió del local, sense cost, per fer els tatuatges. La Mireia també hi posa la feina desinteressadament, només cobra el desplaçament i el material.
 
I les dones que vulguin beneficiar-se’n què han de fer?
Doncs trucar a Ginkgo i aportar un informe mèdic de l’oncòleg o cirurgià plàstic garantint que es pot fer. Ja tenim una llista de 6 dones interessades i ja hem fet 2 tatuatges. L’emoció de veure com els canvia la cara, i la vida, a les persones que s’ho han fet, no té preu. Cal dir que aquests tatuatges els fa una professional del tatuatge, hem tingut moltes trucades de dones que els n’havien fet amb molt mal resultat… 
 
Podem dir que aquests tatuatges són també una eina per curar?
Totes les que han trucat ho han fet molt contentes i emocionades… Opcions com aquesta no són conegudes per la població en general. Els metges, que en tenim de molt bons, davant d’un càncer et curen i ja està, però et queda una cicatriu psicològica, en alguns casos, molt gran. Hi ha dones que després de l’operació no es poden mirar al mirall. El tatuatge del mugró és una bona manera de curar aquestes cicatrius invisibles, les psicològiques. Veure aquestes dones, com els canvia la cara, com recuperen una cosa que el càncer els havia pres, és molt gran. Ara, també és molt important que això ho faci una professional, una persona especialitzada, la Mireia ho és. Alguna d’elles ens ha dit, irònicament, que és com “posar la cirereta al pastís”. Doncs així és, sense tabús.
 
I de moment Ginkgo i Sense Por poden assegurar aquestes alegries?
No pararem, seguirem recaptant fons i si veiem que la iniciativa té bona acollida i hi ha dones que ho necessiten, seguirem aportant-hi fons.
 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp