L’objectiu del projecte és millorar la competitivitat de les empreses de la Cerdanya i la qualitat de l’ocupació donant continuïtat als llocs de treball que actualment s’ofereixen i, conseqüentment, incrementar el nivell de vida de la població de la comarca a mig i llarg termini. Per arribar-hi, s’han analitzat empreses del territori i s’han identificat potencials palanques de creixement futures.
S’han analitzat totes les empreses de la Cerdanya amb la metodologia de les cadenes de valor o clusters. Una cadena de valor està formada per totes les empreses i altres agents (centre de formació, centres tecnològics…) que es relacionen entre elles dins un mateix segment de negoci. S’han identificat 3 cadenes de valor principals: Turisme, Construcció i Alimentació que conjuntament representen el 90% de les empreses, el 77% de la facturació i el 83% de l’ocupació de la Cerdanya.
Donada la massa crítica d’empreses interessades, així com l’oportunitat de creixement que representen i el seu posicionament diferencial, s’han prioritzat quatre palanques de creixement: el turisme corporatiu o de reunions empresarials, el turisme esportiu i de salut, la construcció sostenible i les estratègies de diferenciació en alimentació.
S’ha decidit começar a treballar en el turisme de reunions empresarials donant el fort impacte del sector del turisme a la comarca. Més de 200 empreses s’hi dediquen directament i ocupen a més de 1.000 persones i indirectament, tenen poder tractor en d’altres sectors com la salut, l’alimentació o la construcció.
El principal motor ecònomic de la Cerdanya és el turisme, amb diverses empreses de tipologia molt diferent que permeten dur a terme activitat turística 365 dies l’any. La priorització de la palanca del turisme ha de permetre augmentar l’activitat en els mesos menys actius i poder convertir d’aquesta manera llocs de treball estacionals en llocs de feina per a tot l’any.
Pel projecte s’ha comptat amb la participació activa de més de 50 empreses que s’hi han involucrat en entrevistes realitzades o en la participació en grups de treball en les presentacions públiques realitzades. El resultat d’aquest treball ha estat l’elaboració d’un pla que compta amb més de 14 actuacions molt concretes.
Totes i cadascuna de les 14 actuacions identificades busquen treballar un repte estratègic que s’ha d’identificar a partir de l’anàlisi del mercat i el canal de comercialització i moltes es podran posar en marxa en breu. Empresariat Cerdanya, la Fundació Bosch y Aymerich, el Consell Comarcal i els Ajuntaments que hi donen suport lideraran la posada en marxa del projecte. La col·laboració publicoprivada, amb una forta implicació empresarial i el suport dels actors públics, vetllaran per la materialització del projecte i així poder aconseguir que la marca Cerdanya sigui un referent en el turisme corporatiu.
Font: Consell Comarcal de Cerdanya
Si t’ha agradat llegir la notícia El turisme corporatiu. Primera palanca de creixement per la comarca de la Cerdanya, també et pot interessar llegir AMIC-Ficcions aconsegueix una participació històrica amb 5.336 alumnes inscrits.