Pànxing Digital

24, novembre del 2024

Search
Close this search box.

24, novembre del 2024

Turisme Actiu –

Isòvol, tres festes majors i altres tradicions

75f8415f5a9c3abb54ecd77adac4fd01.jpg
El municipi d’Isòvol, situat al centre de la comarca de la Cerdanya, gaudeix d’unes vistes magnífiques del paisatge de la vall. Fa de límit natural entre la Baixa Cerdanya i la Batllia o Petita Cerdanya, i forma la part baixa de la Vall Tova o Vall del riu Duran. Els pobles d’All, Isòvol i Olopte, i els tres masos catalogats, El Mas Ravetllat, El Mas Meya i el Mas Forga, conformen el municipi. 

Els dies 14, 15, 16, 17 i 18 d’agost celebrarem la Festa Major d’All. Com a nou alcalde d’Isòvol, tinc l’honor de presentar-vos aquesta festa i animar-vos a participar en tots els actes que hem organitzat. Hi trobareu tota mena d’activitats pensades perquè tothom tingui l’oportunitat de divertir-se i passar una bona estona amb la família i els amics. No hi faltaran els balls de sempre, les sardanes i els jocs per a la mainada. Els joves també hi trobareu el vostre espai i les famílies podreu participar en activitats com la caminada popular o la tan esperada remullada a la pica! En definitiva, hem preparat una programació diversa, combinant els actes més tradicionals amb les noves activitats que cada any van agafant més força.  Us esperem, doncs, per viure tots junts amb intensitat aquests dies. 
 
Bona Festa Major! Us hi esperem!
 
Us convido també a participar en les festes majors d’Olopte i Isòvol. La Festa Major d’Olopte se celebra per Sant Pere. Aquest any va tenir lloc els dies 29 i 30 de juny. La Festa d’Isòvol serà per Sant Miquel, els dies 28 i 29 de setembre. Podreu gaudir d’un ambient festiu
i acollidor. Us hi esperem!

Joan Bertran Bonet, Alcalde.
 
 
El patrimoni cultural i natural és la principal riquesa del municipi. Estesos per tot el terme, hi trobem els vestigis de la història. Els testimonis de la cultura neolítica i de l’edat de bronze a les coves, les restes de les estructures del poblat d’Alf o les ruïnes medievals excavades recentment a l’antiga rectoria d’All en són un exemple. Un altre element destacable dins del patrimoni cultural són les esglésies romàniques de Santa Maria d’All, Sant Pere d’Olopte i l’ermita de Quadres, ubicada al camí Ral a prop del riu Segre, dins de la ruta del Camí de Sant Jaume que travessa el municipi. 
 
L’entorn natural que envolta el municipi és excepcional i divers. Al nord, El Tossal d’Isòvol i Olopte, amb el Mont Curto (1.378 m). Tot aquest conjunt natural forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya. Més al sud, entre els pobles d’Olopte i All, es poden admirar Les Guilleteres o Esterregalls, formacions geològiques provocades per l’erosió de l’aigua d’una gran bellesa estètica i un dels exemples de bandlands més importants de Catalunya. I arribant a la ribera del riu Segre, es troba un paisatge totalment diferent dels anteriors. Les vernedes, els prats de dall, basses i petits aiguamolls configuren un espai únic, amb hàbitats i espècies florístiques de gran interès natural.
 
 
Aquests espais només són un exemple de la diversitat d’elements i paratges atractius que es poden trobar al municipi d’Isòvol, tots ells connectats per una xarxa de senders que permet gaudir-ne encara més.
 

>> Les festes majors del municipi d’Isòvol
 
Festa Major d’All
L’origen de la Festa Major d’All ve de molt antic. És una festa que se celebra en ple estiu, l’època en què es concentren la majoria de festes majors, perquè al voltant d’aquestes dates antigament se celebrava la fi de les tasques agrícoles i s’aprofitava el bon temps i la disponibilitat de la gent per organitzar els actes festius. El dia central és el 15 d’agost, data en què se celebra l’Assumpció de la Mare de Déu i a la qual està dedicada l’església romànica del poble.
 
