Pànxing Cerdanya

23, novembre del 2024

Search
Close this search box.

23, novembre del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Entrevista a Joan Carles Montesinos, interiorista

Cerdanya
287538937_5079891902058202_5777875262916181595_n
El món de l’interiorisme és un gran univers, ampli, multidisciplinari i interconnectat amb altres sectors del disseny i l’arquitectura. En la seva dilatada i fructífera trajectòria com a interiorista, Joan Carles Montesinos ha vist com evolucionava aquest món, com s’actualitzava de la mà dels canvis en la societat i com els paradigmes d’aquest interessant i viu ofici dansaven amb el ball dels corrents estètics i tecnològics del pas del temps. Aquest mes hem conversat amb ell per conèixer una mica millor la seva feina i com ha viscut aquests anys de canvi.

Què és per tu l’interiorisme?

Per mi, l’interiorisme és el servei de donar forma a les il·lusions, necessitats i aspiracions de la gent en els seus àmbits de llar o negoci. El client ens proposa un habitatge, un local, unes oficines, una botiga o un restaurant i busquem la millor solució per adaptar-nos a les seves necessitats, en temps, gustos i pressupost.

A vegades no fem l’interiorisme que ens agradaria a nosaltres, encara que sempre donem una empremta de 30 anys d’ofici, fem un interiorisme adaptat al que la persona demana, un interiorisme tranquil, relaxat i que aguanti bé el pas de temps, que no l’hàgim de replantejar a curt termini i que només amb un bon manteniment torni a ser actual.

De quina manera es gestiona la responsabilitat d’incidir en espais tan personals com pot ser la llar?

Sempre m’ha fet respecte, però treballem amb sinceritat i senzillesa. El més important per a mi és que el client quedi totalment satisfet amb el canvi que hi ha hagut en qualsevol dels espais que ens ha confiat.

Com t’inicies en l’interiorisme?

Vinc d’una família lligada a aquest món. L’avi feia de tapisser, els pares tenien una botiga de decoració tèxtil a Sabadell que ara gestionen els meus germans. Vaig estudiar interiorisme i vaig començar a treballar de seguida a l’estudi d’en Rafael Salanova de Barcelona, especialitzat en projectes grans i això em va donar una visió molt àmplia d’aquest món que crec que em va anar molt bé per aprendre l’ofici.

L’any 1991 vaig fundar el meu estudi amb el qual hem viscut uns canvis de paradigma a tots els nivells: socials, arquitectònics, de corrents, estils i tecnològics! En aquests 30 anys, del segle XX al XXI, s’ha vist com l’interiorisme ha evolucionat en paral·lel a tota la societat, utilitzant nous materials, noves tecnologies, nous reptes, noves maneres de fer i amb resiliència per adaptar-nos als nous temps, però sempre amb la mateixa il·lusió de fer interiors atemporals, tranquils, elegants, harmoniosos i adaptats a cada necessitat.

Però els canvis més grans per a mi han estat els tecnològics.

Suposo que són els més significatius.

Vaig començar dibuixant amb llapis, paralex i ròtring i hem vist arribar el CAD. S’ha passat de les perspectives artístiques als renders fotorealístes, un canvi espectacular on el client pot veure el resultat final abans d’acceptar el pressupost.

Cal destacar també els nous materials, leds, les pintures, els acabats, alternatives a la fusta tradicional, en definitiva, materials per aconseguir un estalvi energètic en el seu ús i concepció, per ser sostenible i respectar el medi ambient.

Entenc que el temps també ha anat canviant el concepte de disseny i interiorisme.

L’interiorisme ha anat evolucionant cap a la tendència actual amb el concepte de “menys és més”, que crec que està molt bé! En una societat d’excés de consum s’ha de sortir d’això. És bo explorar la bellesa i la senzillesa de les coses. Una làmpada ben col·locada amb la llum adient ja és interiorisme. El futur crec que també va per aquí, cap al minimalisme, cap a la reutilització de nous materials, és a dir, cap a la consciència energètica.

Quins són els projectes que recordes amb especial afecte?

Entre altres, ens hem ocupat de tres projectes de gran importància. El primer, la Cambra de Comerç de Sabadell, amb 2.500 metres quadrats d’oficines i amb un especial record pel fet de ser sabadellenc i poder aportar a la ciutat aquesta part de mi. El segon, les oficines emissores del Grup Flaix, amb un aire jove i modern. El tercer, que recordo amb especial afecte, el Col·legi d’Òptics de Catalunya, un edifici amb una solemnitat institucional que vam saber plasmar al seu interior.

També recordo amb afecte els projectes de cada dia, que solen ser cases, segones residències, oficines i restaurants. Fa poc vam inaugurar el restaurant Serendípia a Llívia, i en aquests moments estem fent les oficines de l’Àrea Servei Puigcerdà.

Cal dir que tots aquests projectes han estat possibles gràcies a tots els clients, col·laboradors, industrials i empreses amb qui sempre he treballat.

Per tu, una màxima del disseny és…

El que diu Philippe Starck, gran dissenyador francès, és que qualsevol cosa que compris, qualsevol cosa que posis a la teva vida, ha de ser agradable. No cal que sigui de disseny, però ha de fer que la teva vida sigui més agradable i harmoniosa. En resum, no compris qualsevol cosa perquè sí, que tot tingui un cert ordre lògic i sobretot una raó de ser.

Si t’ha agradat llegir l’entrevista a Joan Carles Montesinos, interiorista, també et pot interessar llegir l’Entrevista a Pep Serra, director tècnic del CANM-C.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp