Com neix l’establiment? Quina és la seva història?
La Patumaire de Berganeix com a empresa editorial l’any 2003 amb l’edició de la revista Biorritmes, dedicada a la fibromiàlgia i la fatiga crònicai que actualment encara s’edita.Posteriorment ens endinsem en el món infantil amb la col·lecció dels contes de la Patum que consta de 12 volums i que ha sigut el vaixell insígnia de la nostra editorial durant molts anys.
Al llarg dels anys hem editat un munt de llibres de temàtiques molt variades, tant d’autors locals com forans. Però el 2016 decidim fer un pas més i ens traslladem al passeig de la Pau on combinem la tasca editorial amb la botiga. Una botiga que ja existia però que de mica en mica hem anat transformant i adaptant a les necessitats dels nostres clients. Així doncs, avui en dia, som una empresa amb diverses branques: editorial, premsa diària, llibreria, jogueteria…
Com us ha afectat la pandèmia? Com us heu hagut d’adaptar?
Doncs la pandèmia, com a tothom, ens va agafar per sorpresa.Van ser uns moments difícils, molt difícils.Al ser serveis de primera necessitat no vam tancar mai, però una part important dels nostres clients com són els bars, els restaurants, les escoles oles empreses, estaven tots tancats. No obstant això, sempre vam donar servei als nostres clients
Vam reduir el nostre horari bruscament i només donàvem servei de mínims i a alguns clients se’ls feia difícil assimilar la nova situació.
Ha respost bé a la nova situació la clientela?
Sí, ara sí.Tothom ha entès la nova situació i la veritat és que agraïm la confiança dels nostres clients i el seu comportament exemplar davant de totes les mesures adoptades. Mesures que de vegades ens dificulten una mica la relació. Sobretot amb la gent més gran, ja que la distància de seguretat i l’ús de la mascareta els dificulta la comunicació. Per sort, amb ganes i bona voluntat, tot es soluciona.
Recordes algun moment de dificultat per l’establiment?
Doncs sí, els dies posteriors al confinament total. Se’ns va fer molt difícil trobar mascaretes d’alta protecció com les FPP2 per a poder atendre el públic amb seguretat.Això, juntament amb la incertesa del moment, feia difícil la situació tant pels clients com pels treballadors.
Com ha evolucionat des dels inicis el negoci?
Doncs per sort hem anat creixent i adaptant-nos a les necessitats del mercat idels nostres clients.
Vam començar editant llibres i oferint serveis d’imatge corporativa a les empreses iavui dia hem ampliat el servei oferint-los tot el material d’oficina que una empresa pugui necessitar.
Pel que fa a la botiga, treballem en diferents àrees, a part de la premsa diària, material escolar, llibres, joguets i regals. La diversitat de serveis i l’ampli horari han fet que des del 2016 hàgim pogut augmentar la nostra plantilla de personal en més del doble.
Sou un establiment on veneu llibres i altres productes. Això ha jugat a favor a l’hora de prosperar?
Sóc conscient que la diversitat de producte ajuda però l’actiu més important del qual disposa l’empresa és el personal, que cada dia està al peu del canó, 362 dies l’any, amb un somriure i la millor predisposició per atendre al client.
Escoltar, aprendre i adaptar-nos a les necessitats dels nostres clients són els valors que fan prosperar una empresa.
Quina clientela teniu?
Tenim una clientela molt variada, per la diversitat de producte que tenim, però sobretot tenim una clientela molt fidel i a la que estem enormement agraïdes perquè sense ells la nostra feina no tindria sentit.
També teniu botiga virtual. Us ajuda a arribar a més gent? On veneu més, a internet o físicament?
Sí, fa temps que tenim una botiga virtual dedicada a la papereria i el material d’oficina. Hi pot comprar tothom, però està més encarada a les empreses. www.papereria.lapatumaire.com
Fer una web porta molta feina que no es veu i fer una botiga virtual encara més. És per això que tot i ser conscients que calia fer el pas… teníem el projecte de realitzar una nova botiga virtual dedicada al joguet, material escolar, videojocs i llibres damunt la taula. En breu el projecte ja serà una realitat a www.lapatumaire.com
La Covid19 ha fet que tot el procés de digitalització de les empreses s’accelerés de manera brusca i som molts els comerços que hem vist la necessitat de fer el pas al món digital sí o sí.
Tot i que actualment la botiga física encara és la més valorada pel client, és una realitat que cada dia més compradors busquen informació i establiments de venda en línia per a realitzar les seves compres. El temps és or i moltes vegades no tenim temps per perdre fent cues i visitant diversos establiments. Això fa que poder comprar des del sofà de casa, a qualsevol hora, sigui molt còmode i pràctic. Comprar per internet pot ser una experiència molt positiva i més encara si ho podem fer a comerços de proximitat que ens ofereixen una tranquil·litat extra.
No és que la web vengui més que la botiga física, però si és un gran aparador que fa que tinguem la possibilitat d’aconseguir clients que no ens coneixien i de poder oferir un nou canal de venda al client habitual.
Quin futur li augures al negoci?
El futur avui en dia és una mica incert. La pandèmia ens fa viure amb l’ai al cor, no sabem que passarà i si d’un moment a l’altra haurem de tancar per algun contagi… però esperem que com més aviat millor tornem a la normalitat i puguem continuar desenvolupant projectes que ens facin il·lusionar cada dia.
Explica’ns alguna anècdota que us hagi passat des que vau engegar el negoci.
Durant aquests disset anys ens han passat moltes anècdotes!
Un dia un client va venir a comprar, imagino que tenia moltes coses a fer i per estalviar temps ens va dir “… i posa’m el diari de demà!”
Un altre dia un client va fer una fotocòpia d’un document, i ens va dir: “la fotocòpia és igual?” Sí, és clar, li vam respondre.Però el client no va estar-ne convençut del tot i va llegir tot el document per veure si la fotocòpia havia canviat alguna dada.
Si t’ha agradat llegir l’entrevista La Patumaire de Berga, també et pot interessar llegir l’entrevista Mònica Usart, meteoròloga.