Artistes del nivell de Vanessa Winship o Juan Manuel Castro Prieto s’exposaran al costat de joves talents emergents de la fotografia analògica.
El festival de fotografia analògica Revela’T 2020 és una cita anual obligada, no només pels amants i entusiastes de la fotografia sinó també pel públic en general. En un món on constantment consumim imatges, no cal que siguis un expert per gaudir com un nen petit amb les exposicions i activitats que ens ofereixen enguany. Hem parlat amb la Glòria Peruga i en Pep Mínguez, els dos maresmencs creadors d’aquest certamen d’èxit internacional.
Aquest any preneu com a referent l’exposició The Family of Man, d’Edward Steichen. Per què aquesta elecció?
Aquest any es compleix el seixanta aniversari de la inauguració d’aquesta exposició, i ens servia d’excusa perfecta per fer servir aquest lema, que representa molt bé la naturalesa del festival. Rebem propostes i exposem treballs de fotògrafs d’arreu del món, a l’edició d’enguany en són dues-centes i escaig. El tema de The Family of Man és ideal per mostrar com viuen en altres llocs del planeta. Amb tot això, hem volgut fer una revisió moderna d’aquella gran exposició i retre-li un petit homenatge.
Canvi d’escenari
Quines novetats aporteu enguany respecte a les passades edicions? Quines sorpreses ens esperen?
Com a novetat principal d’aquest any, passàvem de les quinze localitzacions que vam tenir l’any passat a vint-i-cinc emplaçaments fora de Vilassar que exposaven treballs de diferents autors. Però finalment, per culpa de la pandèmia, aquest nombre s’ha vist reduït. A la zona de Barcelona exposarem a l’Hospitalet de Llobregat i en terres gironines a Torroella de Montgrí. Paral·lelament hi ha altres llocs de fora de la geografia catalana com són Cadis o Pamplona. Aquesta és la principal novetat, ens hem obert a l’Estat.
I pel que fa a les exposicions, hi trobarem per exemple fotografies de Vanessa Winship, autora que no ha exposat mai a Catalunya o l’exposició Solovki, de Juan Manuel Castro Pireto i Rafael Trapiello que tampoc s’hi ha pogut veure fins ara.
D’on sorgeix la idea de deslocalitzar el Revela’T?
Doncs la idea ens ve donada de fora. Ens van anar demanant des de diferents llocs, del País Basc, des del sud, de formar part del Revela’T OFF. Ho vam trobar molt interessant i vam considerar que aquest vessant del festival, que fins al moment quedava restringida a Catalunya, podia estendre’s també a l’estat espanyol, com fan molts altres festivals i també és una bona manera de difondre el que fem a Vilassar.
La localització és la mateixa?
Aquest tema també és una novetat important. Aquest any canviem de localització. Fins ara havíem celebrat el Revela’T al parc de Can Rafart de Vilassar de Dalt, però aquest any ho hem desplaçat al centre del poble. Hem volgut crear un eix transversal que uneix les dues sales que estan més aïllades amb un sol camí amb la plaça de la Vila com a epicentre del festival, on hi haurà la fira comercial. També s’hi hauria d’haver fet altres activitats com els menjars populars i els concerts de nit, però s’han suspès per la covid.
Un Revela’t marcat per la Covid
Com us ha afectat la pandèmia?
Doncs a tots els nivells. Començant pels temes organitzatius, aquest any podríem dir que és el tercer festival que organitzem! Hem treballat més que mai. El Revela’T “original” s’hauria d’haver celebrat el mes de juny, però amb la situació actual es va posposar i l’hem hagut de moure a les dates actuals. Malgrat això, moltes exhibicions que teníem pensat fer també han caigut i hem hagut de replantejar el cartell d’artistes exhibits. Ha sigut l’any més difícil fins ara, ens ha donat moltíssima més feina que les edicions anteriors.
I pel que fa a les activitats?
Ens sap molt greu deixar de fer les visites guiades amb nens i escoles a les exposicions. El canvi de dates que ens hem vist obligats a adoptar ens impossibilita poder fer-ho. El que sí que continuarem fent seran els tallers a les escoles: de tècniques diferents, treballant sobre un tema concret o un que els preocupi, però serà fora de la programació del festival.
Organitzeu un esdeveniment que aplega persones vingudes d’arreu del món. Quin públic espereu?
Doncs segurament serà l’edició més nacional que hem organitzat mai. Amb quasi total certesa tots els visitants que venien de l’estranger aquest any no ho podran fer, sigui per què no els deixen o perquè no tenen clar poder venir amb seguretat. Suposem que el gruix principal d’assistents seran de Catalunya i de l’àrea metropolitana de Barcelona.
Exposicions d’altíssim nivell
I què s’hi trobaran?
Com a plat principal les exposicions, que amb tal concentració i de grandíssima qualitat que potser no es troba en cap altre festival de fotografia a Espanya i m’atreviria a dir inclús a Europa.
Esperem poder realitzar la Fira comercial, segurament una mica més reduïda, on marques, fabricants i venedors oferiran els seus productes de fotografia analògica. Organitzem moltíssimes activitats pel públic familiar, que esperem que es puguin mantenir. I després hi ha les exposicions al carrer, que crec que són molt interessants. De fet en presentem una que està dedicada als veïns de Vilassar. És una exposició del Teo Vázquez que es diu L’Escudella, que ens presenta diversos col·lectius del poble com són els geganters, els diables, un grup de senyores grans molt característiques, etc. Tot això va penjat en gran format a diferents parets del centre del poble i vol ser un petit homenatge a les persones que formen aquests col·lectius.
Que els diries als que encara no estan convençuts de venir perquè s’acabin de decidir?
Començaríem per dir-los que no han de tenir por. Els espais on exposarem i farem les activitats són tan grans que permeten un gran aforament, caminar de manera còmoda i espaiada i sobretot que hem de continuar donant suport a la cultura. És molt fàcil anar tancant i prohibint actes però no hem d’oblidar que el que s’està tancant és una font de coneixement.
Si t’ha agradat llegir l’entrevista Fotografia analògica d’altíssim nivell al Revela’t de Vilassar de Dalt, també et pot agradar El Calella Film Festival se celebrarà el proper octubre.