Ubicat a la riba dreta del riu Duran, el nostre itinerari no és d’alta muntanya ni s’enfila tan amunt, ja que no superarem els 1.600 m, però sí que ens permet anar des del municipi de Bellver, al de Meranges, ja que Éller, juntament amb Cortàs, Ordèn i Talltendre, formen els quatre pobles d’aquest municipi ubicats a la solana, a la riba dreta del riu Segre. La vall Tova és una vall d’origen glacial, que va en direcció nord-sud, i porta al riu Duran a desguassar al Segre prop de Baltarga. En ella hi trobem les poblacions de Gírul i Meranges, Éller i Cortàs, i Olopte, que comunica la plana ceretana amb la vall. La glacera de la vall Tova tenia una longitud de 3,6 Km. Vora Girul, a 1.620 m, trobem la morrena externa de la glacera, i aquesta tenia una única conca d’alimentació, Els Engorgs, orientada NO-SE, i la conca -o circ glacial- conté sis petits llacs.
Santa Eulàlia d’Éller
Sortint de Bellver de Cerdanya, direcció a La Seu, o venint de Puigcerdà o de Baltarga, abans d’arribar a Bellver, agafarem la carretera que surt d’una petita rotonda i puja, sinuosa, cap a Éller, passant primer pel nucli de Cortàs. Arribats a Éller, aparcarem a l’entrada del poble, vora la font. A Meranges s’hi pot anar pel camí de Fontanet -sender 113-, però en la proposta que us fem avui us convidem a fer-ho amb marxa nòrdica, per a la qual cosa la pista que porta fins a Meranges -de terra- és idònia per tal de fer l’anada i la tornada.
Una altra opció és fer l’anada o la tornada per l’esmentat camí, que és l’antic camí de ferradura. Aquest transcorre per indrets força ombrívols, amb una gran vegetació de ribera, i era el que camí unia abans de la creació de la pista, els pobles d’ Éller i Meranges -però on no és tan agradable l’ús dels bastons degut a la frondositat de la vegetació-. En tot cas, no deixeu de fer una visita pel poble i la singular fisonomia de l’església de Santa Eulàlia, romànica del segle XII, molt transformada. Al capdamunt del poble trobarem la pista que, sense cap complicació, ens portarà cap a Meranges, travessant els torrents de Prat de Saliu, Rocaplana, les Obagues i de n’ Òliba, i que la deixarem arribant a Meranges, per agafar un sender marcat -108- que baixa cap a la Font de l’Àrtic i travessar el riu Duran on hi ha l’antic Moli, per culminar una pujadeta cap a Meranges.
Els encants de Meranges
Recomanable fer una visita pel poble, on no us podeu perdre l’església romànica de Sant Serni (s. XII), edifici d’una sola nau i absis semicircular, tot i haver sofert diverses transformacions. La porta té un arc de mig punta amb cinc arquivoltes de granit, i els capitells són de marbre d’Isòvol. També podeu demanar pel Museu de l’Esclop. Per tornar cap a Éller, desfarem el camí per on hem vingut. Tingueu en compte que en cas de fer-la circular, cal afegir entre mitja horeta i quaranta cinc minuts més de temps, bé sigui a l’anada o a la tornada, degut a la orografia, l’increment de desnivells i l’irregular transitar que comporta l’antic camí de ferradura.
L’itinerari Éller – Meranges – Éller, és una de les sortides que ha realitzat el programa Cerdanya Senderisme de Salut. Les activitats, organitzades per Guies del Pirineu, han comptat amb el patrocini dels ajuntaments de Puigcerdà, Alp i Llívia, comptant amb la col·laboració de Cerdanya Salut, La Molina Grup FGC, Nordic Walking Pirineus i Catalunya Modern Nordic Walking Academy.
Sortida i arribada | Éller (1.450 m) |
Temps recorregut | 3.00 h |
Punt més alt | Meranges (1.539 m) |
Una època on fer-lo | Tot l’any |
Jordi Pau Caballero i Oller
Guia de muntanya i promotor de la salut a través de l’activitat física
Si t’ha agradat llegir la ruta Éller – Meranges – Éller, també et pot interessar Béixec – Estana – Béixec.