A la Festa Major d’All se celebren dos actes amb molta tradició i molt apreciats pels veïns i les persones que visiten el municipi. Un d’ells és la missa cantada a l’església de Santa Maria d’All, cada 15 d’agost. És la missa de la Festa Major, amb l’acompanyament d’una coral, molt solemne i d’una gran bellesa. 
 
 
L’altre és l’esperada Remullada a la pica. És tradició que el dia dedicat a les activitats infantils, un cop finalitzades, tothom es mulli a la pica que hi ha a la plaça Major d’All. Grans i petits es llencen perols d’aigua, o es banyen directament a la pica, fins que tots queden ben remullats. És un dels actes més populars i divertits de la Festa.  
 
Podeu consultar el programa de Festa Major: aquí
 
Festa Major d’Isòvol
Se celebra en honor de Sant Miquel. El lloc d’Isòvol fou donat el 1131 per Ramon Berenguer III al monestir de Santa Maria de Ripoll, i és el poble que dona nom al municipi. La Festa Major se celebra a finals del mes de setembre, en homenatge a Sant Miquel i els veïns es troben al voltant d’un sopar popular a la nit o  gaudint d’un aperitiu sortint de missa.
 
Festa Major d’Olopte
La Festa Major d’Olopte és a finals del mes de juny, per Sant Pere, patró de l’església romànica del poble. És una festa que dona la benvinguda a l’estiu, que anuncia l’arribada del bon temps i l’època de moltes celebracions. La tradició també és celebrar una missa en honor al Patró, i organitzar un sopar popular en què hi participen tots els veïns.
Des de fa uns anys, s’ha establert el costum de fer un cercavila pel poble amb gegants i grallers sortint de la missa.
 
>> Les altres tradicions d’Isòvol 
 
Aplec de Quadres
Se celebra el segon diumenge de setembre a l’ermita de Quadres. Es tracta d’un acte de germanor entorn de l’ermita, que consisteix en la celebració d’una missa i un dinar popular. L’ermita de Quadres va ser durant molts segles un santuari i lloc de pelegrinatge. Formava part del camí de Sant Jaume, i els pelegrins i viatgers, que en temps medievals baixaven del Coll de la Perxa per anar cap a la Seu d’Urgell, anaven a buscar acolliment a Quadres, que ja era coneguda als segles XIII i XIV com domus hospitalis de Santa Maria de Cadris. El santuari feia les funcions d’hospital i lloc de refugi dels pobres de Crist que feien el Camí de Sant Jaume o que simplement s’apropaven a l’hospital. Un cop desaparegut l’hospital, l’ermita va restar com a lloc de devoció, visitada per molts habitants dels pobles de la Cerdanya. Així va néixer l’Aplec de Quadres, que manté la tradició de la visita a l’ermita, i hi afegeix el caràcter festiu amb la celebració d’un dinar popular acompanyat d’una actuació musical.
 
Missa de Sant Bernabé
Una altra tradició relacionada amb l’ermita de Quadres és la missa de Sant Bernabé, que se celebra durant el mes de juny, seguint un vot fet en temps passats. Un cop acabada la missa, els assistents poden gaudir d’un refrigeri. 
 
>> Altres esdeveniments
 
Trial de clàssiques d’All
És un esdeveniment que s’ha convertit en una tradició al municipi. Té lloc durant el mes de maig i aquest any se n’ha celebrat la dinovena edició. El Trial de Clàssiques d’All està organitzat per Motor Club 80, i s’ha convertit en una prova esportiva de molt èxit en quèparticipen motoristes de tot el món. El circuit transcorre per les muntanyes de diversos municipis i tant els participants com els seguidors poden gaudir dels paisatges magnífics que els ofereix la comarca. 

 

>> Festes més destacades
 
1 de maig: Festa de l’1 de maig
Maig: Trial de clàssiques i Festa de la Gent Gran
Juny: Festa Major d’Olopte, Missa de Sant Bernabé i Revetlla de Sant Joan
Agost: Festa Major d’All. Podeu consultar el programa de la Festa Major: aquí.
Setembre: Aplec de Quadres i Festa Major d’Isòvol
Octubre: obra de teatre
Novembre: Tots Sants – Castanyada
Desembre: Quintos

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp