Pànxing Cerdanya

23, novembre del 2024

Search
Close this search box.

23, novembre del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Entrevista a Miquel Àngel Martín de la pastisseria La Rosella

Cerdanya
image-24-05-22-02-12
"Procurem que tot el que surti de la botiga estigui treballat amb el mateix amor i la mateixa dedicació, sigui una coca, un pastís pel diumenge o un croissant per berenar"

Hi ha establiments a la comarca, que pels seus serveis o productes que ens ofereixen, ocupen un lloc especial a les nostres vides, especialment els que aporten la nota dolça i festiva, tan necessària sempre.

Les pastisseries són espais de creació que ens proporcionen petits moments de plaer: aquell pastís que arrodoneix la festa, aquella coca sense la qual no hi hauria revetlla o aquell croissant que ens alegra l’esmorzar del diumenge. És precisament això el que, des de fa més de quinze anys, la gent de la pastisseria La Rosella, amb la mà experta del Miquel Àngel Martín a l’obrador, ens proporciona dia rere dia.

Aquest mes hem parlat amb ell, per saber-ne una mica més d’aquest oficia artesà i assabentar-nos (si encara queda algú per descobrir-ho!) de tot el que tenen per oferir.

rosella

Com neix la pastisseria? Quina història hi ha darrere?

La història de La Rosella neix a partir de la proposta de quedar-me un negoci. Al moment de formalitzar aquest acord, finalment no es va poder produir, però jo comptava amb el local on començar-lo, així que vaig decidir tirar endavant i endegar el projecte. I d’això ja fa setze anys.

Setze anys de La Rosella, però tot ve de bastant més enrere.

I tan enrere! (riu). Fa quaranta-tres anys que em dedico a la pastisseria. Vaig començar amb catorze anys a treballar en aquest món, a la pastisseria de la família Peitx de Puigcerdà, als quals estic molt agraït, d’aprenent als caps de setmana, una mica com un joc que em va anar despertant l’interès per aquest ofici: en resum, he passat de rentar llaunes a portar el meu negoci. Amb molts passos pel mig, és clar.

He treballat en altres negocis, al primer hi vaig estar tretze anys. Quan van plegar, vaig baixar a treballar a una pastisseria a la Seu, tot un món diferent: el propietari no tenia cap fórmula escrita, tot ho tenia al cap! Et pots imagina al principi com ho vaig passar…Però em quedo amb tot l’après. És important voltar.

Com ha sigut l’evolució de La Rosella?

Els inicis van ser molt bons. Vam tenir dos primers anys immillorables. De fer, recordo que el nostre gestor se’n feia creus de com un negoci començat des de zero pogués tenir tan bons números (riu). Tot seguit ens vam veure immersos en la crisi econòmica del 2008, que com a tothom ens va afectar més o menys, i des de llavors ens hem anat defensant, amb molt de treball i dedicació, fins avui dia.

En què es tradueix aquest treball i esforç?

La feina de pastisser és molt vocacional: et lleves molt d’hora, treballes quan la majoria de gent dorm i en períodes festius. Però també et permet créixer molt com a professional. Des que vaig començar amb el projecte de La Rosella he pogut formar-me, fer cursos, provar noves tècniques, experimentar amb noves elaboracions. He tingut una llibertat creativa i de treball que m’ho ha fet passar molt bé i em continua fent gaudir de l’ofici.

Què hi trobarà la gent que us visiti?

Primerament, un bon producte, això per descomptat, fet al dia i elaborat amb “carinyo” i fet a partir de productes de qualitat. Però sobretot hi trobarà una resposta a les seves necessitats. Sempre escoltem al client i ens esforcem al màxim per oferir-los tot el que ens demanen, per complexes que siguin les peticions. Pràcticament, no diem mai que no, em costa molt tenir un no.

Quina és la joia de la corona de La Rosella, quelcom que considereu la vostra especialitat?

El cert és que amb les especialitat no hi crec. Procurem que tot el que surti de la botiga estigui treballat amb el mateix amor i la mateixa dedicació, sigui una coca, un pastís pel diumenge, uns macarons, un tortell de reis o una mona de Pasqua. Tot el que fem és especial. Sí que hi ha productes que es venen més i que algú podria considerar com la nostra especialitat, com poden ser les coques farcides, de melmelada de gerds, xocolata, cabell d’àngel, o pastissos com les Sachers i els mil fulls, però sobretot les coques. Fem molts Sant Joans al llarg de l’any (riu).

Ara que parles de la revetlla i se’ns va acostant, per tu, què ha de tenir una bona coca de Sant Joan? Com les feu a La Rosella?

Doncs no té gaire secret. Una bona coca de Sant Joan, com tot, ha d’estar feta amb bons ingredients i ben treballats. Nosaltres les fem el mateix dia, perquè siguin ben tendres.

Quines varietats trobarà la gent que us la vingui a buscar?

Per començar, la que no pot faltar mai a totes les revetlles i festes de Sant Joan, la de brioix i fruita confitada. També en trobarem de crema, d’ametlles, pinyons i totes les que normalment tenim de pasta de full farcida. Però les que triomfen per Sant Joan són les de brioix amb fruita confitada i les de crema i pinyons.

Oriol Bombardó Rosiñol

Si t’ha agradat llegir l’entrevista a Miquel Àngel Martín de la pastisseria La Rosella, també et pot interessar llegir l’Entrevista a la Bàrbara i a la Meritxell de BAIME ASSESSORS – Assessoria d’Empreses.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp